Savremeno naoružanje Vojske Srbije na defileu 22. oktobra u Novom Sadu

Svečani defile Vojske Srbije u subotu, 22. oktobra u Novom Sadu, povodom 72. godišnjice od oslobođenja grada i Srbije od fašističke okupacije biće prilika da građani vide najsavremenija borbena sredstva i naoružanje srpske namenske industrije.

Obeležavanje Dana Novog Sada počeće svečanom sednicom republičke i pokrajinske vlade i odavanjem počasti poginulim herojima rata. Na potezu od Varadinske duge do Žeželjevog mosta, centralno mesto zauzeće borbena vozila iz programa "Jugoimport SDPR" i Vojno tehničkog instituta, kojima je naoružana Vojska Srbije, ili se njihova isporuka očekuje. Reč je o najsavremenijim sredstvima koje Srbija izvozi i stranim kupcima, kao i naoružanje napravljeno kao rezultat saradnje sa partnerima iz sveta, potvrđeno je "Novostima" u Vladi.

Građani će moći da vide oklopno vozilo "lazar 3", koje čini vrh domaće vojne industrije i izaziva veliku pažnju stranih oružanih snaga. Biće izložene najnovije verzije samohodnih haubica "sora" i "nora", koje će činiti udarnu snagu naše vojske na velikim dometima.

Na Keju će biti izložen i višecevni lanser raketa "morava" sa dva modula. Reč je o raketama 122 milimetra tipa "grad" i modifikovanim projektilima 128 milimetara "oganj". "Morava" je predstavljena pre manje od godinu dana, a u Novom Sadu biće prvi put izneta pred oči građana. Posebnu pažnju javnosti izazvaće i nova terenska i borbena vozila, koja su u saradnju sa VTI produkt domaće industrije.

Svečanost u Novom Sadu upotpuniće naleti avijacije i defile Garde. Nebom će 22. oktobra leteti "migovi" 29 i 21, kao i školsko-borbeni avioni "lasta". Planirana je plovidba brodova Rečne flotile, kao i demonstracija antiterorističkog desanta Specijalne brigade Vojske Srbije.

Borbena tehnika koja će biti prikazana u Novom Sadu ravnopravna je mnogim inostranim sredstvima i zaista je jedinstvena u regionu. To je slučaj sa raketom "alas", koja je najsloženiji borbeni sistem na kojem rade domaći stručnjaci. Početkom serijske proizvodnje, ova tehnika, uz sva usavršavanja i modifikacije, biće okosnica vojne moći Srbije u sledećih nekoliko decenija, kažu u Vojsci Srbije.

Većina sredstava koja će biti prikazana u Novom Sadu već je u naoružanju u Srbiji. MUP je ove godine pojačan sa 20 vozila "lazar", a još 12 biće isporučeno vojsci i policiji. Slično je i sa savremenom verzijom oklopnog vozila BVP M80 sa novim topom većeg kalibra. U planu je i uvođenje u naoružanje samohodnih haubica "nora", kao i raketnih sistema dugog dometa.  

  • Piplfoks

    13.10.2016 14:54
    @Alice in Chains

    'Pametan i verujuć' je oksimoron.

    A jeste teško biti okružen zatucanim, u glavu srbnutim i isfrustriranim pajserima, ali je malo lakše kad takvi još žive kod mame i tate i samo seruckaju preko neta, bojeći se da izađu na ulicu - kao ti.
  • VladaN

    13.10.2016 14:26
    @Alice in chains
    Zahvaljujem na komentaru. On je dokaz moje prepostavke o stanju Vaše svesti. Ipak moram priznati da ste prevazišli sebe svrstavajući se u sektu "verujućih srb(ijanac)a". Kažem sektu pošto da ste se izjasnili kao patri(j)ota to biveć potpalo pod ono poznato da je "patriotizam poslednje utočište baraba". Ovako ste se izdigli na viši nivo patriotizma. Molim Vas da nastavite sa komentarima. Što ih više bude dani će nam biti lepši.
  • AleksandarVojvođanin

    13.10.2016 11:27
    Demagogija i licemerje
    Da Vlast stvarno želi da svečano obeleži pobedu nad fašizmom u drugom svetskom ratu, svečano bi pročitala sa te bine presudu Davidoviću i svim klero i neonacistima. Da ih sve lepo i po zakonu, poštujući sva ljudska prava, smesti na dugogodišnje robije!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti