Novi Sad dobija Centar za žrtve seksualnog nasilja

Klinički centar Vojvodine osnovaće Centar za žrtve seksualnog nasilja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo.
Projekat "Zaustavi - Zaštiti - Pomozi" trebalo bi da po prvi put omogući zajedničku reakciju zdravstvenih i socijalnih radnika, kao i policijaca i tužilaštva.
 
U opremanje Centra za žrtve seksualnog nasilja biće uloženo pola miliona dinara iz budžeta Ujedinjenih nacija. Cilj je da se na savremen način pristupi žrtvama seksualnog nasilja u pokrajini. Upravnik Klinike za ginekologiju i akušerstvo Tihomir Vejnović kaže za 021.rs da je poenta projekta da se deluje preventivno u nekoliko segmenata.
 
"Želimo da pokažemo javnosti da jedna takva služba postoji, kako bismo slične situacije mogli da sprečimo, otkrijemo i da se to sankcioniše. Takođe, ideja je da se sve žene koje prolaze kroz zlostavljanje osnaže, da više ne ćute o tome, da se ne kriju, jer ne znaju kome i kako da se obrate. Sada treba da znaju da postoji služba koja će ih zaštiti", navodi Vejnović.
 
U Centru će raditi 10 zdravstvenih radnika među kojima su ginekolozi, socijalni radnici, psiholozi i medicinske sestre. Oni su već sada prošli obuku za rad u ovoj službi, a cilj je da do kraja 2018. godine obuku prođe više od 1.800 osoba. Prostorija Centra će se nalaziti u sklopu hitnog ginekološkog prijema, gde postoje ambulante, anestezija, kao i celokupna podrška za takve preglede. 
 
"Prema uputstvima koje smo dobili, pacijente će ovde upućivati stručne služba MUP-a, socijalnih službi i tu ćemo ispitivati potencijalne žrtve. Pomagaćemo im, kako sa medicinskog, tako i sa psihološkog aspekta. Naravno, bitno je da u celokupno procesu imaju pomoć službe unutrašnjih poslova i da se ubrza proces otkrivanja potencijalnih počinalaca takvih krivičnih dela", dodaje naš sagovornik.
 
Da je ovakav centar zaista potreban govori i slučaj od sinoć kada je ova Klinika primila, pregledala i vodila razgovore sa dve žrtve seksualnog zlostavljanja. U proseku im stiže između deset i 15 prijava godišnje za silovanje, a prema procenama te Klinike, nakon otvaranja centra, taj broj će se iskazivati u desetinama.
 
"U Srbiji godišnje nastrada preko 30 žena žrtava nasilja u porodici i u velikom broju one su bile i žrtve seksualnog zlostavljanja. To mora da se promeni, kroz ovakve projekte, ali i kroz drugačiji odnos društva prema celokupnom problemu. Za nas je uspeh ako u narednom period kroz rad predupredimo neki tragičan završetak ili neki slučaj u kome je neko žrtva seksualnog nasilja. Ukoliko u tome uspemo, znaćemo da naš trud nije uzaludan", smatra Vejnović.
 
Bitno seksualno obrazovanje 
 
"Seksualno zlostavljanje je znak odsustva seksualnog vaspitanja. Bitno je da se ono uvede kao vid zdravstvene kulture u školski sistem i da deca uče o reproduktivnom zdravlju. Seksualnost se kod nas i dalje shvata kao neka tabu tema, a u pitanju je neodvojivi deo ljudskog bića. U to bi trebalo da ulažemo, ne samo onda kada se desi nešto tragično, nego od malih nogu, kao obavezni vid kulture svakog čoveka", zaključio je Vejnović.
  • @Gospoja

    04.02.2017 14:01
    Zaista vam je vise nego neumesan komentar . Sram vas bilo
  • Caca

    04.02.2017 10:53
    Pa kod nas je sve na traške! U celom svetu to pripada pod socijalnu zaštitu! Dobro da je ima uopšte ali zar je tako teško prepisati jedan već decenijama isprobavan funkcionalan model!?
  • Gospoja

    03.02.2017 22:32
    @shimmy @perica
    Zaista su vam vise nego neumesni komentari. Sram vas bilo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti