U Sremskim Karlovcima za časni krst će se plivati u bazenu

Zbog leda koji je okovao Dunav, a posebno u priobalju, plivanje za časni krst u Sremskim Karlovcima biće simbolično.
Naime, prema rečima predsednika Pravoslavne omladinske zajednice (POZ), koja prvi put organizuje taj događaj u Sremskim Karlovcima, Mihaila Janjića, plivači će taj čin obaviti u spoljašnjem bazenu hotela "Dunav".
 
"Zbog novonastale situacije i činjenice da se led na Dunavu lomi samo na delu plovnog puta, za časni krst se neće plivati u reci, nego u hotelskom bazenu. Plivači, njih 30, ali u dve ture, takmičiće se ko će pre doplivati do krsta", kaže Janjić za "Dnevnik".
 
Kako napominje Janjić, među plivačima, 21 momak je iz Sremskih Karlovaca, po jedan iz Novog Sada i Petrovaradina, četvorica su iz Golubinaca i tri iz Futoga. Najstariji ima 60 godina, a najmlađi 18. 
 
Janjić kaže da su pripremljeni prigodni pokloni za plivače. Pobednik dobija na poklon dva krsta, s tim što jedan ostaje njemu, a drugi, pozlaćeni, čuva do praznika Odanija, 26. januara, kada na liturgiji u Sabornoj crkvi treba da se pričesti i preda ga. Treći, časni krst od drveta, za koji plivaju plivači, čuva se do sledećeg Bogojavljenja.
 
Plivanje će biti održano nakon svete arhijerejske liturgije u Sabornoj crkvi, koja počinje u 9:30 časova, a potom i vodoosvećenja, koje će po završetku bogosluženja biti obavljeno na centralnom karlovačkom trgu pored česme "Četiri lava". Odatle će litija da se zaputi prema Dunavu i očekuje se da će plivanje početi oko podneva.
  • Piplfoks

    19.01.2017 08:19
    @Vazd

    Poprilično si ti fanatik već kad se ložiš na ove gluposti, kao i u nameštanje popisa. 90% srpskih vernika, a vas tri hiljade u čitavoj Srbiji ide da se brčka za krstom. Tu nešto nije u redu, ili je običaj lažan, ili su vernici lažni - ja bih rekao oba.
  • V

    18.01.2017 20:54
    -
    još jedan primer fanatizma u "velikoj" mrsnoj pravoslavnoj džamahiriji Srbistanu
  • Vazd

    18.01.2017 18:54
    Tibi
    @Piplfoks

    Nisam verski fanatik koji je nabildovan, diplomirani mašinski inženjer, otac troje dece :)
    No nebitno, ovaj tvoj komentar dokazuje baš to, iz nekog nejasnog razloga se vrši izuzetan atak, i to pogotovu na sajtu 021, na vernike koji poštuju svoje običaje i ne ugrožavaju vas, kako god da vas nazovem. Koliko se ja krećem među ljudima, učenim i neučenim, 1 od 10 nije vernik, a 1 od 10 nevernika je jedan kojeg klasifikujem na primer kao tebe. Moja prijateljica dobra, koja je ateista i mrzi sve što ima veze sa verom i religijom, u jednoj opuštenoj atmosferi gde smo sedeli nas nekolicina je pokušala da se neprirodno smeje i da pokuša da ismeje mene koji sam samo rekao da sam bio na Službi za Pričest na božićno jutro. Svi su je gledali sa čuđenjem, jer joj jelte nije uspelo... Danas je demokratija, ne vidim zašto bi nekom drugom išta smetalo, još pogotovu ako ne ugrožava slobode drugih ljudi.
    A da, za ovo većinu vernika, u Srbiji preko 90% ljudi se izjašnjava kao vernici Srpske Pravoslavne Crkve, podatak iz popisa. :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti