Povećanje plata u pojedinim novosadskim javnim preduzećima

Većina od preko 5.000 zaposlenih u novosadskim javnim preduzećima ove godine može da očekuje povećanje plata, saznaje 021.

Tako će prosečna plata u skoro svim gradskim firmama skočiti sa 63.130 na 71.613 dinara bruto.

Prema podacima do kojih je došao 021.rs analizirajući planove poslovanja preduzeća za ovu godinu, vidi se da će se plate povećati i rukovodstvu, pa će prosečne bruto plate direktora u 2017. biti 167.932 dinara u odnosu na 2016. kada su bile 139.907 dinara. Doduše, kada se gleda u neto iznosu, radi se o povećanju od tek nekoliko procenata, odnosno nekoliko hiljada dinara, što je u skladu sa dozvolama Republike da se zarade usklade sa rastom inflacije.

Istovremeno, većeg povećanja nije moglo ni biti, jer su u skoro svim preduzećima mase zarada zadržane na istom nivou kao i u 2016. godini ili povećane za oko dva odsto. Ipak, u svim preduzećima povećanja neće biti u istom iznosu, jer će prosečne plate u Novosadskoj toplani, Spensu, Lisju, Informatici i Zoohigijeni zapravo ostati približno iste kao i u 2016, a negde će čak biti i niže za nekoliko stotina dinara.

Treba spomenuti da nedostaju podaci iz "Urbanizma" koje nastavlja sa praksom sakrivanja podataka o zaradama, pri čemu se iz podatka o ukupnoj masi zarada vidi da će te suma biti povećana za oko dva odsto. Nezvanični podaci iz "Urbanizma" govore da su u tom preduzeću brute plate oko 80.000 dinara.

Kako velika većina javnih preduzeća ne dostavlja podatke o neto platama, osim "Lisja" koje je navelo da će prosečna neto plata biti 46.620 dinara za 2017. godinu, samo grubo se može izračunati da je neto plata u javnim preduzećima oko 40.000 hiljada dinara, u odnosu na prošlogodišnjih 35.000 dinara. Doduše, treba uzeti u obzir i da postoji razlika između preduzeća, jer u "Putu", "Stanu", "Zelenilu" i "Čistoći" veliki deo radnika prima plate koje su znatno ispod proseka.

Koliki su iznosi bruto plata možete pogledati u priloženoj tabeli.



Dodajmo i da je prema najavi iz Vlade Srbije predviđeno da oko 68.000 zaposlenih u javno-komunalnim preduzećima u Srbiji, do kraja marta dobije pomoć u visini minimalne cene rada, odnosno po 22.620 dinara. Ovo je mera koja je dogovorena sa sindikatima, jer prosečna neto plata zaposlenih u komunalnim delatnostima iznosi 36.000 dinara.

Ipak, ovde je ostalo do kraja nejasno kako će taj novac biti obezbeđen, jer mnoga javna preduzeća nemaju višak novca, a nije predviđeno da država da novac za ovu jednokratnu pomoć.

  • Pera

    14.02.2017 09:18
    Nije mi jasno
    Pominje se cifra od 5000 zaposlenih u novosadskim javnim preduzecima, a u kom se sktoru vodi par stotina zaposlenih u NS muzejima i kolika su njihova primanja?
  • vera

    03.02.2017 21:47
    Dokle
    Kad bi nam se natalitet povecavao brzinom kojom se povecava broj zaposlenih u administraciji!
    Kako je moguce da vecina ovih drzavnih ustanova isplacuje plate koje su daleko vece cak i od doktorskih? Koja jos zemlja u svetu ima sintere, cistace i djubretare bolje placene od fakultetski obrazovanih? Koje je naravoucenije iz svega ovoga? Dokle ce nam podizati akcize na gorivo, poreze, putarine, kazne, sudske takse... kako bi napunili kase i zatim sve bratski delili medju zaposlenima u javnom sektoru? Dok ima penzionera koji "zive"sa 7000 din i dok se materijalno ugrozenima daje mesecna pomoc slicnog iznosa, kako da se razume da ovim parazitima treba 10X VISE novca za zivot? Zaposleni u privatnom sektoru rade po 10 i vise sati dnevno da bi na kraju meseca dobili 20.000din. Kakvo povecanje? Treba im svima, za pocetak prepoloviti primanja i zatim smanjivati po 10% dok ne stignu do minimalca. Da se polako navikavaju da zive kao prosecni gradjani. Onda ce bolje razumeti nas koje tako nemilosrdno deru!
  • Privatnik

    03.02.2017 18:19
    Sonja
    U svemu se sa Vama slažem, samo bih precizirao da ni jedna privatna firma NE MOŽE da isplaćuje velike plate, a da posluje sa gubitkom iz prostog razloga što bi joj račun blokirali poverioci i plate ne bi mogle da se isplaćuju.
    Luksuz da isplaćuju plate, iako su im poverioci blokirali račune imaju samo državne ustanove(sudovi ,bolnice ,škole) jer su računi za isplatu plata posebni i oni su VAN BLOKADE.
    Onda, firme u restruktuiranju isplaćivale su plate a bile su ZAŠTIĆENE OD POVERILACA ( to nigde na svetu ne postoji).
    Zatim JP svaki gubitak pokriva budžet!!!
    Tako da privatne i državne firme ne posluju pod istim uslovima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.