U Novom Sadu prva presuda u korist zaduženih u "švajcarcima"

U Novom Sadu je doneta prva presuda kojom je raskinut ugovor između korisnika stambenog kredita u švajcarskim francima i banke.

Najpre je takvu presudu doneo Viši sud, a potom je Apelacioni sud odbio žalbu banke i potvrdio presudu o raskidu ugovora. Novosađanin kojem se, zahvaljujući sudskoj presudi, raskida ugovor o stambenom kreditu vezanom za kurs švajcarca, o tome ne želi javno da govori.

Pre osam godina banka mu je isplatila kredit u dinarima i to sedam miliona. Do sada je otplatio šest i po miliona, a duguje još 13 miliona. Prema presudi Apelacionog suda, neće morati da plati ceo iznos.

"Ugovor o kreditu je raskinut, dakle rezultat toga je dinarska restitucija – svaka strana mora da vrati drugoj ono što je od nje primila u dinarima. Na to će i jedna i druga strana platiti zateznu kamatu. I klijent će određenim iznosom, koji je pet puta niži od onoga što duguje sada po planu otplate, moći da zatvori kredit, a stan mu ostaje", kaže za RTS Dejan Gavrilović iz Udruženja građana "Efektiva".

U "Efektivi" očekuju da istim putem krene ostalih 20 hiljada dužnika u švajcarskim francima.

"U slučaju raskida ugovora, odnosno pravosnažne presude za raskid, klijent je u mnogo povoljnijem položaju nego ako bi prihvatio konverziju. Tako da mi od ovog trenutka odustajemo od zahteva za konverziju, ne tražimo više donošenje zakona. Pokušaćemo da animiramo što više ljudi da podnese tužbu za raskid ugovora i na taj način trajno reše svoj problem", kaže Gavrilović.

  • Živković

    17.10.2016 07:16
    Beznađe
    Vrlo opasna odluka suda koja može za slabu državu kakva je Srbija imati nesagledive posledice. I po n- ti put se pokazalo da oni koji idu nepromisljeno jeftinije koji ne plaćaju, da prođu mnogo bolje. Činjenica je da su do ovog trenutka, ne gledajući dug, dužnici u švajcarci ma, platili manje Bankama na ime kamate od dužnika u EUR a da im se dug oprašta. Ova odluka će pokrenuti lavinu koja otvara pitanja validnosti bilo kog ugovora a da ne pričamo o hiljadama dužnika u EUR ili o sigurnosti poslovanja Banaka. Velika ogromna greška.
  • Igor

    12.10.2016 14:10
    Znaci,ja uzeo pre 9 godina 22500 eura,do sada otplatio jedva nesto preko 3500 a dao sam 112x150e=16800.Ajd onda i nama da"zatvore kredite".Ovo je stvarno postalo smesno.Meni rata nije menjana(potpisao sam ugovor gde nisam vezan za euribor a da to nisam znao jer ga nisam procitao) sve vreme iako je euribor pao sa 4,5 na -0,5.Verovatno mi sa kreditima u evrima cemo pokriti njihove manjkove.
  • Hale Beri

    12.10.2016 13:57
    original
    @Brus Vilis
    Naravno da imaju pravo na raskid ugovora svi koji smatraju da su osteceni u partnerstvu sa Bankom. Banka ti da novac da kupis stan i na taj stan ona (po nepisanom pravilu) zaradi još jedan stan, ali ne može da zaradi 2 ili 3 stana. Razumeš??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti