Novosađanin mora da plati 34.000 dinara poreza za zemlju bez infrastrukture

Novosađanin Ivan M. moraće da plati skoro 34.000 dinara poreza za imovinu na Fruškoj gori, koja nema nikakvu infrastrukturu.
Poljoprivredno zemljište na kojem se objekat nalazi pre dve godine je konvertovano u građevinsko, površine je veće od 10 ari i na njega se plaća porez. S obzirom na zoniranje, plac se nalazi u zoni IV, zajedno sa urbanističkim naseljima i poput Čardaka, Rumenke i Kamenice. Međutim, kako za 021 tvrdi ovaj Novosađanin, plac uopšte nije komunalno opremljen i nije fer da se za njega obračunava ista poreska osnovica kao za, na primer, objekte u blizini koji su naseljena područja. Zbog toga je podneo žalbu Gradskoj poreskoj upravi.
 
"Dobili smo, prvi put sada, dva poreska rešenja, za 2015. i 2016. godinu sa dva iznosa od oko 16.000 dinara. Rešenja su stigla neposredno pre isteka poslednjeg tromesečja za ovu godinu i odjednom ćemo morati da platimo ove iznose. Ovo zemljište je van naselja gde nema bukvalno ništa, osim struje, koju smo mi sami finansirali i uveli dok nije preuzela 'Elektrovojvodina'. Napisao sam im žalbu, ali verovatno će biti odbijena jer je odluka doneta da se cena određuje prema prosečnoj ceni kvadrata u toj zoni", navodi on. Novosađanin dodaje da je njegov posed tretiran kao naselja koja imaju celu infrastrukturu, vodu, komercijalne objekte i ostalo, što bi trebalo da bude predmet razmatranja procenitelja.
 
"Žalba poreskoj upravi odnosi se na moj zahtev da procenitelj izađe na teren i utvrdi da li su uslovi za mene i druga naselja zaista ista. Kod mene ne postoji ni asfalt, ne mogu da se mimoiđu bicikl i automobil, prepuno je rupa i odrona, nemam gas, telefon, ne dolazi mi ni pošta, kamoli "Čistoća" ili autobus. Nemamo ni uličnu rasvetu. Najbitnije je, u stvari, da je tržišna vrednost ove imovine toliko mala da je nemoguće da je utvrđeno stvarno činjenično stanje", napominje Ivan M.
 
 
U Gradskoj poreskoj upravi kažu za 021 da su svi podaci o komunalnoj i infrastrukturnoj opremljenosti na teritoriji grada prikupljene 28. novembra 2014. godine, a na osnovu njih je grad podeljen na zone i utvrđene su poreske osnovice.
 
"Dakle sve nepokretnosti koje su u skladu sa odlukom o zonama svrstane u istu teritorijalnu zonu su jednako infrastrukturno i komunalno opremljene, te se za njihovo oporezivanje primenjuje cena utvrđena Rešenjem o prosečnim cenama odgovarajućih nepokretnosti po zonama na teritoriji Grada Novog Sada za utvrđivanje poreza na imovinu. Izlazak procenitelja na teren da bi se utvrdila poreska osnovica za različite vrste nepokretnosti moguća je prilikom utvrđivanja poreske osnovice poreza na prenos apsolutnih prava, shodno članu 58. Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji", navode u upravi. To znači da bi procenitelj bio od koristi samo ako bi se radio prenos prava na korišćenje imovine (zemljište dato u zakup, eksproprijacija, druge statusne promene).
 
Novosađanin napominje da zakon nije napisan tako da sagledava stvarnu situaciju pojedinaca, što dovodi do nepravde.
 
"Isto ćemo i dalje plaćati mi bez ičega i oni koji su potpuno opremljeni. Onda neka mi barem uvedu vodu i asfaltiraju put, da znam šta imam", kaže on.
  • Nenad

    19.12.2016 10:01
    Niko ne bezi od poreza
    ali je ovo strasno.Procenjena vrednost nekretnine je pet puta veca od realne.I prodala bi vecina plac,za te pare kako su nam gospoda procenila.Nije to tako lako.Sustina tkz reformi je OTIMANJE NASIH NOVACA.A rezultati istih bi bili mnogo bolji,,pokazatelji jos savrseniji KAD NE BISMO JELI NPR HLEB ILI MESO.
  • kvazi kvazi modo

    15.12.2016 21:39
    Janac tišina tamo! Pero ti si ranije trebao da odeš u policiju!
  • Upućeni

    15.12.2016 21:36
    @Kvazimodo
    Dobro ti pristaje ime!
    "Prodaj plac"... Da, ali ofrlje uradjena poreska "procena" je daleko iznad realne tržišne vrednosti! Preračunato na konkretnom primeru to je oko 45.000 evra!! Pogledajte malo oglase o prodaji.
    Za besmisleno rešenje o zonama, pogledajte kolika je bila navodna "prosečna" cena za 2014.godinu (IV zona,15000m2), da bi 2015/2016 pala PETOSTRUKO???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

FOTO: Ovako će izgledati crkva kod Štranda

To što ni regulacioni plan nije usvojen, ni zemljište prodato Srpskoj pravoslavnoj crkvi ne sprečava krugove bliske Eparhiji bačkoj da dele fotografije projekta crkve kod okretnice Štranda.