FOTO, VIDEO: Bez pravog rešenja za divlje deponije u gradu

Divlje deponije u gradu i okolini postaju sve veći problem za građane, a jedan takav slučaj muči meštane Čardaka u Sremskoj Kamenici već deset godina.

Vidikovac sa pogledom na Novi Sad i blizina Dunava ostaju u senci divlje deponije koja se svakodnevno stvara u Ulici sremskih partizana. S obzirom na to da je Novi Sad kandidat za prestonicu kulture, situacija je još gora jer se deponija nalazi odmah pored bolnice "Ketrin Mekfejl" koja je zaštićena kao spomenik kulture.

Stanovnik Čardaka Erne Čanji kaže za "Dnevnik" da su se obraćali svima, ali da konkretnih odgovora nije bilo.

"Smatramo da je neophodno da se kontejneri uklone jer predstavljaju opasnost po naše zdravlje. Tamo ima svega, mrtvih životinja, hrane, betonske građe i nameštaja. Radnici 'Gradske čistoće' dva puta dnevno odnesu smeće, ali često ostane ono što je pokraj kontejnera, i onda se to gomila dok ne nastane ozbiljan problem. Mi to više ne možemo da trpimo. Kad god se obratimo nekoj instituciji, traže od nas da dodatno objasnimo u čemu je problem, a potrebno je samo da dođu i sami da se uvere. Strašno je to i za samu bolnicu, koja ima veliki potencijal, ona je već ruinirana, ali slika postaje ružnija kada joj se doda ova deponija", objašnjava Čanji.

 

Kako bi rešili problem građani se neretko i sami organizuju, pa su tako meštani ovog naselja podigli ogradu kako smeće ne bi upadalo u dvorište bolnice. Prema njihovim rečima, stanje koje zateknu svaki dan kada prolaze kraj spomenika kulture jeste i odraz naše kulture.

U "Gradskoj čistoći" ističu da će problem biti rešen nakon nabavke malih kamiona za odnošenje otpada ispred kuća u uskim ulicama. Međutim, slučaj Čardaka je samo jedan u nizu. U "Čistoći" navode da problem postoji i u blizini Mošine vile na Popovici, na Temerinskom putu, ali i u blokovskim prostorima.

Kako su u ovom preduzeću ranije rekli za 021.rs, higijena u gradu se održava na zadovoljavajući način, ali problem, kako tvrde, predstavljaju skupljači sekundarnih sirovina.

O ovom problemu se već mesecima govori, ali nema naznaka da će se nešto učiniti kako bi se pronašlo trajno rešenje. Građani su najpre mislili da će podzemni kontejneri rešiti situaciju, ali, kako je 021.rs već pisao, to nije dalo očekivane rezultate. Odgovornost se prebacuje na komunalnu policiju koja bi trebalo da kontroliše i kazni građane koji otpad odlažu van predviđenog prostora.

Međutim, ukoliko komunalci čak i uhvate nekoga u ostavljanju ili vađenju smeća, oni nemaju mogućnost da nalože otklanjenje nepravilnosti, odnosno čišćenje prostora. To bi, kako kažu, trebalo da uradi komunalna inspekcija.

Istovremeno, dok se smeće u gradu i prigradskim naseljima gomila, dok se rađaju divlje deponije, raste i nesanitarna deponija na Klisi, za koju postoje samo želje da se do 2020. godine uredi, o čemu možete pročitati OVDE

  • Puszi

    26.05.2019 07:38
    Bravo Erne!
  • Delirium tremens

    09.10.2016 12:48
    Za ovakvo stanje su iskljucivi i jedini krivci Vatikan , Angela Merkel i domaci izdajnici .
  • Pera

    09.10.2016 12:22
    grad KULTURE
    Gradonačelniće,pod hitno pošaljite ovaj snimak kao dokaz vaše istinske pripreme za izbor grada kulture!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti