Dupli otkazi za već otpuštene radnike Informatike

Nijedan od 19 bivših radnika JKP "Informatika", koji su prošle godine u jednom danu dobili otkaze, nije do danas vraćen na posao.
Piše: Gorica Nikolin
 
Skoro svi slučajevi završeni su odlukom inspekcije da se radnici vrate na posao do okončanja sudskih postupaka, ali Informatika nije primila nijednu osobu.
 
Svi slučajevi su na sudu, osim jednog koji je okončan u korist oštećenog radnika. Taj radnik je u drugostepenom postupku dokazao da je Informatika retroaktivno prebacivala zaposlene na druga radna mesta po njegovom otpuštanju i potpisivala odluke koje su donete ranije. Taj radnik se, kao pobednik na sudu, uredno vratio na posao, ali je naprasno, bez ikakvih razloga, ponovo dobio otkaz i to neposredno pošto će biti smenjen tadašnji direktor, član Treće Srbije Dejan Čelar. 
 
Problemi u Informatici počeli su pošto je upravljanje ovim preduzećem pripalo Trećoj Srbiji, tada u koaliciji sa SNS u gradu. Svako preduzeće u koje je ušla Treća Srbija počelo je da prima zaposlene partijske članove, te je u JKP "Lisje", takođe pod njihovom upravom, stvoren ogroman višak i nemogućnost isplate zarada za te ljude. Oni su, odlukom rukovodstva preduzeća (ili partije) prebačeni u Informatiku kao tehnološki višak. Tačnije, 15 radnika stiglo je iz "Lisja", a jedan iz "Vodovoda". Stvorio se višak u Informatici, koja je bez ikakvih obaveštenja izmenom sistematizacije u preduzeću stvorila uslove da se otpusti tačno 19 visokokvalifikovanih, dugogodišnjih radnika na odgovornim pozicijama a koje, tvrde otpušteni, nije imao ko kvalifikovan da zameni. 
 
Ekspresno, u petak, 20. marta, pri kraju radnog vremena, 19 osoba dobilo je velike uplate na računima. Deo njih pomislio je da se radi o nagradama, pomoći za porodične i zdravstvene probleme, ali se zapravo radilo o otpremninama. Cela akcija otpuštanja sprovedena je u tajnosti, a kako saznajemo, tih dana se niko od rukovodilaca preduzeća nije pojavljivao na radnom mestu da odgovori na brojna pitanja otpuštenih, solidarnih kolega i javnosti.
 
 
Jedan od kolega koji se aktivirao je pokretač akcije "Dajem crveni karton" Milan Jović. "Odmah po saznanju da je došlo do otpuštanja bez objašnjenja, organizovali smo okupljanja ispred zgrade preduzeća, pozvali kolege da se solidarišu, da pomognu da dođemo do pravde, protestovali u više navrata na Trgu slobode. Među otpuštenima je bilo i majki i očeva sa decom, koji su odjednom ostali bez ikakvih primanja. Pomoć smo dobili od reprezentativnih sindikata u gradu i šire, pa nam je tako predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orlović primio čak četiri puta. Uz njegovu pomoć smo došli i na kongres sindikata i prekinuli govor premijera transparentima, a on je rekao da ćemo odgovor na naša pitanja dobiti za 15 dana. To se nije dogodilo", kaže Jović za 021.
 
Tako je Informatika trajno izgubila četiri elektroinženjera, a na njihovo mesto primila autolimare i automehaničare, ustanovili su otpušteni radnici.
 
Nisu jedini
 
Međutim, pre ovog masovnog otpuštanja, jedan bivši radnik takođe je, tvrdi, neosnovano dobio otkaz. Ovaj bivši radnik, koji je zamolio da ostane anoniman, otkaz je dobio 2014. godine jer je navodno napravio težak prekršaj na poslu.
 
"Optužen sam da sam prisvojio 17.000 dinara koje je jedna klijentkinja uplatila kao mesečnu ratu, a ja nisam novac proknjižio. Samo na osnovu njene izjave, podneli su krivičnu prijavu protiv mene, ali sam ja spor dobio 14. juna ove godine. Informatika se žalila na prvostepenu odluku, otišli smo na Apelacioni sud i on je presudio u moju korist", priča ovaj radnik. On je dobio poziv da se pre mesec dana, 14. oktobra, javi na posao, što je učinio i odmah po dolasku u kadrovsku službu, ponovo dobio otkaz.
 
"Imam osnov za novu tužbu", najavljuje ovaj otpušteni radnik za 021.
 
Nakon izbora na lokalu, u Informatici je došlo do smene rukovodstva i preduzeće preuzima SNS. U preduzeću ni nakon nedelju dana nisu odgovorili na naša pitanja, a koja se uglavnom odnose na zakonsku nemogućnost Informatike da, usled zabrane zapošljavanja, prima radnike, a samim tim i ispuni odluke suda.
 
Otpuštenim radnicima bitno je samo jedno - da se nikada ne zaboravi nepravda koja je učinjena zarad politike i interesa, a to znači da će neko, po okončanju ove afere, morati da odgovara.
  • Novosadjanka

    30.11.2016 12:41
    Ne verujem šta čitam! Zaposlili VIŠAK LJUDI u JP i stvoril nemogućnost isplate njihovih velikih zagarantovanih plata jer je potrebna ukupna bruto suma ogromna i pored ogromnih računa koje JA plaćam!?
    I sada ćete mi povećati račune da bi gomila udomljenih trutova nastavila da živi na MOJ RAČUN, ne radeći ništa sve do penzije!?
    Alo, i mi ostali NEUDOMLJENI po JP imamo decu, plaćamo račune, zaradjujemo i mučimo se.
    Otpuštaj sav višak, hitno i bez otrpremnine! Neću više da plaćam njihove ogromne plate i otpremnine.
    I deca NAS NEUDOMLJENIH treba da jedu i žive.
    Visokokvalifikovana i obučena gospodo, pokrenite svoj privatni biznis, otvorite neki STR, agenciju za knjigovodstvo i sl. i RADITE, tako sposobni i kvalifikovani rasturićete na tržištu kvalitetom svoga rada. Prestanite da izigravate žrtve.Niste vi žrtve.
    Novosadjani su vaše žrtve .Godinama unazad.
  • Nemanja

    29.11.2016 22:42
    Ne 19
    ...nego sve redom, i da budete srećni što nećete deliti sudbinu vaših omiljenih saradnika - PRIVATNIH izvršitelja kada konačno normalnom narodu dozlogrdi zelenašenje na sve strane! Izvršitelje na bandere, vas u katran i perje, štetočine i paraziti! Za šta ste vi to kvalifikovani, bando neradnička? Za zavlačenje ruku u tuđe džepove? Odakle vam pravo i ko je ikada potpisao ugovor sa vama da vam se dopusti izdavanje računa u ime drugih firmi? Odakle vam pravo da računate kamate? Na šta? Jeste li vi nekom pozajmili novac, pa da imate to pravo? Šta je vaš opis radnog mesta i radnog dana? Radili ste za najnemoralniju instituciju u gradu, da ste dileri droge, imo bih za vas više empatije, ovako mi se gadite, Vi ste kapoi, sonderkomandosi, oni bez kojih ne bi bilo genocida. Koga ste vi podržali kad su mu vaši izvršitelji plenili imovinu na temu kamata koje ste vi obračunavali? Želim vam što više kamata na kamatu od bivšeg poslodavca i kolega, da vidite malo kako to izgleda, kvalifikovana gospodo!
  • Marko

    29.11.2016 16:56
    "Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orlović primio ih je čak četiri puta" - da li je to velika čast da vas primi jedan zamlatnik, koji i postoji da bi se radnici lako puštali niz vodu. Da li imate predstavu koliko je bogat taj vaš sindikalac?! Pa kada bi samo znali njega biste za gušu hvatali što vas je zavlačio!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Preminuo Živan Berisavljević

Veliki borac za Vojvodinu i kritičar nacionalizma, nekadašnji visoki funkcioner Titove Jugoslavije i ambasador SFRJ u Londonu Živan Berisavljević preminuo je u 89. godini.