Novi Poslovnik Skupštine grada ide na usvajanje i bez podrške opozicije

Predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić očekuje da će do kraja meseca i naredne redovne sednice biti pripremljen novi poslovnik o radu.

O pritužbama opozicije na skraćivanje vremena na raspravu, jer ona trenutno i ne postoji, Jelušić odgovara time da Poslovnik želi da spreči opstrukcije i učini efikasnijim rad Skupštine. Njemu su podršku u tome dali i pređašnji predsednici Skupštine Jelena Crnogorac iz Jedinstvene Srbije i Aleksandar Jovanović iz LSV-a. Oni su se složili sa predlogom da se skrati rasprava na četiri sata po tački dnevnog reda po odborničkoj grupi, dodajući da je Novi Sad posldnji grad koji uvodi pravila o dužini obraćanja za govornicom.

Mada ovo u praksi znači da će svaki odbornik imati po tri minuta da govori po tački dnevnog reda. Jelušić kaže da to ne znači da neki neće i duže govoriti jer će odbornička grupa dobijati minute, pa će odbornik neke stranke koja na primer ima 18 minuta, moći da koristi svo dato vreme ukoliko je samo on određen da govori o određenoj temi.

Jelušić je naveo i da uvođenje minutaže ne znači da Skupština neće u posebnim prilikama, kada se govori o važnijim i obimnijim odlukama kao što je budžet, produžiti vreme za izlaganja.

Predsednik Skupštine je naveo da je dokument (Poslovnik) koji se pojavio samo nezvanični nacrt koji je pripremila Skupštinska služba po njegovom nalogu, i da je poslata svim odborničkim grupama pre pripreme nacrta koji će i ići pred radna tela i Skupštinu.

On je naveo da je od nekih stranaka već dobio primedbe, ali da pretežno opozicione nisu ništa poslale i pozvao ih da to učine, kako bi se napravio Poslovnik koji bi svi podržali.

Jelušić je posebno naveo i da iz reakcija stranaka, kako stranaka na vlasti, tako i opozicije vidi, da su složni protiv novčanog kažnjavanja odbornika, tako da će to verovatno biti izbačeno iz novog Poslovnika.

  • Golub

    06.10.2016 16:48
    Alaj se ovaj Jelusic lepo ovajdio otkad je preleteo u SNS u kampanju mrdno nije i eto ga odmah za predsednika skupstine
    Kao i svi preletaci koji se ovajde u SNS pre clanova koji su teglili u kampanji
  • ovdasnji

    06.10.2016 14:15
    e moj sadame
    najesces se ti jos" kojecega ", veruj mi ! a da mi te je zao , pa i nije !?! jesil"to hteo ?? e , onda gutaj !!
  • Gradjanin

    06.10.2016 13:09
    autonomas
    Sto je Sadam Jovanovic ovako smrknut??? Ako hoces odbornicku platu moras malo da progutas SNS knedlu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti