Kontrola ugovora svih vojvođanskih porodilišta, Betanija pre dva meseca zabranila poklone

Poverenik za zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić pokrenuo je postupak nadzora o tome kako su podaci porodilja prodati distributerima adaptiranog mleka. Istovremeno, u svim porodilištima u Vojvodini pokrenuta je interna revizija odavanja informacija i ugovora sa kompanijama, navodi pokrajinski sekretar Zoran Gojković.

Upravnik "Betanije" Tihomir Vejnović kaže za 021 da je još pre dva meseca obustavio sve donacije privatnih kompanija koje su imale ugovor s Betanijom i koje su davale poklone porodiljama u porodilištu.

"Kao da sam predvideo da će se ovo desiti. Nisam bio siguran šta se tačno preko tih donacija daje porodiljama i nisam imao uvid u to šta se sve unosi. Porodiljama ništa ne sme da se da van protokola ustanove i  ja sam to uradio jer sam odgovoran za zdravlje i bezbednost pacijenata. Šta god da uđe u kliniku, bilo da su pelene ili drugi pokloni, mora se znati ko ih proizvodi i zbog čega se daju", kaže Vejnović. On dodaje da postoji mogućnost da porodilje dobrovoljno daju svoje podatke kako bi primale reklamni sadržaj od kompanija, ali nije siguran da li ovakvi slučajevi "curenja" podataka smeju da se dešavaju i prepušta dalje postupanje nadležnim organima.

Distributer adaptiranog mleka "Medis Pharma" ovih dana širom Srbije porodiljama je na kućnu adresu dostavio reklamni materijal i poklone, što je suprotno zakonu. Lične podatke, kako kažu, legalno su kupili od marketinške kompanije "Care direct".

"Prvo ćemo da tražimo izjašnjenje svih aktera, a pregledaćemo i celokupnu dokumentaciju. Podaci pacijenata su naročito osetljivi, treba da ih zna samo postupajući lekar. Sada, kako marketinške agencije ulaze u porodilišta dele poklone i uzimaju podatke od pacijenata, a posle sa njima mešetare, pitanje je za upravnike bolnica i Ministarstvo zdravlja", poverenik Rodoljub Šabić.

Vejnović je potvrdio za "Blic" da Klinički centar Vojvodine ima ugovor sa firmom "Care direct", ali njegove detalje još ne zna.

Kako piše "Blic", sva četiri telefonska broja dostupna na internetu su nepostojeća, dok na pitanja poslata mejlom još nisu odgovorili.

  • Ana

    13.10.2016 15:38
    zabraniti im pristup u Betanij
    Zabraniti pristup Care direct firmi jer manipuliše i zloupotrebljava podatke
  • ns

    12.10.2016 13:24
    Stvarno treba imati muda da se tamo porodis!
  • nervirach

    12.10.2016 12:58
    Ah, to oni presvetli medicinari. Njima uvek treba jos para i jos, jos .... Nezasiti. Na jednom institutu je cesljanje dopunskog obavljanja poslova. To moze? E, zato cekate po 6 meseci.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.