Predlog da Novi Sad dozvoli gradnju zgrada i od 50 spratova

Novosadski odbor Socijaldemokratske partije Srbije na sednici Skupštine grada predložiće da se promeni Generalni urbanistički plan grada i omogući da se zgrade podižu bez ograničenja visine, odnosno spratnosti.

Predsednik odbora SDPS-a Dejan Kovač kaže da je prema važećem GUP-u dozvoljena gradnja do šest spratova, a da je ovo trebalo promeniti još 1994. godine.

"Našli smo se u situaciji da je mnogo građevinskog zemljišta pod zgradam od četiri ili pet spratova, a zbog loših urbanističkih propisa grad se razvijao u širinu, umesto u visinu. Trebalo je još pre 21 godinu promeniti GUP i omogućiti gradnju od 10, 20, 30, pa i 50 spratova. Da smo to tada uradili, još bismo gradili na Grbavici, umesto da se spajamo sa Veternikom i Rumenkom. Podizanjem visokih zgrada dobio bi se prostor za gradnju dečijih igrališta, zelenih površina, parkinga", navodi Kovač, čija stranka je na vlasti u koaliciji koju predvodi SNS.

On je dodao i da će se ovako omogućiti privlačenje novih investitora. Prema njegovim rečima GUP bi okvirno dozvolio zidanje visokih zgrada, a tačni uslovi bi se definisali nižim planovima, pri čemu bi se staro jezgro sačuvalo od takve gradnje.

Podsetimo da je Novi Sad krajem osamdesetih godina prošlog veka prestao sa zidanjem solitera i da je bilo samo nekoliko objekata koji su bili izuzetak i koji su prešli šest, sedam spratova. Takva je, na primer, Zonedova zgrada na Bulevaru Evrope.

Od promene vlasti 2012. godine počelo je da se mimo GUP-a dozvoljava gradnja zgrada i preko 10 spratova, kao na primer izgradnja solitera na mestu srušene Komunalne banke kod Glavne pošte ili na mestu nekada zaštićenih kuća trščara u Kraljevića Marka. 

Komentari 108

  • namrgodjenrodjen

    24.11.2016 11:03
    napušten eksperiment
    Ćorav posao zvani "novosadsko eksperimentisanje sa soliterima" napušten je još tokom 80.-tih godina prošlog veka.

    Razlog? - Shvatili su da oblakoderi zahtevaju posebnu vrstu zaštite od požara, koja je preskupa i potpuno bespotrebna gradu koji ima prostora da se razvija u širinu umesto u visinu.

    Novosadski vatrogasci nemaju opremu za gašenje požara na velikim visinama.
    To se dobro i nadaleko videlo i u slučaju neuspelog gašenja požara zgrade "Radničkog".
    Pa tako i ove postojeće novosadske solitere, koji bi se mogli na prste ruke izbrojati, uglavnom čuva samo dragi Bog.
  • Memo

    24.11.2016 10:38
    romentik021@gmail.com
    Organizujte EXIT u Pragu na Karlovom mostu pa mi objasnite kako se tvrđava ne uništava, ili kako uhapšeni iz Urbanizma nisu osuđeni, svaki koji je potpisao nadzor napraviti komisiju, šta si ovo pustio u rad, u zatvor, pa da vidiš kako će biti lakše.
  • arhitekta

    22.11.2016 22:08
    opet strucnjaci
    Koji strucni genije je ovo smislio? Ako su se konsultovali sa bilo kojom strucnom osobom mogli su lako da saznaju da je gustina stanovanja optimalna upravo kada su zgrade 4 sprata. Vecom gradnjom u visinu se stvara velika potreba za pratecom infrastrukturom i na kraju se vecim visinama od 4 sprata zauzima vise zemljista.
    Ali posto ce o ovome opet odluciti i izvestavati 'strucnjaci', ocekujem jednoglasno usvajanje ovog suludog predloga.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti