FOTO: Počelo rušenje trščara, najstarijih kuća u Novom Sadu

U ulici Kraljevića Marka počelo je rušenje najstarijih kuća u Novom Sadu, kuća-trščara, kako bi se sagradio soliter, saznaje 021.rs.

Građevinske mašine čiste teren za gradnju devetospratnice kompanije Galens, sa desetinama hiljada kvadrata stambenog prostora i sve trščare uskoro će biti porušene.

Ovim se završava priča o kućama starim 250 godina koje su 1989. stavljene pod zaštitu kao spomenici kulture, ali su zbog neodržavanja uglavnom devastirane i nepogodne za život. Za to krivicu snose i sami vlasnici, ali i gradske vlasti koje nisu ništa uradile da ih očuvaju.

Kako vlasnici nisu mogli da plate održavanje tražili su da se skine zaštita, što je lokalna vlast 2015. godine i uradila, a potom su vlasnici svoje parcele i kuće prodali Galensu, koji sada počinje gradnju.

Pored toga što je skinuo zaštitu, aktuelni saziv gradske vlasti promenio je i urbanistički plan i dozvolio gradnju solitera, dok je ranije bilo zamišljeno da trščare budu deo parka koji bi sa njima činio kulturno-turističku destinaciju u Novom Sadu.

  • Ne pravi se lud

    01.11.2016 15:20
    //
    Što bi neko živeo u trščari u centru Novog Sada, kada može da proda pravo gradnje za soliter od 9 spratova?Pa to PRAVO GRADNJE košta na tržištu koliko košta tržišno 30% novoizgradjene površine! Za toliko je prodavano pravo gradnje na Grbavici,Detelinari,Podbari, Telepu i svuda gde se zidalo u Novom Sadu.
    Uzme pare, pa kupi koliko hoće trščara u okolini, a rešio je egzistenciju za celu porodicu u ovim teškim vremenima.
    A to što si ti smislio da se iživljavaš nad njegovom dedovinom i njegovim parama,nigde više ne prolazi.
    Nije Moljac ekcentrični milioner da to sebi može da dozvoli.I ne treba da dozvoli!Privatna svojina je zaštićena svuda u svetu, osim u glavama onih koji bi tudju imovinu prisvojili za 2 eura.Kao šećerane recimo.....
  • /

    01.11.2016 14:18
    /
    ej biciklisti
    nigde nisam napisao da ju je trebao prodati.
    u Calwu se pre dve godine prodavala zgrada za toliko.
    imate coveka iz novog sada koji je u kanadi kupio jeftino zgradu a bila je pod obavezom da se odrzava. posto je vican radovima sam ju je restaurirao

    uostalom kao sto sam napisao-pozelece da se vrati u trscaru sa prvim racunima koji mu stignu-ako stvarno nije imao sredstava da je odrzava
  • Gradjanin

    01.11.2016 12:37
    Tako je
    Tvrdjavu će sravniti posetioci EGZITA-To svi znaju, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti