Novi Sad dobija novi park

Sadašnja neuređena javna površina između Novog naselja i Nove Detelinare, obrasla i u nekim delovima pretvorena u divlju deponiju, uskoro će postati park, saznaje 021.
Kako za 021 kažu u Gradskom zelenilu, u toku je izrada projekta velikog parka na 3,5 hektara na pomenutoj lokaciji, a koji će sadržati poslastičarnicu, teretanu na otvorenom, javni toalet, igralište, teren za boćanje, fontanu, kao i teren za održavanje radionica, koncerata i drugih sadržaja. Idejnim planom je predviđeno da park ima 10 ulaza, od kojih su dva glavna. 
 
Kako za 021 dodaju u Zelenilu, uskoro će se znati da li će se park graditi u više faza, ali je prvo potrebno pripremiti teren.
 
"U međuvremenu je potrebno izvršiti i preparcelizaciju zemljišta. Posle toga sledi početak pripremnih radova koji podrazumevaju uklanjanje divljih deponija na kojima se nalazi i ogromna količina šuta, kao i samoniklog rastinja. Pripremni radovi podrazumevaju i nasipanje površine namenjene parku plodnim humusom. Postojeće visoko rastinje biće detaljno pregledano od strane stručnih službi i ono koje ne bude moralo da se uklanja zbog prestarelosti ili bolesti, uklopiće se u projekat novog parka. Među postojećim vrstama zastupljene su bela topola, jablan, brest, jasen i vrba", kažu za 021 u ovom preduzeću i dodaju da pripremni radovi počinju na proleće.
 
Nakon detaljnog pregleda stabala, znaće se koliko će novog zelenila biti posađeno. "Ono što se sada zna je da zelenila u parku treba da bude oko 75 odsto u odnosu na druge sadržaje. Uz sve to, biće postavljen i dovoljan broj klupa i korpi za smeće", napominju u "Zelenilu".
 
Ovaj park nastaće u sklopu akcije "Parkovi umesto deponija", koja je pokrenuta krajem 2014. godine. Prvi park u okviru ove akcije nikao je u Petrovaradinu.
 
Novi Sad ima svega pet odsto zelenih površina
 
Prema preporukama EU svaki grad treba da ima između 20 i 25 odsto zelene površine, u odnosu na ukupnu površinu grada. Kada je u pitanju Novi Sad, ukupna količina zelenih površina kreće se u opsegu odpet odsto u centru grada, do maksimalnih 15 odsto (zavisno od oblasti grada). Ovakvi podaci navode na zaključak da je Novi Sad nepristupačan sa aspekta raspoloživosti čistog vazduha za svoje stanovnike. 
 
U Novom Sadu koji je nekada imao 40 odsto zelenih površina u gradu, sada je manje od pet procenata. Novi Sad se širi tako što se ruše kuće sa dvorištima i njih zamenjuju zgrade sa betonskom okolinom iako zakon obavezuje da okolina bude 30 odsto u zelenom.
 
O tome koliko će neka opština imati zelenih površina uglavnom odlučuju lokalni urbanisti, a odluke potvrđuju lokalne Skupštine. Sprovođenje tih planova, koji načelno imaju odrednice da se sačuva postojeće zelenilo ili prošire zelene površine je u nadležnosti javnih preduzeća i raznih uprava i sekretarijata.
 
Međutim, praksa je pokazala da se ti planovi ne poštuju i da se krše uglavnom prećutnim dozvolama privatnim investitorima da grade gde god žele.
  • ana

    12.01.2017 21:46
    MOZE
    50 godina nisu dozvoljavali ljudima da sagrade kupatilo . dok je zanja selendra imala vodovod i asfaltirane ulice Detelinarci su ziveli u prasini i blatu pa i danas zbog nekoliko kuca ciji vlasnici idu protiv stihije. Od kad znam za sebe tu je trebalo da bude sportski centar jos dok je rastao kupus na tim njivama anije bilo N od N Naselja.
  • Bugi Vugi

    12.01.2017 19:12
    Ja sa za to da nasu Maju prodamo braci arapima.
  • Limanac

    12.01.2017 16:23
    @nova autobuska
    Pazi, meni su svi podjednako odvratni. Persona koju pominješ mi je oduvek bila antipatična. Mislim da Je Dosta Bilo svih tih partokrata koji se samo smenjuju.

    E sad ti meni odgovori na pitanje: Čija je "Naša Maja"?
    Bila u radikalima i naprednjacima - to nije sporno.
    Osnovala Narodnu stranku i bila u koaliciji sa Dinkićem.
    E sad, dolazimo do najzanimljivijeg dela priče:
    Više od pola funkcionera iz njene Narodne stranke je sada u gradskom odboru DS.
    Da li onda i današnji DS-ovci mogu da kažu da je Maja njihova?

    Ili sada, pošto je izmenjala toliko partija i napravila toliko štete ona više nije ničija?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti