Grb i zastava Novog Sada se koriste pogrešno, u planu njihovo sređivanje

Novosadska vlast planira da uskoro detaljno uredi pitanje izgleda i korišćenja znamenja Grada, grba i zastave, saznaje 021.rs.

Mada Novi Sad i danas koristi grb koji je dobio 1748. godine kada je postao Slobodni kraljevski grad u Hazburškoj monarhiji, odnosno zastavu koja je tek u XX veku dobila sadašnji oblik, u praksi se pokazalo da se oni često ističu ne samo neprimereno odnosno u pogrešnim prilikama, nego i u pogrešnim bojama.

Kako smo nezvanično čuli u gradskoj upravi, u Statutu Grada je definisano kako izgledaju grb i zastava, ali tih nekoliko rečenica koje se u osnovi prepisuju već decenijama iz Statuta u Statut, nisu se pokazale dovoljne da se uredi način korišćenja znamenja.

Posebno problematično je što se u javnoj upotrebi može videti grb Novog Sada sa često pogrešnim bojama i manjim izmenama, pri čemu ga koriste i privatna i fizička lica, za šta nemaju dozvolu Grada.

Takođe, sama lokalna uprava nema jasna uputstva, posebnu knjigu standarda, koja kao podzakonski akt definiše detalje oko upotrebe simbola Grada na memorandumima ili bilo kojim drugim predmetima ili prilikama.

Kako 021.rs saznaje, namera gradskih vlasti je da se napravi posebna komisija u koju bi osim predstavnika gradske uprave, ušli i heraldičari, dizajneri i stručnjaci iz različitih oblasti, a koji bi rešili sva pitanja oko izgleda i načina korišćenja grba i zastave.

  • G

    11.10.2016 17:37
    @Slucajni prolaznik - "poštovani gospodine", ja razumem i prihvatam da je pojedinim neobrazovanim licima "istorija" takva da su na ove prostore prvo došli ugarski narodi a slovenski posle njih, ali na žalost zvanična istorija vas u tome demantuje. Slovenski narodi su takođe bili okupatori ovih područja, ali narodi koji su tada ovde živeli više nema odnosno stopili su se sa njima te je stoga poslednja okupacija upravo ona ugarska. Na žalost neobrazovanih lica, istorija planete Zemlje nije počela 800-te godine, kao ni 1918 ili 1945.
  • jo

    11.10.2016 16:24
    Kamo lepe sreće
    G@- delimično ste u pravu.Austrogari su otišli a za njima dodjoše još gori i opet je okupacija u nekom smislu.Pojaviše se razne sedme ličke i šeste oslobodilačke pa evo jašu već 70 godina.Doduše dok je car bio živ klanjali su se do zemlje i zakljinjali na vernost partiji a kad je car otišao na večni počinak odjednom povadiše četiri ocila iz ormara,počeše da zidaju bogomolje i gde treba i gde ne treba ne bi li oprali savest i biografiju što im je to bilo " zabranjeno ".Jedno je sigurno da su ostali prethodni okupatori ne bi danas bili u blatu do guše
  • Slucajni prolaznik

    11.10.2016 15:53
    @G
    Postovani gospodine G. Ni vama ne gine pohadjanje nastave iz istorije i geografije ovog podrucja od 800-te godine do danas. Cini mi se da niste bas svesni ko je kad dosao na ovo podrucje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.