Održan koncert belorusko-srpskog simfonijskog orkestra

Povodom 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu u Sinagogi je održan koncert belorusko-srpskog omladinskog simfonijskog orkestra pod rukovodstvom dirigenata Vjačeslava Bortnovskog i Đorđa Pavlovića.

Pokrovitelji manifestacije su ambasada Belorusije u Srbiji, Ministarstvo kulture i informisanja i Vlada Vojvodine.

Koncertu su među ostalima prisustvovali gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev. 

- Novom Sadu je učinjena velika čast ovim koncertom uoči obeležavanja jednog od najvažnijih datuma u istoriji grada. Nastup mladih beloruskih i srpskih muzičara simbolizuje jedinstvo ali i zajedničku istoriju naših naroda u kojoj je bilo i velikih stradanja, ali i velikih pobeda. Jedna od njih bila je i pobeda antifašističkih snaga 23. oktobra 1944. godine. Grad Novi Sad ne zaboravlja svoje heroje, učesnike Narodno oslobodilačke vojske, ali ni pripadnike Crvene armije. Hvala velikom prijatelju Novog Sada ambasadoru Čuševu na organizaciji koncerta. Danas pevamo slobodi – naglasio je gradonačelnik Vučević.

Pozdravljajući prisutne, ambasador Čušev rekao je da u životu svakog naroda postoje sudbinski datumi od kojih počinje odbrojavanje nove istorije, naglasivši da je koncert u Novom Sadu posvećen svima onima koji su žrtvovali svoje živote za slobodu.

Povodom obeležavanja oslobođenja Novog Sada, u subotu 22. oktobra biće upriličena svečanost u organizaciji Ministarstva odbrane kojoj će prisustvovati najviše državno, pokrajinsko, gradsko i vojno rukovodstvo. U nedelju 23. oktobra biće položeni venci na spomen groblju u Novom Sadu i na spomeniku Novosadskom partizanskom odredu na Čeneju, a istog dana u okviru svečanosti u Gradskoj kući biće uručene Oktobarske nagrade, Novembarska povelja, kao i priznanje počasnom građaninu Novog Sada prof. dr Žan-Pjeru Locu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti