FOTO: Led iz daljske krivine stigao do Novog Sada

Kod Novog Sada danas su počele da prolaze prve količine leda iz daljske krivine posle prolaza jednog od dva mađarska ledolomca kroz barijeru dugu 15 kilometara.

U JVP "Vode Vojvodine" navode da se radi o manjim santama koje za sada bez problema prolaze deonicu kod Novog Sada koja je inače problematična zbog krivina, uskog korita i mostova.

- U slučaju da se prilikom lomljenja leda u daljskoj krivini, što upravo radi veći ledolomac, odlomi veća ledena santa, kod Novog Sada dežura potiskivač "Sloga" koji će te sante bezbedno usmeriti nizvodno. Pored "Sloge", od petka ujutru u pripravnosti je još jedan potiskivač usidren nizvodno od Žeželjevog mosta. Taj potiskivač će reagovati samo u slučaju da nam Dunavom stignu toliko velike sante koje se mogu zaglaviti između stubova nekog od tri mosta, a intervencija "Sloge" ne bude dovoljna - navode u ovom vodoprivrednom preduzeću.

U "Vodama Vojvodine" kažu i da je veći od dva mađarska ledolomca koji je u četvrtak probio ledenu barijere u daljskoj krivini, nakon što je tankovao gorivo u Vukovaru, u petak ujutru krenuo da razbija led na deonici kroz koju je prošao, jer se ona ponovo zamrzla.

- On bi tokom dana trebalo da oslobodi manji ledolomac koji je u utorak ostao na početku ledene barijere, ali i da obezbedi koridor kroz koji će proći novi par ledolomaca koji su u četvrtak krenuli iz Mađarske, a delovaće na deonici od Vukovara do Beograda. Zona od državne granice sa Mađarskom do Vukovara je područje od zajedničkog interesa Srbije, Hrvatske i Mađarske i na tom delu ostaju dva ledolomca. Na području od zajedničkog interesa, prema međudržavnom sporazumu, troškove rada ledolomaca solidarno plaćaju tri zemlje - Mađarska polovinu, a Srbija i Hrvatska po četvrtinu. Sat rada većeg ledolomca Srbiju košta oko 150 evra, a kada je u pripremi oko 70 evra - kažu u "Vodama Vojvodine".  

Dok traje razbijanje leda, u RHMZ-u navode da se led očekuje i narednih dana na svim vodenim tokovima u Srbiji. Na Tisi, banatskim vodotocima, donjim tokovima Dunava i Velike Morave, na Južnoj i Zapadnoj Moravi sa pritokama, na Kolubari sa pritokama, Jablanici, Toplici, kao i na Mlavi, Peku i Timoku zabeležena je pojava delimičnog do potpunog ledostaja. Na gornjim tokovima Dunava i Save osmotren je priobalni led sa ledohodom od 10 do 90% širine rečnog korita.

Narednih dana na ovim rekama se očekuje zadržavanje formiranog leda, kao i povećanje debljine leda i procenta pokrivenosti rečnog toka. Na Tisi led je debljine od 9 do 22 cm, na banatskim vodotocima od 1,5 do 14  cm, dok za ostale reke RHMZ nije dao podatke o debljini leda. Temperatura reka je oko 0°C, mada na nekim delovima toka Save i Dunava temperatura vode ide i preko 0.5°C.

  • pingu

    21.01.2017 09:36
    mogli smo nabaviti i neke pingvinčiće
  • Bns

    20.01.2017 19:22
    Ujo
    Ta krivina se na Dunavu zove Daljska krivina, po selu Dalj, koje je kao moderno naselje osnovao Arsenije Čarnojevic naselivsi tu Srbe, sagradivsi crkvu. Selo u kojem je rodjen Milutin Milankovic, za sitne duse i neznalice kao sto je ujo.Sa druge strane Dunava je pusto i nenaseljeno podrucje u pojasu od nekoliko kilometara.
  • neko

    20.01.2017 15:45
    @ujo
    Odličan ti je komentar i na mestu. Šteta što je onemogućeno da ti dam plus za komentar.Zaslužuješ.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti