Čak 137 mališana svakodnevno prosi na novosadskim ulicama

Više od 400 mališana u Novom Sadu živi u nehigijenskim naseljima, a čak 137 njih svakodnevno radi na ulici.
Ona su nevidljiva za odgovorne institucije i društvo u celini. Deca su izložena opasnostima, različitim vidovima vršnjačkog nasilja, kao i verbalnom i fizičkom nasilju.
 
Koordinatorka projekta Ekumenske humanitarne organizacije "Ulica nije i ne sme biti dom nijednom detetu" Tijana Vidović kaže da je iz tog razloga pokrenuta kampanja, sa ciljem da podignu svest lokalne zajednice da postoje deca koja usled veoma niskih egzistencijalnih uslova borave na ulicama Novog Sada, preskaču detinjstvo i neretko postaju žrtve zlostavljanja, ali i trgovine ljudima.  
 
Vidović ističe da je glavna poruka kampanje da biti dete ulice nikako ne znači imati ulicu za dom.
 
"Ne radi se o pripadnosti jednoj etničkoj zajednici, već o tome da svako dete koje se na ulici nađe treba da ima adekvatnu zaštitu i da ulica ne sme biti nikome dom. Takođe, ulica ne sme biti ni mesto gde se deca okupljaju i provode veći deo dana, jer je njima mesto u školi i u okviru porodica, a ne na ulici", napominje ona.
 
Vidović dodaje da građani koji uoče decu da prose, treba da ih upute u Svratište za decu, gde mogu dobiti odgovarajuću zaštitu i podršku. Kako dodaje, građani ne bi trebalo da deci daju novac jer tako produžavaju njihov boravak na ulici. 
 
Adice, Veliki Rit i Bangladeš delovi su grada u kojima živi najviše dece koja rade na ulici, iz ukupno 103 porodice. Uzrok su  siromaštvo, porast nasilja, prinudne migracije, tranzicija, politička situacija, ali i neadekvatno i nepravovremeno reagovanje državnih organa. Deca najčešće rade na raskrsnicama, trgovima, parkovima, kafićima, pokazuju i čuvaju prazna mesta na parkinzima za novac, peru automobilska stakla na semaforima i skupljaju sekundarne sirovine, pokazalo je istraživanje Ekumenske humanitarne organizacije.
 
Za državu su deca koja rade na ulici nevidljiva
 
Saradnica Kancelarije pokrajinskog ombudsmana Ankica Dragin objašnjava za 021 da iako postoji pomak u usaglašavanju međunarodnih i nacionalnih propisa, ne postoji jasna definicija pojma prosjačenje, pogotovo u slučaju dece, što je najveći problem.
 
“U Novom Sadu ipak imamo pomak, jer je najpre u okviru NVO počelo, a potom se i lokalna samouprava uključila, odnosno preuzela rukovođenje Svratištem. To jeste pozitivan primer, ali prema našim saznanjima, što se tiče formalno-pravne strane, promena nije bilo, ali ima naznaka da se na lokalu propisi koji postoje doslednije primenjuju i da je unapređena međuinstitucionalna saradnja”, kaže Dragin.
 
Ona dodaje da bi institucije trebalo da budu ažurnije i da više sarađuju.
 
"Srbija nema mnogo resursa u socijalnoj sferi kojoj ta deca pripadaju, ali bi mogla da se unapredi saradnja među institucijama. Nažalost, samo postojanje definicije prosjačenja kao fenomena pravi problem, potom i neprepoznavanje specifičniosti ove grupe u propisima koji obavezuju organe da postupaju", navodi naša sagovornica.
 
U brojnim novosadskim ugostiteljskim objektima sprovedena je akcija, kako bi se građani informisali kako mogu da pomognu deci i razlozima zašto svako dete ima pravo da živi u svetu bez predrasuda i nasilja.
 
Projekat “Ulica nije i ne sme biti dom nijednom detetu” predstavlja deo regionalne kampanje koja se realizuje u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Albaniji, a koju sprovode članice Regionalne mreže jugoistočne Evrope za decu uključenu u život i rad na ulici uz podršku organizacije “Save the Children”. Svi koji žele da se uključe i pomognu deci koja rade na ulici, mogu da se obrate Svratištu OVDE.
  • Andrej

    23.11.2016 16:38
    @Nsnn
    Potpisujem svaku tvoju rec
  • Marlen

    23.11.2016 14:23
    Strožije kontrolisti prosjačenje na ulicama i decu koja se zateknu u prosjačenju automatski oduzeti roditeljima. Kada vise nebudu mogli da zaradjuju na njima nece ih vise slati na ulicu. Treba podici svest ljudi o tome da zapravo stete toj deci kojoj daju pare...
  • mali

    23.11.2016 14:11
    Zato
    Što sa komunalnom policijom ne idu socijalni radnici, i ne oduzimaju decu roditeljima koji ih teraju da prose. I tačka.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti