Ugrožen rad poznate novosadske antikvarne knjižare

Novosađani bi uskoro mogli da ostanu bez čuvene antikvarne "Lemijeve knjižare".
Dolaskom velikih lanaca knjižara u grad, praktično su ugrožene sve manje knjižare. One koje kombinuju više delatnosti, kombinacijom kafića i knjiga, nekako uspevaju da se izbore sa teškim uslovima poslovanja. Druge su osuđene na dugove. 
 
Zbog dugova prema javnim preduzećima, Milenku Vlaisavljeviću Lemiju naloženo je da se iseli iz prostorija u Puškinovoj ulici. Međutim, ni iseljavanje nije jasno definisano, jer bi, ukoliko se ugovor ne produži, trebalo da se iseli do 31. decembra, a prema poslednjem dopisu od 3. novembra, to je trebalo da uradi do 31. oktobra. To znači da bi trebalo da se retroaktivno iseli, a kako to da učini, nije mu jasno.
 
Međutim, iako bi prostor sa preko 20.000 knjiga mogao da postane prazan, Vlaisavljević ističe da nije knjižara u problemu, nego Grad Novi Sad i ljudi u njemu.
 
"Sve što se dešava oko nas je odraz nas samih. Osnivajući ovu knjižaru pre pet godina nisam računao na dotacije grada, nego na samoodrživost. Smatram da je kultura način života koji ne bi trebalo da bude uslovljen sa bilo čim sa strane. Međutim, situaciju u našoj zemlji je takva kakva je. Kultura je neuređena i mi imamo trenutak koji traje već desetine godina, u kojem ne postoje ulaganja u kulturu, nego se ona smanjuju", priča Vlaisavljević.
 
Dug od 10.000 evra deluje minorno u odnosu na brojna druga preduzeća čiji se dugovi broje u milionima. Međutim, kako kaže Vlaisavljević, situacija bi bila znatno drugačija da je barem deo 450.000 Novosađana svratio u knjižaru.
 
Nekoliko puta se obraćao gradskim i pokrajinskim čelnicima, ali odgovora nije bilo. "Dugujemo novac onima koji bi trebalo da podržavaju novosadsku kulturu i da nas razumeju. Najpre sam se obraćao članu gradskog veća nekoliko puta, a potom i gradonačelniku. Nikakvog odgovora ni reakcija nije bilo. Trenutno očekujem bilo kakvu reakciju iz Pokrajinskog sekreterijata za kulturu. Barem da razgovaramo, da vidimo može li se pronaći neko rešenje, jer ovaj prostor je unikatan. Čak iako ne bude bilo nekog dogovora, i to predstavlja neki odgovor", kaže on.
 
Ironija je da se sve ovo događa u trenucima kada je Novi Sad izabran da bude Evropska kulturna prestonica 2021. godine. Iz tog razloga postavlja se pitanje da li je kultura samo ono što donosi profit?
 
Odgovor na to pitanje donekle je natuknuo bivši gradonačelnik Igor Pavličić izjavom da se "moramo jednom odlučiti da je nešto od interesa za grad ili nije". A interes je svakako profit, makar on bio plasiran i kroz ulaganje u imidž grada.
 
Takva kakva je, "Lemijeva knjižara" predstavlja kulturnu alternativu, a one uvek nastaju nezavisno od vlasti. Međutim, još jedna od ironija je da se upravo u prostoru ove knjižare na najkonkretniji način realizovale ideje Novog Sada kao kulturne prestonice.
 
"Kada se novosadska delegacija vratila sa dobrim vestima o našem gradu kao Evropskoj prestonici kulture, oni su počeli da barataju rečima poput decentralizacije, multikulturalnosti, suživota i uključivanja šireg kruga građana u kulturne tokove. Sve te ideje su zastupljenje ovde i to ne kao pojedinačni projekat u nekoliko godina, nego svakodnevno. Moramo biti svesni da se na ovim prostorima ne živi od juče, a upravo ova knjižara čuva identitete svih tih naroda", objašnjava Vlaisavljević za 021.rs.
 
Naš sagovornik se nada da će gradonačelnik dati preporuku kojom će knjižari biti omogućeno da produži ugovor. Kako kaže, u ingerenciji nadležnih je da prepoznaju šta je interes građana.
 
"Nismo mi jedini, postoji još dosta umetnika na koje se odražava ova nezgodna situacija. Siguran sam da sve zavisi od nas samih, to ne zavisi od drugih. Ako vam je nešto važno, onda ćete preduzeti nešto. Ne krivim nikoga za nerazumevanje, naše je da uradimo šta možemo. I dalje pokušavam da doprem do nadležnih, dokle će tako biti videćemo", zaključuje Vlaisavljević za 021.rs.
 
Ono što opterećuje male knjižare jeste visoka cena zakupa prostora, koja je neprilagođena njihovom profitu. Ono što odlikuje male knjižare jeste prodaja izdanja koja se teško nalaze, međutim sve su živele od prodaje popularnih naslova. Sa dolaskom velikih lanaca, koje prodaju samo bestselere, i zakupom dobrih lokacija, male gradske knjižare su devastirane.
  • Šina

    08.11.2016 14:44
    10000€ minornih, šta zna dete šta je šina?
  • horor drzava

    08.11.2016 11:04
    Stanija , Farma , Parovi , Maldivi , Tijana Ajfon , Mimi Oro , Kristijan , Zikina sarenica , Maca Diskrecija , Grand parada , Zmaj od Sipova , Svadba 48 sati , Domacine ozeni me , ...
  • /

    08.11.2016 10:21
    /
    a kako obracunavaju kiriju onom u domu kulture?
    ili lemi treba da je u istoj stranci kao isti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti