FOTO: Studenti Filozofskog fakulteta protestovali jer se smrzavaju

Nekoliko studenata Filozofskog fakulteta protestovalo je danas zato što im je hladno tokom nastave.
Iako grejanja ima, velike učionice i prostrani holovi ostaju hladni. Studenti su najpre lepili svoje poruke "Hladno nam je" i "Školarine ne greju" na ulaznim vratima fakulteta, ali su službe to skinule i zabranile im da uništavaju imovinu fakulteta. 
 
Zidovi od betona i prolazi zatvoreni staklima ne nude dovoljnu izolaciju, zbog čega studenti smatraju da za nastavu ne postoje uslovi. Ipak, kako su istakli, njihov cilj nije da se nastava obustavi, nego da se pronađe rešenje, jer problem sa grejanjem učinioca traje godinama.
 
"Godinama unazad studenti tokom zime u učionicama budu u jaknama, jer im je hladno, a ništa se ne preduzima da bi se taj problem rešio. Ove godine je veoma hladno, studenti i profesori sede u jaknama i to nisu uslovi za rad. Ne tražimo mi da se obustavi nastava, nego da se nađe rešenje, a o tome bi trebalo da razgovaraju fakultet, Pokrajina i ministarstvo. Tokom naše akcije obratili su nam se i zaposleni u dekanatu rečima da je i njima hladno i da je jako teško da se stvari promene", kaže organizatorka protesta Milica Stanisavljević.
 
  
 
Inače, Filozofski fakultet je za grejanje tokom 2014. i 2015. godine izdvojio preko 24 miliona dinara. Grejanje je i ove godine plaćeno od sredstava fakulteta.
 
Na ovaj problem ukazao je nedavno i rektor Univerziteta u Novom Sadu Dušan Nikolić, koji je naveo da Pokrajina u 2015. godini fakultetima nije isplatila ni dinar za grejanje. Upravo to je razlog zašto su u današnjoj akciji učestvovali i članovi Studentskog pokreta Novi Sad, koji pitaju na šta odlaze njihove školarine.
 
"Grejanja ima, ali studenti kroz svoja davanja daju dovoljno novca da se ono isplati, pa čak se sve to i preplati. Svakako da je problem u samoj zgradi, koja je velika, izolacija nije dobra i to stvara problem svake godine. Međutim, svim tim novcem koji dajemo, a ne bi trebalo da dajemo, mislim da bi mogla da se obezbedi bolja izolacija, odnosno da se sve to zatvori kako ne bismo imali ovakve situacije", navodi Jovan Repović iz Studentskog pokreta Novi Sad.
 
  
 
Poslednjih dana i studenti i profesori razmišljaju da li uopšte da održe, odnosno prisustvuju nastavi. Neki su odustali što zbog ispitnog roka koji dolazi, što zbog, kako su nam rekli studenti, "nemogućih uslova za rad".
 
Podsetimo i to da je Pokrajinska vlada krajem prošle godine potpisala ugovor sa fakultetima o sufinansiranju popravki, održavanju opreme i zgrada. Fakulteti su tada dobili 29,8 miliona dinara, a kako je tada rečeno, cilj je bio da se poveća efikasnost u ostvarivanju zahteva studenata.
 
Filozofski fakultet u Novom Sadu se u sadašnjoj zgradi, koju je projektovao arhitekta Aleksandar Stjepanović, nalazi od 1979. godine. 
  • Profesor Filozofskog

    12.01.2017 13:23
    @nesho93
    Vidim, neshO, da ne razumes neke stvari. Nasao si po nama profesorima DRZAVNIH fakulteta (mozda ti poznajes obrazovanije u ovoj drzavi?!) da prosipas svoju glupost. Zasto ne pitas Ministarstvo koliko uplacuje za nase plate i koliko moj Fakultet mora da ''uleti'' svakog meseca, jedva sastavljajuci kraj sa krajem. O tekucim troskovima (grejanje itd) da ne govorim - to smo i zaboravili kada nam je drzava poslednji put platila. Jer, ocito je da Ministarstvo misli da treba sami da se snadjemo... Dapace, smanjili su nama plate (kao i medicinarima i slicnima - sve sasvim njima nepotrebnim profilima). A ti bi verovatno hteo da tebi profesori obuceni u rite pricaju kako ste vi (tacnije manji broj vas) studenti najpametniji na svetu i pre nego ste zavrsili. Vi biste sve dzabe, da polazete svakog meseca (ili dana ako je moguce), da studirate do 35. godine. Još bolje - ODMAH da vam ispišemo diplome, i dodamo koji euro da vam se nadje. Mozda treba mi profesori da placamo vas sto se udostojili da studirate bas kod nas. Idite lepo na Mega-dega trend i slicne prodavnice ispita i diploma, pa mozete mirno i ponosno u prvi kafic na pivu, cigare i dremku (cuko mora ostati ispred). Ionako se niste ubili citajuci. Izvinjavam se svim studentkinjama i studentima (narocito mojima) koji ne spadaju u ovu mudrijasku grupu zvanu neshO93. Stvarno sam, priznajem, na teretu ovog drustva i ne znam zasto sam ceo zivot proveo uceci i pisuci i govoreci za studente i masmedije - sve dzaba. Ugasi svetlo, neshO.
  • maja

    12.01.2017 08:54
    neupucena
    Citam iz komentara da su profesori dobili bonus?Sta se to desava sa visokim
    skolstvom??Da li su profesori bankari ili profesori fakulteta?
  • Nada

    11.01.2017 21:54
    Dotice se ove teme...

    Juce u Ideji na Bulevaru kod Simpa, led ledeni unutra. Radnicima crveni nosevi, promrzli, u nekim prslucima, ogromnim gunjevima. Kupci ne skidaju subare unutra... Zao mi onih ljudi, porazboljvace se. Postoje li neke inspekcije koje to proveravaju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti