Održan 4. Biznis kafe "Od poljoprivrede do turizma"

Četvrti novosadski Biznis kafe održan je u Kućerda baru na temu "Od poljoprivrede do turizma".
Predstavili su se Milorad Radojević, član Gradskog veća zadužen za privredu, Branko Koprivica, vlasnik lokala Kućerda i muzičar,  Aleksandar Samardžija-Splića, vlasnik Salaša 137, Tatjana Mrdak, ambasadorka pčelarstva u Srbiji i Slobodan Simić, upravnik Specijalnog rezervata prirode Zasavica, kao i Miša Blizanac, inicijator pokretanja proizvodnje soda vode u kom učestvuju deca sa invaliditetom.
 
Milorad Radojević je naglasio da je Novi Sad verovatno jedina lokalna samouprava koja podžava sertiikaciju i podstiče organsku poljoprivredu. Za male privrednike i proizvođače organizuju se različite edukacije i studijska putovanja, i pruža se podrška njihovom radu i umrežavanju.
 
Branko Koprivica poručio je posetiocima da šta god da izaberu da rade, budu sigurni da će naići na različite prepreke i izazove. "Svako mora da nađe partnere i saradnike u drugim sferama društva i izbori se za realizaciju svojih ideja", rekao je. Ono što Koprivica smatra jeste da svakom ko počinje sa sopstvenim poslom treba unapred reći da mora da se pomiri sa tim da radi u sredini koja ne garantuje sigurnost, ali da se iz tog rizika uvek može roditi – uspeh. 
 
Tatjana Mrdak je sa prisutnima podelila svoju životnu i preduzetničku priču o tome kako je kada je dobila otkaz donela odluku i pčelarstvo izabrala za svoj novi posao. Na pitanje kako se odlučila baš za ovu delatnost, odgovara da se, naravno, očekuje da neko ko se bavi pčelarstvom taj posao nasledi od očeva ili dedova i da su u ovom poslu mahom muškarci, ali je ona kao žena na selu, kada je ostala bez posla, odlučila da postane pčelarka. Potpuno je sebe pronašla i osnažila se i odvažila da otpočne sopstvenu proizvodnju meda. Naučila je sve što je trebalo, počela sa samo jednom košnicom koju je dobila na poklon, a danas je već od toga napravila ozbiljan biznis i ekonomski je nezavisna.
 
Takođe, podelila je sa gostima svoje iskustvo kako je podigla poljoprivredni kredit. Njena prednost je bila u delatnosti kojom se bavi, te joj nije bilo potrebno da mora da garantuje sopstvenom imovinom. Ipak, složila se sa tim da institucije i sistem moraju voditi računa o garantnom delu i uslovima koji moraju da se prilagode stvarnom stanju i omoguće i ženama i svim mladim osobama koje nemaju imovinu na svom imenu da podignu kredit i započnu proizvodnju.
 
Slobodan Simić smatra da je suština uspeha što se poljoprivrede i turizma tiče to da se mora pronaći priča koja će ljude privući. On je doneo na Zasavicu dabrove, mangulice, podolsko goveče i magarce. Osim prirodne atrakcije, posetiocima se pružaju i različite ugostiteljske đakonije. 
 
Miša Blizanac je inicijator pokretanja proizvodnje soda vode u kom učestvuju deca sa invaliditetom. Dvadeset mladih osoba sa invaliditetom otpočelo je proizvodnju soda vode u sodari koja je prilagođena njihovim mogućnostima za manuelnu proizvodnju. Ono što je neophodno jeste da društvo prepozna socijalno preduzetništvo kao vid zbrinjavanja i mogućnosti angažovanja ovih osoba. Zadatak koji je na Blizancu i njegovom timu je da obezbede održivost rada sodare.
 
Pre nekoliko godina, Blizanac je otvorio konjički klub za terapijsko jahanje za osobe sa invaliditetom, potom je osnovao i inkluzivni hor Ison, koji je od posebne važnosti i za Grad Novi Sad i za Autonomnu Pokrajinu Vojvodinu. Posle ovih aktivnosti, odlučio je da započne proizvodnju u kojoj će angažovati decu sa invaliditetom i na taj način im omogućiti da mogu da ostvare zaradu.
 
Ovog puta, organizatori Biznis kafea odlučili su da od prodatih ulaznica 10 odsto doniraju upravo za razvoj ove proizvodnje.  
 
Događaj je vodila vlasnica franšize za Vojvodinu Marija Radojčić. Naredni Biznis kafe u Novom Sadu održaće se 26. januara.
 
Biznis kafe najpopularnije je okupljanje malih preduzetnika u regionu. Do sada je održano više od 100 susreta i ispričano više od 250 uspešnih preduzetničkih priča, Medijski pokrovitelj je 021.rs.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Četvrti Festival l(j)udila u Novom Sadu

Psihološki centar za mentalno zdravlje u zajednici "MentalHub" organizuje četvrti po redu Festival L(j)udila povodom Svetskog dana shizofrenije, od 24. do 26. maja.