Nema ledolomaca za Novi Sad

Mada je led na Dunavu kod Novog Sada od ponedeljka u ledostoju, za sada iz državnih organa nema nikavih informacija da li će se upotrebiti ledolomci za njegovo razbijanje.

Svi u Novom Sadu koje je kontaktirao 021 skidaju odgovornost sa sebe oko upotrebe ledolomaca i upućuju nas na Beograd, praveći se da ne znaju da su u Novom Sadu decenijama unazad bili spremni za ovakve situacije ledolomci "Čakor" i "Vučevo".

U JVP "Vode Vojvodine" za 021.rs navode da su proglašene redovne mere odbrane od leda nakon poslednjih merenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda kojim je potvrđen ledostoj leda kod Novog Sada, kao i na drugim vodotocima u Vojvodini. U ovom preduzeću dodaju da nisu nadležni za upotrebu ledolomaca i razbijanje leda i da je to pitanje za Beograd.

U Kapetaniji Novi Sad su za 021.rs rekli da nisu nadležni za pitanje ledolomaca i da o tome odlučuju viši organi - Ministarstvo poljoprivrede, kao i da bi informacije trebalo da imaju JVP "Vode Vojvodine" .

Šef kapetanije Boris Oreb je za 021.rs samo potvrdio da je na području Novog Sada na Dunavu, u delu od gradilišta Žeželjevog mosta pa uzvodno oko tri i po kilometra, nastao čep od leda zbog čega je svaka plovidba onemogućena, a led se gomila.

Iz Ministarstva saobraćaja smo dobili samo dozvolu da razgovaramo sa Kapetanijom Novi Sad, ali redakcija 021 nije dobila nikakav odgovor o upotrebi ledolomaca u Novom Sadu. U međuvremenu, isto ministarstvo je posebno saopštilo da je angažovalo brod "Topola" privatne firme "Ivan Milutinović" za razbijanje leda kod Beograda!

Podsetimo, nekadašnja SFRJ je imala nekoliko ledolomaca, a u Novom Sadu su godinama bili "Čakor" i "Vučevo" u sastavu preduzeća "Heroj Pinki", dok je njihov ledolomac "Petrovaradin" dežurao u Beogradu. Nakon privatizacije, ovi ledolomci su ušli u sastav preduzeća "Dunav grupa agregati" Dušana Borovice, koje je mesecima u stečaju, a brodovi čekaju na prodaju.

Kako su tokom protekle dve decenije ostali ledolomci prodati ili rashodovani, nepoznato je da li u Srbiji ima ijednog ledolomca koji bi delovao kod Novog Sada ako za tim postoji potreba. Kako izgleda zaleđen Dunav kod Novog Sada pogledajte OVDE.

  • Stojko

    15.01.2017 19:27
    Mi se ne pitamo.
    "Vode Vojvodine" se, naravno, ne pitaju već odgovore treba tražiti na "višoj instanci" koju je, eto, iynenadio led uoči Sv. Jovana! To, kako mi se čini, nije bio razlog da se uoči nove godine distribuiraju računi "za odvodnjavanje" i to za dve godine unazad. Kao novogodišnja čestitka od Države, koja se, očito, iz sve snage brine da nas slučajno ne zadesi nekakva nevolja i to - unazad. Ovo, što je usledilo, doduše, ne spada u period za koji smo oglobljeni "za odvodnjavanje" to je usledilo tek nakon toga pa je bilo primereno da se uoči novogodišnjih i božićnih praznika na računima štampa i citat Jevandjelja po Mateji: "Ne brinite se dakle za sutra; jer sutra brinuće se za se. Dosta je svakom danu zla svog". To "višoj instanci" nije palo na um, a "niža" se ne usudi da pita. Ledolomci su bili ama je bivša vlast prodala u bescenje u okviru pljačkaške privatizacije pa treba da se popričeka da se "namakne" za nove ledolomce. Led odnese velelepno i milijardu evra vredno pristaniše u Apatinu, pa je za očekivati da se stavka "odvodnjavanje" proporcionalno uveća za štetu, koju je led pričinio, a to tek treba izračunati pa će, verovatno, biti obuhvaćeno računima za 2017. i 2018. godinu. Ako dočekamo dotle. Neko, vakat, hoće jer su pare samo "redistribucijom" samo menjale vlasnike. Baš kao što je stara devizna štednja, koja je završila zna se gde, "razrezana" po odluci "više instance" poreskim obveznicima. Ako je propala Država pojedinci - nisu. Privatno je neprikosnoveno a narod - nije.
  • M

    11.01.2017 22:08
    Ledolomci
    Cakor j Vucevo je grad Novi Sad svojevremeno kupio Pinkiju samo sto pre privatizacije nije svoju imovinu uzeo nazad.
  • Vojvosadjan

    10.01.2017 13:01
    @hm
    Kratko i jasno.. ti ledolomci ne postoje! Postoje fizicki ali su totalno van funkcije. Procitah neciji komentar kao da se remontuju. Ne mogu da se remontuju jer je sad kasno, sad mogu samo pod presu. Imaju Madjari ali ne znam sta se ceka, valjda stručno misljenje nekog sns kadra iz Voda Vojvodine koji se ceka da se vrati sa Kopa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti