Sajmište će dobiti potpuno novi izgled i sadržaj

Spens je raspisao tender za izbor projektantske kuće koja će osmisliti novi izgled Sportskog centra Sajmište, saznaje 021.

Sajmište će u najvećoj meri zadržati postojeće sadržaje i terene, ali će nakon rekonstrukcije to biti skoro potpuno nov sportski centar u Novom Sadu. Kako se vidi iz konkursne dokumentacije, u koju je 021.rs imao uvid, arhitekte ovaj prostor treba da projektuju tako da se smeste sportski tereni za desetak sportova i niz pratećih objekata.

Današnji Sportski centar Sajmište obuhvata oko 30.000 kvadrata i sadrži strelište, kuglanu, travnato fudbalsko igralište, košarkaško betonsko igralište, po dva betonska odbojkaška i rukometna igrališta i tenis centar sa devet terena i jednim teniskim zidom, kao i slobodne zelene površine sa nizom pomoćnih objekata.

Prema projektu, tu će se smestiti travnati fudbalski teren na mestu postojećeg zajedno sa tribinskim prostorom koji će biti dug 114 metara i širok 10 metara i koji će služiti za svlačionice, kao i poslovni prostor i kancelarije. Uz fudbalsko igralište će se nalaziti trim staza sa četiri ili šest traka, kao i prostor za skok u dalj i sprint staza od 60 metara.

Spens od projektanata traži da se od odbojkaških terena napravi jedan u slučaju da ne bude mesta da se zadrže dva. Postojeći košarkaški teren će morati da se premesti i na prostoru Sajmišta sagradi po još jedan manji teren za mali fudbal, rukomet i odbojku.

Teniski centar će ostati isti pri čemu će dobiti montažnu tribinu za gledaoce, a projektantima se ostavlja mogućnost da terene za tenis premeste u okviru kompleksa ako je potrebno. Spens traži i da se na novom Sajmištu nađe pogodniji prostor za dečiji poligon sa desetak sprava. U konkursnoj dokumentaciji se navodi i da je potrebno isprojektovati nadziđivanje postojećeg prizemnog teniskog centra do visine dvospratnice, tako da u nove prostorije mogu da se smeste korisnici teniskih terena.

Takođe, novina na Sajmištu će biti i sportska hala visine dva sprata koja bi se naslanjala na postojeću kuglanu. Ova sportska hala bi u osnovi imala 2.500 kvadrata i služila bi za borilačke sportove. Pored pratećih prostorija za svlačionice i slične sadržaje, imala bi i poslovne prostorije.

Spens u konkursnoj dokumentaciji navodi kojim redom bi se rekonstruisalo Sajmište, odnosno da bi se to odvijalo u četiri faze. Prva faza će obuhvatiti fudbalski teren, trim stazu, stazu za skok u dalj, sprint stazu, teretanu na otvorenom, dečiji poligon, tribine uz fudbalski teren sa sportsko-poslovnim objektom, bunar i trafo stanicu.

Druga faza će obuhvatiti odbojkaški, košarkaški i višenamenski teren i teniski centar. U trećoj fazi rekonstrukcije Sajmišta bi se gradila sportska hala, dok bi četvrta faza podrazumevala postavljanje ograde oko celog kompleksa.

Iako se o rekonstrukciji Sajmišta i ranije govorilo, za sada nema informacija da li Novi Sad ima sredstva za ovakve radove. Naime, u gradskim planovima za finansijska izdvajanja narednih nekoliko godina nije se do sada pojavljivala stavka koja se odnosi na ovaj sportski centar, mada se s druge strane pominje gradnja Akva parka 2018. godine u vrednosti od 600 miliona dinara.

  • RodjeniNS

    07.12.2016 08:59
    @Duki
    Slazem se sa tobom, to da ce se nekome namestiti posao nema dileme, ali aj jos uvek nije donesena nikakva zvanicna odluka, jos uvek nisu dobijene pare iz budzeta.. jos je na nivou price...
    Ali takodje mislim da i ako dodje do konacne realizacije ovog projekta treba ostaviti makar jedan deo koji se nece napalacivati i koji ce ostati rekreativcima da mogu da dzogiraju...
    Fudbalske terene ce verovatno zauzeti
    ( iznajmiti ) odma privatne skole fudbala, a trim staze,skok u dalj i ostele atletske discipline ce pripastu Atletskom klubu Vojvodina jer ce se naci u opasnom problemu kada pocne izgradnja trznog centra kod stadiona...jer su im tamo uzeli pomocni stadion.
    Komercijalizovalo bi se sigurno...makar jedan deo...ali mislim da je bolje to,bolja ideja nego Aqua park kao sto pise na kraju teksta.
  • RodjeniNS

    07.12.2016 08:21
    Po mojim minusuma i po vasim komentarima kanda da bas volite da zivite u starom,skrnavom, ofucanom...samo nek je dzabe i nek ostane onako kako ste vi navikli da izgleda...kako su vam dedovi i roditelji ostavili.Samo nista ne menjati i nista ne dirati...nek je sve puno smeca, spriceva, flasa od alkohola i psecih izemeta...na sportskim terenim...ali nema veze dzabe je.
    Da se razumemo, rodjeni sam Novosadjanin 1974 godine, i ja sam se igrao na ovim terenima za dzabe, i danas se rekreiram na njima, dovodim svoje dete...ali mi se zgadilo pomalo kada oko sebe vidim to smece,prljavstinu, dok trcim ugazim u psecu kaku, kao i moje dete, kada vidim onu cesmu gde treba da pijemo vodu,sta je oko nje i na cega lici i ne bi ovo podrzao da se ovi tereni ruse, naravno i ne daj boze pravi trzni centar ili neka zgradurina...ali rekonstrukcuju,adaptaciju, i pravljenje da bude lepse i modernije itekako podrzavam.
  • Duki

    07.12.2016 00:55
    Namestanje posla nekom
    Zaista nema potrebe praviti tribine, svlacionice i slicno. Odrastao sam na tim terenim, to je onako narodska prica da ljudi iz kraja i sire dodju i sportuju tu bez para kada i koliko hoce. Imao sam fizicko tu godinama, trcao sam na toj stazi isto godinama kada sam se spremao za takmicenja. Tu samo treba ogradu doterati i postojeci sadrzaj. Sve ostalo je guranje para u dzepove vlasti i njihovih peraca. Takvim promenama sajmiste bi potpuno promenilo karakter i strukturu korisnika. Ako je u pitanju komercijalizacija, ni to mi se ne svidja...do sada je to bilo dzabe, a komercijalnu pricu neka prave privatnici po kamenjaru i slicnim lokacijama. SPENS neka ulozi bolje u rekonstrukciju svog trznog centra, jer rapidno propada. Sport ga ne moze spasiti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti