Alibegovac novi turistički potencijal Novog Sada

Alibegovac na obroncima Fruške gore uz značajna ulaganja mogao bi da postane značajna turistička lokacija Novog Sada, pokazala je analiza gradskih urbanista u koju je 021 imao uvid.

U analizi koju je radio "Urbanizam", razmatralo se kako bi se mogao iskoristiti ovaj prostor od 35,9 hektara koji je trenutno u potpunosti zauzet vinogradima i nalazi se u većinskom vlasništvu "Navipa" koji je u stečaju. Manji deo zemljišta je u vlasništvu države, odnosno Novog Sada. Ovaj prostor trenutno nema skoro nikakvu komunalnu infrastrukturu iako se nalazi na oko pet kilometara od centra Novog Sada, a na oko kilometar od Bukovca i Instituta u Sremskoj Kamenici.

Prema važećim urbanističkim planovima Alibegovac je predviđen da bude turističko-sportska-rekreativna površina. Urbanisti u analizi navode da bi mogao da se koristi za formiranje zdravstvene, turističke i rekreativne zone, odnosno mogući su sadržaji namenjeni za zdravstveni turizam, etno-gastronomski i vinski turizam, obrazovanje, sport i rekreaciju. Na ovoj površini moguće je napraviti nekoliko manjih celina-zona, od kojih bi svaka obuhvatala od 2,5 do pet hektara, bez vinograda.

Analiza nudi nekoliko rešenja za Alebegovac. Prvi predlog je da to bude prostor za gastronomski i vinski turizam sa vinarijama, ugostiteljskim i smeštajnim objektima, ergelama i sličnim sadržajima. U ovoj varijanti bi se napravilo naselje od 2,5 hektara sa jednospratnim bungalovima sa sportsko-rekreativnim sadržajima u koje bi spadao i bazen, druga zona od 1,5 hektara bi imala paviljone i druge prostore namenjene za turističko-komercijalno-kulturne sadžaje, dok bi se u trećoj zoni od oko dva hektara nalazio hotel od oko 2.000 kvadrata sa pratećim sadržajima. U ovoj predloženoj varijanti četvrta zona od oko pet hektara bi bila vinarija sa drugim sadržajima, a peta zona od skoro dva hektara bi bila konjički klub sa svim ostalim neophodnim objektima za taj sportsko-ugostiteljski sadržaj.

Druga varijanta koju predlažu urbanisti ima za ideju da Alibegovac bude centar zdravstvenog turizma, gde bi prostor bio podeljen u nekoliko manjih celina u kojima bi se nalazili hotel od preko 4.000 kvadrata, dečije odmaralište i edukativni centar od skoro 3.000 kvadrata, naselje sa šest bungalova i restoranom, teniski centar na dva hektara, velnes i spa centar sa nekoliko otvorenih i zatvorenih bazena i ostalim pratećim sadržajima.

U trećoj varijanti, urbanisti Alibegovac vide kao prostor u kojem će se nalaziti golf i spa centar. Golf centar bi se prostirao na celoj površini sa devet polja uz klupski objekat od 3.500 kvadrata sa restoranima, kafeima, prodavnicama, bazenima, smeštajnim kapacitetima i sličnim sadržajima.



Sve ove varijante su otvorene i šta će biti zavisi od više faktora. Prvi je da se završi stečaj u "Navipu" kako bi Grad znao sa kime može da pregovara za ovaj prostor. Kako su naveli urbanisti, sama analiza je prvi korak da se prostor približi potencijalnim investitorima.

  • lala

    20.02.2020 15:52
    nemate pojma
    Vlasnik tih parcela je država srbija a navip je korisnik, barem je tako u zemljišnimknjigama
  • restitucija

    20.01.2017 09:53
    Zaboravili ste na restituciju!!! Ta parcela ima naslednike vlasnika.
  • golf 2

    20.01.2017 00:27
    golf centar? zaista? GOLF CENTAR? to je bilo popularno među srednjovečnim snobovima devedesetih, danas se prave zanimljivije stvari

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti