FOTO: Ruši se jedan od poslednjih čardaka u Novom Sadu

Skupština grada na sednici u petak, 18. novembra trebalo bi da donese odluku o izmenama urbanističkog plana kojim će se omogućiti rušenje jedne od poslednjih kotobanja, odnosno čardaka u Novom Sadu, saznaje 021.

Ovaj objekat u Hilandarskoj 2, do sada je bio označen kao "značajni objekat" od strane Zavoda za zaštitu spomenika kulture u važećem urbanističkom planu. Kako 021.rs saznaje, Skupština donosi ovu odluku kako bi se omogućilo rušenje kotobanje, odnosno čardaka kako se naziva ova vrsta objekata koja je služila za čuvanje kukuruza.

U odluci o izmenama Plana detaljne regulacije blokova oko Masarikove ulice se navodi da je prema važećoj odluci čardak zaštićen, ali da se traži preispitivanje ovoga kako bi se na toj parceli sagradila zgrada do četiri sprata umesto kuće do dva sprata. U samom predlogu odluke se navodi da je sada pribavljeno mišljenje Zavoda za zaštitu spomenika kulture kojim je "definisano da postojeća kuća i čardak svojim arhitektonskim vrednostima nisu od interesa za čuvanje ili publikovanje stručne službe, te je moguće planirati adaptaciju, nadogradnju, zamenu ili izgradnju novog objekata".

Posebno je zanimljivo da je Zavod, koji je kotobanju stavio pod zaštitu kao "značajan objekat", 2013.godine promenio mišljenje i tako dozvolio da jedan od četiri preostala ovakva objekta u Novom Sadu budu porušena.

Pored ovog čardaka, u Novom Sadu postoji još jedan u dvorištu porodične kuće Đorđa Balaševića u Ulici Jovana Cvijića, zatim u Kisačkoj 43 i još jedan u dvorištu Jevrejske 6.

Čardak u Jevrejskoj 6 je u veoma lošem stanju i prema postojećim urbanističkim aktima predviđen je za uklanjanje. Uklanjanjem kotobanje u Hilandarskoj 2, nastaviće se sa politikom uklanjanja kulturno-istorijskih spomenika. Poslednji takvi slučajevi su rušenje kuća-trščara u Ulici kraljevića Marka i zgrade Komunalne banke u Narodnih heroja, uz niz manje znanih kuća i drugih objekata u širem centru Novog Sada.

  • Rotkvarija

    25.11.2016 19:57
    Kapitalizam i EU
    Besmislice.
  • Kapitalizam i EU

    24.11.2016 10:56
    Rotkvarija
    Pažljivo sam pročitao sve Vaše prethodne komentare,ali nisam uspeo da pronadjem ni jedan ISTORIJSKI,GRADJEVINSKI, UMETNIČKI I NAUČNI KRITERIJUM za zaštitu ovog čardaka sa svinjcem ,samo emotivne parole.
    To što Vi lično imate emocije prema tudjem svinjcu i čardaku, pa se pozivate na nužnost očuvanja uspomene na gajenje svinja u ovom kraju grada , NIJE KRITERIJUM.
    Kažem tudjem svinjcu i i čardaku, jer je pravi vlasnik taj čardak i svinjac prodao, ne smatrajući da je ovaj deo NJEGOVE DEDOVINE KULTURNA TEKOVINA U GRADITELJSTVU.
    To je istorija njegove porodice,ne Vaše, zato ne razumem Vaše emocije i emotivne kriterujume prema tudjim uspomenama i tudjoj imovini.
  • Rotkvarija

    24.11.2016 00:48
    Kapitalizam i EU
    Vec sam u prethodnim komentarima pisao o kriterijumima,pa pogledajte.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti