Dan hindi jezika na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet Univerziteta u Novom Sadu u saradnji sa ambasadom Republike Indije u Srbiji u sredu 14. septembra bogatim programom obeležiće Dan hindi jezika.

U svečanoj sali fakulteta, u 10 časova, o značaju uvođenja hindija na Filozofskom fakultetu govoriće upravnik Centra za jezike, prof. dr Milivoj Alanović i lektorka hindija Maduri Godbole.

Potom će dr Rima Džohri predstaviti tradicionalni udarački indijski instrument pod nazivom tabla uz izvedbu. Monika Maširević iz Gradske biblioteke u Novom Sadu održaće kratko putopisno predavanje "Moja Indija, moj put srca", kaže se u najavi.

U 13 časova biće emitovan bolivudski istorijski filmski spektakl sa elementima romanse "Joda i Ahbar" snimljen 2008. godine, koji govori o najznačajnijem indijskom mogulskom vladaru, Ahbaru Velikom iz 16. veka. Prateći program čine dve izložbe fotografija "Moja Indija, moj put srca" autorke Monike Maširević i "Joga asane" koje će biti postavljene u izložbenom delu hola Fakulteta na prvom spratu.

Biblioteka Filozofskog fakulteta priredila je izložbu knjiga koje su dobijene na poklon od indijske ambasade, a postavka će obuhvatiti i knjige iz fundusa Biblioteke koje se tiču indijske književnosti, istorije, filozofije. Sve aktivnosti su besplatne i otvorene za javnost.

Filozofski fakultet i Indijski savet za kulturnu saradnju iz Nju Delhija 23. maja ove godine potpisali su sporazum o osnivanju prvog lektorata za hindi u Srbiji. Ovim sporazumom Filozofski fakultet je proširio svoju bogatu ponudu jezika koji se mogu učiti u fakultetskom Centru za jezike, koja je otvorena za sve koji žele da uče jezike, bez obzira na godine.

  • Zivan

    13.09.2016 11:28
    Dobro je što se Filozofski fakultet, kao i Novi Sad u celini, otvara ka različitim kulturama

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti