Novosadska vlast tvrdi da je budžet razvojni, opozicija da je gradska kasa puna rupa

Gradonačelnik Miloš Vučević je izrazio zadovoljstvo kako je pripremljen budžet za 2017. godinu od 23 milijarde dinara, koji, iako je manji nego ovogodišnji, pretežno predviđa izdvajanja za kapitalna ulaganja, ali i izdvajanja za socijalu, kulturu i druge sektore.

On je dodao i da će povećati plate zaposlenima u Radosnom detinjstvu, ali i uštedama smanjiti sredstva koja se izdvajaju za plate zaposlenih u gradskoj upravi.

"Nešto više od 37 odsto bužeta, 8,5 milijardi, predviđeno je za kapitalne stvari, tako da želim da kažem da je ovo razvojni bužet. Ostatak je predviđen za tekuću potrošnju, ali tu moram da istaknem da u ove troškove ulaze i socijalna davanja, ulaganja u kulturu, subvencije za boravak dece u privatnim vrtićima, kompletna putna infrastruktura i tako dalje. S ponosem ističem da smo predvideli smanjenje troškova za plate na nivou gradske uprave i indirektnih korisnika budžeta za 2,7 odsto, a istovremeno smo uspeli da podignemo plate zaposlenima u Radosnom detinjstvu, ustanovama kulture i socijalne zaštite", naveo je Vučević.

Opozicija je s druge strane navela da se iz predloženog budžeta ne vidi da će biti ikakvih kapitalnih ulaganja, pri čemu je gradska kasa manja za milijardu i po dinara. Šef odborničke grupe DS-a Veljko Krstonošić kaže da dok je vlast prodajom zemljišta kod Spensa ove godine napunila budžet, za sledeću se ne vidi kako će doći do sredstava osim što će povećati porez na imovinu.

"U obrazloženju budžeta nisam našao deo koji objašnjava zašto je budžet u 2017. godini manji nego ovogodišnji, a evidentno je manji što se vidi i po brojevima. Ove godine prodat je plac kod stadiona "Karađorđe" za oko četiri milijarde dinara, a za sledeću godinu su na osnovu prihoda od prodaje predvideli prihode od 1,5 milijardi dinara. Pitam se šta će sledeće u Novom Sadu biti prodato kako bi se pokrile rupe u budžetu", priča Krstonošić.  

Skupština grada je osim razmatranja budžeta, raspravljala i o planovima poslovanja javnih preduzeća, gradskih ustanova i donela niz pratećih odluka koje su neophodne prilikom usvajanja budžeta. Donete su odluke da se odobri zaduživanje JKP "Puta" za 300 miliona dinara kod banaka, kao i nekoliko regulacionih planova među kojima je i plan uređenja bloka oko Železničke ulice koji je zanimljiv po tome što se u njemu navodi da i dalje postoji srušena zgrada Komunalne banke u Narodnih heroja.

Donete su i pojedine kadrovske odluke, između ostalog da se za direktorku Apotekarske ustanove postavi Nada Ilić koja je do sada bila na v.d. funkciji. Iz v.d. funkcije u redovnu funkciju direktora je prešao Radovan Latinović koji vodi Zavod za zdravstvenu zaštitu radnika. Skupština je donela i odluke o imenovanju rukovodioca fondacije "Novi Sad 2021 - Evropska prestonica kulture" i za direktora je postavljen Nemanja Milenković.

Sednica Skupštine grada se inače održala u sali Skupštine Vojvodine. Naime, i pored toga što je pre dve nedelje završena rekonstrukcija sale gradske Skupštine, do danas zbog tehničkih problema nije proradio sistem za elektronsko glasanje.

  • deda

    29.12.2016 13:31
    povraca mi se od svih u toj sali, evo i zasto kada bi neka od stranaka, bilo koja, pronasla blago nevidjeno ispod grada cutala bi o tome dok nedodje na vlast pa makar mi dotad svi pocrkali, kada bi samo jednu godinu radili za gradjane ovog grada a ne za svoje partije i lidere svanulo bi nam, a dotle grebite se svi zajedno u toj sali, na gomilu
  • Ćira

    28.12.2016 19:40
    Prevarant-i
    Sve prervarant do prevaranta zato je i puna rupa posebno se ističe novi kordinator na novom naselju. Džipsi king.
  • dobrotvorka

    28.12.2016 18:31
    ŽIVI BILI
    Pa videli koliko će se povećati socijala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti