Iz novosadskog budžeta u 2017. najviše za plate, vrtiće, Hitnu pomoć i Sentandrejski put

Novosadska kasa će u narednoj godini biti manja za 1,5 milijardi dinara i iznosiće tek malo više od 23 milijarde dinara.

U obrazloženju budžeta koji će se naći pred odbornicima u sredu, 28. decembra ni na jednom mestu nije objašnjeno zašto će biti manje novca. Važno je napomenuti da je u ovu sumu ubačen i suficit od 2,2 milijarde dinara koji će ostati iz ove godine, tako da bi prihodi zapravo bili znatno manji da nema viška iz ove godine.

Ono što se jedino može zaključiti poređenjem sa ovogodišnjom gradskom kasom je da je manjak novca posledica toga što Grad neće imati šta da proda, jer je ove godine zaradio oko četiri milijadre dinara od prodaje placa kod Spensa za gradnju tržnog centra. U sledećoj godini na osnovu prodaje zemljišta očekuje se da će Novi Sad inkasirati 1,5 milijardi dinara.

Kako je gradska kasa manja, tako se za sledeću godinu ne planira skoro nikavo značajnije izdvajanje u odnosu na ovogodišnja trošenja iz budžeta. Subvencije javnim preduzećima ostaju na nivou od 1,5 milijardi dinara, pri čemu će sva preduzeća dobiti isto i jedina izmena je što su "Zelenilu" dotacije povećane za preko 200 miliona, za koliko su istovremeno smanjene "Vodovodu".

Najviše novca, 3,4 milijarde dinara, u 2017. godini, kao i ove godine otići će na plate 3.771 zaposlenog, što je tek nekoliko radnika manje u odnosu na ovu godinu koja je na isteku.

Iz budžeta će i u narednoj godini najviše biti izdvojeno za Predškolsku ustanovu koja će dobiti 2,3 milijarde dinara. Za Žeželjev most će biti izdvojeno 1,2 milijarde, pri čemu je 800 miliona dinara transfer iz pokrajinskog budžeta.

Za osnovne i srednje škole Grad će dati 1,7 milijardi dinara, pri čemu se uglavnom radi o transfernim sredstvima za plate, a jedino značajnije ulaganje je nastavak gradnje Baletsko-Muzičke škole na Limanu IV za koju se daje malo više od 338 miliona dinara.

Pojedinačno najveće ulaganje Grada će u 2017. godini biti gradnja zgrade Hitne pomoći na Telepu za koju će biti izdvojeno 536 miliona dinara iz budžeta. Sa sredstvima koja dolaze od Republike, Novi Sad će izdvojiti 730 miliona dinara za proširenje Sentandrejskog puta i još 80 miliona dinara za most preko kanala DTD.

Pomenimo i da će za kulturu biti izdvojeno 1,3 milijardi dinara, pri čemu u tu sumu ulazi i izdavajenje od 139 miliona dinara za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Takođe, iz gradske kase će se 25,8 miliona dinara upotrebiti za organizovanje Omladinske prestonice Evrope 2019. godine.

O budžetu grada Skupština grada će raspravljati u sredu, a opozicija je već podnela nekoliko amandmana koje je Odbor za budžet odbacio, bez da je i raspravljao o njima.

  • adice

    20.02.2017 19:11
    kanalizacija
    Postovana gospodo,
    Kada ce doci na red kanalizacija u adicama
  • pacijent

    27.12.2016 12:55
    apoteke
    A nista za apoteke?
  • strsljen

    26.12.2016 18:53
    za bumbara
    a da ti malo dodjes kod mene da vidis kakve su kod mene teme, samo jedan dan na osam sati, cisto da osetis kako je lep dryavni hleb. Manje gledaj Dryavni posao jer to je emisija humorističkog karaktera, a prave probleme resavaju upravo oni koji posteno i casno odrape tih osam sati a da ne ustanu sa stolice. O izuzecima stvarno nebih jer bilo ih je i za vreme onih i onih pre njih i ovih, ali trpati sve u isti kos nije posteno. Hoces da kazes da moju decu uce besposlicari i fukara, da ih lece kvazi lekari, da nema lepih primera i to koliko? Ti si verovatno starosedelac a ja dodjos ili? Zasto moramo jedni druge mrzeti, ne razumem te ali uopste

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti