Novosadski osnovci dobijaju besplatne termine za sport u školama

Dugo najavljivani projekat kojim bi školske sale za fizičko bile vraćene deci sprovešće se od drugog polugodišta ove školske godine u 32 novosadske škole.
Projekat "Sport u škole" Uprave za sport i omladinu Novog Sada, vredan 11 miliona dinara omogućiće deci da se u večernjim terminima bave sportom.
 
Cilj projekta je da školarci provedu sat do sat i po vremena u sportskim salama, pod nadzorom profesora fizičkog vaspitanja. Sportom u okviru projekta će moći da se bave učenici od prvog do šestog razreda. Treninzi će trajati 45 minuta, a u jednoj starosnoj grupi će biti 25 dece, što znači da će neki učenici ostati ispod liste. Takođe, najavljeno je da će u projektu učestvovati oko 2.800 učenika.
 
Već su rezervisani termini utorkom i četvrtkom od 19 do 21 čas i u tom periodu će deca trenirati. Deca će se baviti atletikom, rukometom, odbojkom, košarkom, ali postoji i opcija da se to menja kroz sam projekat, ukoliko deca ne budu zainteresovana za određeni sport. U šest škola koje imaju veće sale odvijaće se "dupli" program, odnosno istovremeno će moći da treniraju dve grupe đaka.
 
Grad je angažovao 53 nezaposlena nastavnika, a sa decom će moći da rade i oni koji su već zaposleni u školama.
 
Program će realizovati Savez za školski sport grada, a predsednik Saveza Goran Stevanović kaže za 021.rs da je ideja projekta da se poveća fizička aktivnost dece.
 
"Opšti cilj nam je da revitalizujemo i razvijemo školski sport kroz naredne dve godine. Sa druge strane, želimo i da decu sklonimo sa ulica, ovde će ih trenirati stručnjaci i to će morati da rade kao da su zaposleni u školi, jer će imati plan i program, a proveravaće ih i sportski inspektori. Ovo je prilika da zaista nešto korisno uradimo i mislim da ćemo uspeti u tome. Skrenuće se pažnja na važnost fizičke aktivnosti, jer su podaci Svetske zdravstvene organizacije strašni. Deca se malo kreću i postoje projekcije koje pokazuju da će imati kraći životni vek od nas, a to ne želimo. Pored alkohola, droge i duvana, veliki problem je postala i dosada, jer ne znaju šta će sa sobom. Ovo je način da ih usmerimo ka boljim stvarima", navodi Stevanović na naš portal.
 
U svakoj školi će se sastavljati liste učenika koji će pohađati ovu vannastavnu aktivnost, a prioritet će imati deca sa viškom kilograma, kao i ona koja dolaze iz porodica sa troje ili više dece. Projekat je raspisan na deset meseci, pri čemu bi mališani imali priliku da treniraju i u narednoj školskoj godini, pošto će se u julu i avgustu ići na pauzu.
 
Stevanović dodaje da se kod nas ono što je besplatno često shvata i kao neobavezno. Prema njegovim rečima, ovog puta to neće biti slučaj, jer će roditelji moraju da opravdaju izostanke dece sa trening.
 
"Nije ideja da zavodimo red ili slično, ali nije ni poenta da se na prvom treningu pojavi 30 učenika, a da posle mesec dana ostane njih desetak. Ako se učenik ili učenica ne pojavi nekoliko puta na aktivnosti, a roditelj to ne opravda, onda će se lista pomeriti, i biće primljen prvi učenik koji je ispod liste. Verovatno će postojati više zainteresovane dece i nije u redu da ne dobiju priliku ona koja zaista žele i kojima bi to značilo, samo zato što se neko prijavio, a ne dolazi", objašnjava naš sagovornik.
 
Sam projekat je planiran za učenike od prvog do šestog razreda, kako bi se oni najviše animirali. Prema rečima našeg sagovornika, najmlađe đake je potrebno zainteresovati za sport, dok je petake i šestake potrebno usmeriti na bavljenje sportom, jer se nalaze u periodu ulaska u pubertet. 
 
Ovakva inicijativa postoji godinama unazad, ali do sada konkretnih koraka nije bilo. Podsetimo gradonačelnik Miloš Vučević je 2013. godine najavio "da će se škole vratiti deci", uprkos tadašnjim otporima. Godinu dana kasnije, najavljeno je da će od septembra 2015. deci biti omogućeno da se radnim danima besplatno bave sportom u školskim salama za fizičko. Međutim, to se tada nije dogodilo.
 
Podsetimo i to da je pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje, Vesna Nedeljković, najavila da će biti zabranjeno izdavanje fiskulturnih sala do 21 časa. Naime, prema njenim rečima, škole izdaju sale, ali nastavnici ne mogu da drže nastavu u njoj, zbog čega se deca smrzavaju napolju. Više o tome možete pročitati OVDE.
  • Branka

    12.09.2017 23:43
    Razocarani profesor fizickog
    Ovo je samo pranje para. Skidaju nezaposlene sa biroa i uzimaju pare za njih a njima daju neku crkavicu. Smesno. Ne podrzavam clanarine koje su zaista visoke u klubovima, ali ako zele nesto dobro da urade za decu jeste da tim profesorima kada ih vec skinu sa biroa i uzmu za njih novac, daju redovnu platu, a ne simbolicnu i da to ne bude privremeno angazovanje vec posao- pa da se oni tako prema tome i odnose. Ovako svi se patimo- deca iako retki ali dodju na taj sport i tu se smaraju, i ne znaju ni oni a ni njihov profesor sta se radi *na pola terena kosarka a na pola gimnastika- to samo u Srbiji ima, ne zna se ko pije a ko placa. Taj sto je dobio taj nazovimo posao nema motiv da radi. Unapred da kazem ne ponizavam ni nasu decu a ni nase roditelje,ali deca su nezaiteresovana, pretezno ih roditelj posalje samo da dete nije kod kuce i pred racunarom, a sta on tamo radi bas ga briga... Sport treba da bude dostupan svima, u klubove (treba i oni da rade) treba uvesti manje clanarine a vecu podrsku grada pa talentovanu decu izdvajati i praviti fantasticne sportiste kao sto Srbija vec sada i ima, a decu animirati maksimalo i angazovati ih prema njihovim afinitetima, usaditi im kulturu sporta i sportski duh. Mislim da cemo se svi sloziti da ne mozemo svi biti Novak Djokovic i da ne treba tome da svi tezimo, vec da se pravilno i zdravo razvijamo i rastemo. Uostalom treba nama i dobrih politicara, fizicara, matematicara, konobara, trgovaca i slicno.
  • Revnosni građanin

    28.03.2017 14:19
    Kod nas ništa od toga
    U O.Š. "Mihajlo Pupin" u Veterniku su ti treninzi izgledali tako što je neka NN osoba dala deci uzrasta od 7 do 12 godina loptu i bila prisutna u sali dva sata. Nije bilo ni naznake zagrevanju, istezanju, niti bilo kakvom smislenom i stručnom vođenju fizičkih aktivnosti.
  • sve za sendvic

    07.03.2017 22:49
    g-dja sendvicic bot
    g-djo Dragoslava, prijatno. sa cim je Vas sendvic ? moj sendvic je pun neiskustva u radu sa decom, ispreplitan rodjackim linijama zaposljavanja, a u sebi sadrzi tolko rupa, da sve curi iz njega. ne sramotitie se, nego pricajte o malverzacijama i blokadi vase drage skole koja kipti od entuzijazma. profesor koji je clan sns-a i gura ovaj projekat je sramota za struku, jer nema jedan cas fizickog vaspitanja, a kamoli trening odrzan iza sebe. ugrobarili su klubove, a digli rekreativan sport, tako sto deca provode sat vremena trceci za loptom, bez strucnog nadzora!!! prijatan vam zalogaj vaseg sendvica, gledajte vesti i premijera, pa ce vam biti ukusniji, garntovano.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti