Osuđen zbog fotokopiranja udžbenika

Viši sud u Novom Sadu potvrdio je presudu Osnovnog suda i vlasnika jedne fotokopirnice u Novom Sadu osudio uslovno na godinu dana zatvora, sa rokom provere od tri godine, zbog neovlašćenog iskorišćavanja autorskog dela.
- U tom krivičnom postupku utvrđena je povreda autorskih prava profesora Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu dr Mila Boškovića, koji predaje Kriminologiju, dr Zorana Stojanovića, koji predaje Krivično pravo, dr Maje Stanivuković i docenta dr Petra Đundića sa predmeta Međunarodno privatno pravo, dr Dragana Milkova sa predmeta Upravno pravo i još nekih - kaže za "Dnevnik" asistent na Katedri za krivično pravo Stefan Samardžić.
 
Vlasnik fotokopirnice je nekoliko godina, bez dozvole autora i izdavača, fotokopirao i prodavao udžbenike profesora tog fakulteta. Nakon što su autori čiji su udžbenici neovlašćeno umnožavani podneli prve krivične prijave, policija je u više navrata pretresala fotokopirnicu i oduzela veći broj fotokopija udžbenika i skripti, a u toku sudskog postupka i više svedoka je potvrdilo da su u toj fotokopirnici, koja se nalazi u blizini fakulteta, u više navrata kupovali unapred umnožene i spiralno uvezane fotokopije udžbenika ili njihovih delova, kao i skripti iz pojedinih predmeta.
 
Korist koju je vlasnik kopirnice ostvario neovlašćenim umnožavanjem autorskih dela koja je izdao Pravni fakultet UNS-a i istovremeno visina materijalne štete, po imovinsko-pravnom zahtevu, veća je od deset miliona dinara, ali o tom zahtevu sud nije odlučivao, već je oštećene uputio da u parničnom postupku potražuju naknadu štete.
 
- Značajno je istaći da je umnožavanje samih udžbenika koji predstavljaju autorska dela krivično delo, ali i umnoženih primeraka autorskog dela, što znači da nije dozvoljeno ni fotokopiranje fotokopija niti njihovih delova. Na osnovu Zakona o autorskom o srodnim pravima, kao autorska dela smatraju se sva pisana, ali i govorna dela, kao što su predavanja i govori, ali i prerade autorskih dela u kojima su prepoznatljivi delovi izvornog autorskog dela. Neovlašćeno umnožavanje svih tih autorskih dela predstavlja krivično delo - navodi Stefan Samardžić.
  • m

    16.03.2018 19:28
    A ko će platiti nezakonsko umnožavanje Cambridge i Oxford knjiga za učenje engleskog na istom tom fakultetu? Planiram da napišem opsežan post i pošaljem dotičnim izdavačkim kućama nezakonito umnožavanje njihovih udžbenika radi učenja ne samo na fakultetima, već i na kojekavim kursevima privatnih škola. Nisi kolegijalan onda jel'? Pošto nisam autor tih knjiga ja lično ne mogu njih tužiti ali ću sve dostaviti poznatim izdavačima, pa neka oni tuže Srbiju što je to dozvolila, neka tuže svaki fakultet i svaku privatnu školu jezika. Postoji poznata privatna škola engleskog u Beogradu koja na svom sajtu nudi besplatnu Cambridge knjgu iz gramatike, dokle je to otišlo. Iskreno, samo da nađem da neko kopira moju gramatiku engleskog, tužila bih po svim mogućim kriterijumima. Kupujte original, bolje je i za Vaše oči, knjiga duže traje i lepše ćete se osećati tokom učenja. Naročito je bitno da vizuelni tip učenika ima knjige u boji. Nije problem da neko vidi nelegalnu kopiju knjige, čisto da utvrdi da li mu ta knjiga treba, ali je nedopustivo da se ta knjiga umnožava bez autorskog pristanka.
  • Ložač

    14.11.2016 15:37
    Baš me čudi što nije neki drugi sadržaj tog udžbenika.
  • Bns

    13.11.2016 19:36
    Iz cega su oni ucili
    Baš me zanima iz čega je učio postupajući sudija, ali i vajni profesori?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti