Obeleženo 230 godina rada Vojne bolnice u Petrovaradinu

Vojno-medicinski centar "Novi Sad", poznatiji kao Vojna bolnica u Petrovaradinu, proslavio je danas 230 godina od osnivanja, a svečanost povodom značajnog jubileja održana je u Pozorištu mladih.
Reč je o jednoj od najstarijih vojnih zdravstvenih ustanova u Evropi, osnovanoj sa ciljem da se leče i zbrinu ranjenici povređeni u austro-ugarsko-turskim ratovima.
 
"Teško je biti na ovakvom događaju, a ne spomenuti da je vojska institucija kojoj se najviše veruje u ovoj državi. Znamo da je to postignuto dugotrajnim i odgovornim radom. I Vojna bolnica u Petrovaradinu je doprinela tome u segmentu toliko bitnom u životu svakog čoveka. Verujem da ovo rukovodstvo bolnice može, zajedno sa gradskim autoritetima koji i te kako imaju sluha za to, da ovu bolnicu dovedu do nivoa prepoznatljivosti, bar približno kao što je to VMA u Beogradu. Svi zajedno moramo verovati u to, raditi na tome, a onda ćemo to i postići-poručio je predsednik Jelušić i poželeo još minimum 230 godina postojanja", rekao je predsednik Skupštine Grada Zdravko Jelušić.
 
Vojnomedicinski centar od februara 2013. godine funkcioniše kao opšta bolnica sekundarnog nivoa zdravstvene zaštite, te oko 650.000 zdravstvenih osiguranika Južnobačkog okruga mogu s uputom koristiti kapacitete te zdravstvene ustanove. Sa više od 200 zaposlenih, zbrinjava kako vojne tako icivilne osiguranike i suočava se sa istim problemima koje imaju i druge ustanove u našem zdravstvenom sistemu.
 
Prema rečima upravnika Vojnomedicinskog centra, pukovnika Bratoljuba Brkljača godišnje se u ovoj ustanovi obavi oko hiljadu i po operacija, više od sto hiljada pregleda, dok se hospitalizuje više od 3.000 pacijenata. "Lekari i osoblje svakodnevno unapređuju svoj rad, uspešno prate dostignuća nauke, čuvajući čast i dostojanstvo lekarskog poziva i radeći kao jedna složna porodica, svesni tradicije i vrednosti ustanove u kojoj rade", rekao je dr Brkljača.
  • svaka cast

    11.11.2016 23:21
    hehe
    Pa vojnu bolnicu nam ustvari ostavili Austrougari!?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti