Karlovački đaci protestovali zbog pretnji profesoru fizike

Oko 200 učenika Gimnazije u Sremskim Karlovcima je u školi održalo skup podrške svom profesoru fizike Zdravku Mutinu, nakon najave da bi, zbog preporuke Ministarstva prosvete, on kao zaposlen na određeno vreme, mogao da ostane bez 80 odsto ukupnog fonda časova.
Karlovački đaci stali su u odbranu svog, kako kažu, omiljenog profesora. Poručuju da žele da dignu glas i utiču na to da škola ne potpiše preporuku kom bi taj profesor, praktično, ostao bez posla.
 
"Mi se ovde ne borimo protiv naše škole, nego protiv Ministarstva. Mi želimo naše pravo da dobijemo najbolje znanje", kaže za N1 učenica Nevena Cvijanović.
 
Najbolje znanje im je, kažu, ovaj čovek, koji je protest posmatrao sa strane, pružao koristeći inovativne metode i neposredni pristup. Time je, navode, uspeo da prirodne nauke, koje kao đaci jezičke gimnazije priznaju da inače nisu voleli previše, učini zanimljivim. "On je kroz, da kažemo, drugarski pristup koji je prema nama imao na časovima, približio znanje fizike na najbolji mogući način, kao u drugim gimnazijama gde se ona uči sve četiri godine. On je čak za nas napravio i sajt da bi nam što bolje preneo svoje znanje da bismo mi i posle srednje škole nastavili da volimo i učimo fiziku", kaže učenik Strahinja Bigić.
 
Na osnovu preporuke koja je Gimnaziji stigla od Sindikata, Mutinovih 80 odsto norme mogla bi da preuzme njegova koleginica Jasmina Popović koja pored Karlovačke gimnazije radi i u Osnovnoj školi "Braća Novakov" u Silbašu.
 
"Moj ugovor nije vremenski ograničen. Mene može zameniti neko putem konkursa, koji odlukom Vlade Srbije ne može da se raspiše zbog zabrane zapošljavanja u javnom sektoru, ili neko ko bi bio preuzet sa liste tehnoloških viškova, gde se moja koleginica Jasmina Popović ne nalazi", objašnjava Mutin za Blic.
 
Sindikat je izdao takvu preporuku na osnovu zahteva Popovićeve, da joj se zbog zdravstvenih problema omogući da predaje samo u Gimnaziji i to pun fond časova koji je do sada ostvarivala predavajući u Karlovcima i Silbašu. Popovićeva je navodno bolesna i ne može da putuje u Silbaš na nastavu. Kao dokaz podnela je određenu medicinsku dokumentaciju advokatu Sindikata, nakon čega je i izdata sporna preporuka.
 
Skup srednjoškolaca podržalo je i nekoliko roditelja, koji su, za razliku od novinarskih ekipa, mogli da uđu u školsko dvorište gde je protest nastavljen, prenosi N1. Tamo im se obratio i direktor, ali, kažu, ostali su bez konkretnog odgovora na pitanje šta će biti s profesorom. "Uverio ih je da on radi za dobrobit svih njih, kao i da štiti interese profesora u Karlovačkoj gimnaziji, da budu strpljivi i da će situacija da se uskoro razreši. Nismo dobili nikakve informacije da li će to biti pozitivno razrešenje, samo je u jednom momentu rekao da je čak moguće da će neko drugi doneti tu odluku", rekla je Ljiljana Vilovksa, majka učenice trećeg razreda.
 
Direktor Gimnazije Milan Đurišić kratko je rekao za Blic da se intenzivno radi na pronalaženju rešenja za novonastalu situaciju sa ciljem da se sve reši na najbolji mogući način.
 
Mutin trenutno predaje u 10 odeljenja sa oko 218 učenika, a ukoliko se usvoji sporna preporuka Sindikata, privilegiju da im on predaje imaće samo 45 đaka.
  • roditelj

    15.11.2016 09:52
    bravo za profesora Mutina
    Sramota je školu i direktora ako dozvoli da izgubi takvog čoveka i profesora kao što je Mutin.

  • Ok

    15.11.2016 08:52
    A kako je uspeo u poznim godinama da se zaposli u skoli kad je zabrana zaposljavanja na snazi, dok drugi fizicari , mladi i ambiciozni ljudi zeljni da rade dzedze na birou i niko ih ne zove. A ima ih puno.
  • Inspektor Višekruna

    15.11.2016 08:43
    Prosvetni radnik
    Najzaštićenije zanimanje u Srbiji. Ko god ima rešenje za stalno ako je višak, prebacuje se u drugu školu i ima prednost. Ne vodi se uopšte računa o kvalitetu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti