Potiskivač "Sloga" razbija led u Novom Sadu, hitan sastanak nadležnih službi

Na području Novog Sada, usled predstojećeg lomljenja leda uz pomoć ledolomaca iz Mađarske u zoni daljske krivine, danas je ponovo angažovan potiskivač "Sloga".
Deonica Dunava zbog krivina i mostova posebno je problematična, jer stubovi usporavaju protok leda. Kada se ukloni ledena barijera kod daljske krivine, sav taj led stiže i do Novog Sada, pa je potrebno preventivno delovati i obezbediti što širi koridor kako bi se led bezbedno propustio nizvodno. Brod će raditi danas dok se bude videlo, a rad će nastaviti sutra ujutro.
 
Kod Novog Sada led uglavnom prolazi nizvodno, ali velike količine stoje u delu kod Žeželjevog mosta pa uzvodno ka Mostu slobode, tako da uvek postoji mogućnost da dođe do zastoja. Prema podacima "Voda Vojvodine" kod Novog Sada je ledostoj na 2/3 rečne površine, a ostatak je ledohod u proceni od pet odsto. Debljina leda kod Novog Sada je pet centimetara, a temperatura vode 0 stepeni.

U izveštaju RHMZ-a se kaže da na Tisi, banatskim vodotocima, donjim tokovima Dunava, Kolubare, Velike i Južne Morave, Jablanici, Toplici, kao i na Mlavi, Peku i Timoku zabeležena je pojava delimičnog do potpunog ledostaja. Na gornjim tokovima Dunava, Save, Velike, Južne i Zapadne Morave i Limu osmotren je priobalni led sa ledohodom od 5 do 50 odsto širine rečnog korita.

Detaljnim pregledom problematične deonice u zoni Dalja, utvrđeno je da se ledena barijera proteže na 15 kilometara.

Narednih dana na svim rekama se očekuje zadržavanje formiranog leda, a od 18. do 21. januara se očekuje povećanje debljine leda i procenta pokrivenosti rečnog toka, navodi se u poslednjim prognozama Hidrometeorološkog zavoda. 

Hitan sastanak nadležnih službi zbog leda na Dunavu,
 
Dva ledolomca iz Mađarske, koji će pomoći da se saniraju ledeni čepovi na Dunavu, prošli su danas posle podne pored Apatina, potvrđeno je Tanjugu u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.
 
Mađarski ledolomci su jutros krenuli iz Baje. Vlada Srbije je, kako je ranije saopštilo ministarstvo, uputila molbu Mađarskoj da ledolomci umesto do Apatina, razbiju led na Dunavu do Beograda.
 
Zbog ledenih čepova koji prave probleme na rekama u Srbiji, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović sazvala je hitan sastanak svih nadležnih službi koje se bave poslovima vodoprivrede i vodnog saobraćaja, radi što efikasnijeg odgovora službi na formiranje ledenih čepova na Dunavu.
 
Očekuje se da će angažovanje domaćih i mađarskih ledolomaca doprineti daljem smanjenju leda na Dunavu. Trenutno je najkritičnija situacija od Pupinovog mosta do Grocke, a veliki ledeni čepovi na Dunavu nalaze se i kod Dalja i Borovog naselja u Hrvatskoj.
 
Sve nadležne službe Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i drugih nadležnih sektora konstantno prate stanje na terenu, štabovi se svakodnevno sastaju i pripremljeni su za sve moguće situacije.
 
Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture apelovalo je na vlasnike lovnih objekata da poštuju upozorenja i vode računa o svojoj imovini. Redovna odbrana od zagušenja ledom i dalje je na Savi, Tisi i Dunavu. Deblljina leda je od pet do 20 centimetara.
  • Jovan

    17.01.2017 09:47
    A, sad ste se setili da sazivate hitan sastanak?! Posle koliko vremena?! Taj led na Dunavu nije od juče, a vama je odjednom sada sinulo da bi trebalo nešto uraditi. Čekali ste da se reši samo od sebe, pa kad je nastala frka, onda se iznajmljuju ledolomci iz Mađarske i sazivaju sastanci. Hoće li iko ikad u ovoj zemlji raditi nešto?!
  • Onaj koji pamti

    17.01.2017 08:39
    Empirijski pokazano i dokazano
    Sad se vidi razlika između socijalizma, komunizma, zovite ga kako želite i - biti "svoj na svome".
    Već dugo vremena gledamo tu razliku.
  • Stanko RSK

    17.01.2017 06:57
    @ime
    Hitan sastanak. Danas, Sutra, Prekosutra..... Tako će oni da ubiju dnevnica i klope i pića i šećera i goriva i vozila..... Potrošiti će jednog ledolomca, a samo treba da svako radi svoj posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti