Građani se sve više žale da ne mogu da dobiju uput za Vojnu bolnicu

Sve više građana žalilo se da im lekari ne izdaju upute za lečenje u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu.
Od 2013. godine, Vojnomedicinski centar Novi Sad funkcioniše kao opšta bolnica, kako bi se razbile liste čekanja na ostalim zdravstvenim institucijama. Kako građani Srbije najviše poverenja imaju upravo u vojsku, tako je i Vojna bolnica postala želja mnogih pacijenata. Međutim, kako su poručili u Ministarstvu odbrane, od građana dobijaju žalbe jer im lekari ne daju uput da se leče u VMC Novi Sad.
 
"Pacijenti se vrlo često obraćaju za pomoć VMC Novi Sad jer im se pruža odgovarajuća i pravovremena zaštita, ali se i žale kada im njihovi izabrani lekari ne daju upute za tu medicinsku ustanovu", poručuli su nedavno za 021.rs u ministarstvu.
 
Da se ovakve situacije događaju potvrđuje i načelnik VMC Novi Sad pukovnik Bratoljub Brkljača.
 
"Građani su često zvali da se požale kako ne dobijaju lako uputnice za lečenje u Vojnomedicinskom centru. Međutim, to nije do nas, niti smo u nadležnosti da reagujemo. U takvim slučajevima mi samo možemo da damo savet pacijentu da ponovo ode kod svog lekara i zatraži uput za lečenje u našoj ustanovi. Bilo bi potpuno normalno da ukoliko neko to želi, da mu se i omogući. Ako neko od građana ne dobije uput, onda se verovatno radi o tome da i domovi zdravlja imaju svoje specijalističke službe i da žele da napune svoje kapacitete, što je normalno", objašnjava Brkljača.
 
Često se dešava i to da pacijenti žele da u petrovaradinskoj Vojnoj bolnici urade intervencije koje tamo ne postoje, zbog čega se takođe žale. U Domu zdravlja Novi Sad na pitanja 021.rs o tome da li dobijaju žalbe pacijenata koji su želeli, a nisu uspeli da dobiju uput za lečenje u Vojnoj bolnici, ne odgovaraju konkretno.
 
"Iste usluge koje pruža Vojna bolnica, pruža i Klinički centar Vojvodine, tako da zdravlje, život i prava naših pacijenata neće biti ugrožena. Dom zdravlja Novi Sad čim dobije uputstva za upućivanje pacijenata u Vojnu bolnicu, postupiće po istom", navode u Domu zdravlja "Novi Sad".
 
Oni koji odmah ne dobiju uput za lečenje u VMC Novi Sad, moraju da budu spremni na okretanje telefona i čekanje. Sa ovim situacijama upoznati su i u kancelariji savetnika za zaštitu prava pacijenata u Novom Sadu, gde kažu da rešavanje ovih sporova nije u njihovoj nadležnosti. "Imajući u vidu da se u konkretnom slučaju radi o odnosu Fonda za zdravstveno osiguranje sa davaocem medicinske usluge, takve pacijente smo upućivali da se obrate Zaštitnicima prava osiguranih lica RFZO-a, čije je to nadležnost", kažu u ovoj instituciji. 
 
S obzirom na to da ugovor između RFZO i VMC Novi Sad o operacijama civila još uvek nije produžen, uskoro bi liste čekanja mogle da se prošire. Takva situacija samo bi povećala broj žalbi na čekanje u novosadskim zdravstvenim ustanovama, koje su već sada na drugom mestu - odmah iza žalbi na kvalitet usluga. Tokom prošle godine u najstarijoj vojnoj bolnici u Evropi, urađeno je oko 1.200 operacija civilnog stanovništva. Najčešće su se obavljale operacije žučne kese i kile, a prema Brkljačevim rečima, zaposleni su više od pola radnog vreme bili zauzeti civilnim osiguranicima. 
  • Mile Sremac

    23.02.2018 13:18
    VMC
    Ja sam juce dobio uput za V.M.C. Petrovaradin ali sam morao da ga overim u RFZO. Overa je prosla tek kada sam prosao lekarsku komisiju kao da idem u inostranstvo da se lecim .
  • Novosadjan

    24.01.2017 15:23
    Gradjana imaju poverenje u vojsku?????
  • Posmatrac

    24.01.2017 13:35
    Istina
    A to sto kola hitne pomoci odbijaju da voze vojne osiguranike do VMCa? Mozda bi direktor trebao i da se zapita zasto telefoni ostaju sa podignutim slusalicama pa pacijenti dobijaju zauzece ili kazu da ce te prespojiti sa odeljenjem pa ti spuste slusalicu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti