FOTO: Led na Dunavu kod Novog Sada počeo da se pomera, izbegnute poplave

Ledostoj koji se na Dunavu kod Novog Sada stvorio juče, probijen je i led sada polako odlazi nizvodno.

Kako su za 021.rs potvrdili u JVP "Vode Vojvodine" za probijanje je upotrebljen potiskivač "Sloga" (fotografija gore) koji je uspeo da iseče naslage pretežno tankog leda.

"Stubovi Žeželjevog mosta zaustavili su u ponedeljak protok leda kod Novog Sada. Novosadska Lučka kapetanija, u saradnji sa JVP "Vode Vojvodine", angažovala je tokom popodneva potiskivač "Sloga" privatne kompanije "Net grup sistem" za razbijanje leda. Posle četvoročasovnog rada broda od 400 tona, snage 2000 konjskih snaga, ledeni čep je probijen. U protivnom moglo je doći do mnogo većeg  gomilanja leda i usporavanja protoka vode, što u krajnjem slučaju može dovesti i do poplava", kažu za 021.rs u "Vodama Vojvodine".

Kako se uverio reporter 021, na samoj obali reke od Žeželjevog mosta pa uzvodno ka Mostu slobode i dalje ima dosta leda, ali se za razliku od juče, mogu videti i sante koje polako plutaju od Žeželjevog mosta dalje niz reku.   



U "Vodama Vojvodine" su nam potvrdili da je zabrana plovidbe i dalje na snazi i da je jutros uvedena odbrana od zagušenja ledom na novih 158 kilometara Dunava, pa se odbrana sprovodi na ukupno 733 kilometra Dunava, Save, Tise i banatskih vodotoka.

  • Dunavski Vuk

    11.01.2017 11:32
    Led
    Ledolomci su brodovi Cakor i Vucevo,koji NISU U FUNKCIJI!!! Ovo je samo da se vidi da i Srbija "razbija" led.(sa brodom koji nije namenjen za to) Madjari i Hrvati razbijaju led,kod nas se isti gomila i stvara ledene cepove zbog kojih nas ako ovako nastavi prilikom otapanja cekaju poplave.I sva plovila koja su na dunavu na vezu bice odneta pod naletom leda.
  • lana

    11.01.2017 10:52
    Kakav komentar nsnn???
    Guraci-potiskivaci su se i ranije koristili za razbijanje leda, kao sto se i sada u Beogradu na Savi koristi brod "Topola", kao i 2012god. kada su brod Aleksandar i jos dva potiskivaca radili na Savi (Youtube). Jedino je neko trebao da javi posadi broda da upotrebi iduci put pomocne camce, obzirom, da po Vasem stručnom misljenju taj smehotres je omogao i obican čamac da uradi.!!! STRAŠNO!
  • Pinki

    10.01.2017 22:53
    Pinki
    Led je prosao,svaka cast posadi potiskivaca Sloga,Kapetaniji Novi Sad i Vodama Vojvodine,to je najbitnije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.