Novosadski studenti ispituju koliko je korisno uzgajati muve

Studenti Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu ispituju koliko je isplativo uzgajati - muve.
Naime, projekat ovog fakulteta FLYHIGH - Odnosi insekata i biljaka: uvid u biodiverzitet i nove primene, bavi se do sada nedovoljno popularnom i primenjenom metodom veštačkog uzgoja insekata za upotrebu u razne svrhe, a poznato je da je masovna proizvodnja insekata rastući sektor u "industriji proizvodnje". Kako poručuju sa ovog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, veštački uzgoj muva može da obezbedi korisne krajnje proizvode, jer se odrasle jedinke ili njihove larve mogu koristiti u ishrani životinja, valorizaciji sporednih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda ili kao bio-agenti za oprašivanje biljaka.
 
"Program razmene u okviru FlyHigh projekta obuhvata istraživače, studente, laborante i tehničko osoblje Univerziteta u Helsinkiju, Univerziteta Alikante i kompanije Bioflytech iz Španije, Univerziteta u Novom Sadu i kompanije Agriprotein iz Južnoafričke Republike. S obzirom na to da projekat okuplja vrsne akademske stručnjake u oblasti entomologije i ekologije, sa jedne strane i stručnjake koji se bave masovnim uzgojom insekata, sa druge strane, razmena znanja i iskustva omogućava stvaranje sinergije i unapređenje, kako osnovnih ekoloških i evolucionih istraživanja, tako i razvoj novog integrisanog znanja i inovativnih ideja za potencijalne komercijalne primene u oblasti veštačkog uzgoja muva", navode na PMF-u.
 
Kada je reč o "industriji uzgoja insekata", u nju se ulažu i nada i novac, a za sada se očekuje primena na tržištu stočne hrane. Trenutno se aktivno radi na unapređenju veštačkog uzgoja skakavaca i zrikavaca, muva i tvrdokrilaca, koji su najbolji kandidati za primenu u industriji u narednim godinama. Na fakultetu napominju da su i mala i srednja preduzeća uključena u FlyHigh projekat, a kao pioniri u ovom perspektivnom i novom tržištu.
 
"Sa naučne strane, ključni korak u cilju realizacije projekta je sakupljanje biološkog materijala, a u svrhu poboljšanja našeg znanja o ekologiji ciljnih vrsta insekata u evro-mediteranskom regionu i u Južnoj Africi. Zbog postojeće duge tradicije istraživanja u Evropi, ekološki podaci su dostupni za evropske grupe vrsta, dok su vrste u Južnoj Africi manje istražene, pa je cilj ovog projekta da se popuni ovaj jaz i istraže ciljne grupe insekata u Južnoj Africi, te je to cilj ekspedicije u Južnoj Africi, gde su do sada pronađene vrste koje su nove za nauku i predstavljaju specifičnu vezu između Mediterana i Afrotropskog regiona", poručuju sa Prirodno-matematičkog fakulteta.
 
Uključeni u projekat sa PMF-s su prof. dr Ante Vujić (Departman za biologiju i ekologiju), koji je rukovodilac projekta, te njegov istraživački tim iz Laboratorije za istraživanje i zaštitu biodiverziteta i Laboratorije za genetiku sa pomenutog departmana.
  • Perica

    05.12.2016 13:38
    muve GOVNARE
    Aaa,mene ceo život terali da ih uništavam,ćak sam moro da ih vadim iz supe,kafe...da ih teram sa sendvića i kolaća...!? Neću valda u HAG zbog muva!? Možda me jedino spase ,što sam muve govnare koristio u naćne svrhe!Za pecanje!?
    Momentalno ih ima kao i uvek na selu iza štala i svinjaca a u gradu po Skupštinama ali na većinu sleću!?
  • Dule

    04.12.2016 18:24
    Koliko bednih komentara.
    Lepa stvar, da saznamo i rezultate istrazivanja!
  • Gyyuio

    04.12.2016 16:32
    @Zealot

    Ljuti ste ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti