Građani Novog Sada se žale na red vožnje, u GSP-u ignorišu problem

Više građana požalilo se redakciji 021 da GSP ne poštuje red vožnje autobusa, dok se sa druge strane gradski prevoznik ponaša kao da nije došlo ni do kakve promene.

U poslednja dva meseca novosadskom informativnom portalu se obratilo više Novosađana koji su imali pritužbe na to kako saobraćaju autobusi na linijama GSP-a. Ono što je zajedničko za sve je da na linijama koje redovno koriste više ne mogu da se oslone na red vožnje koji stoje istaknuti na autobuskim stajalištima i sajtu GSP-a, i navode da se stiče utisak kao da autobusi idu po nekom drugom rasporedu.

Konkretno, pritužbe su na linije 3 i 9 koje ne idu kako bi trebalo na svakih 12 do 15 minuta, već na 20 minuta. Bilo je pritužbi i na atuobuse na liniji 2, jer se i tu čini da polasci uopšte nisu usklađeni sa redom vožnje navedenim na sajtu ili autobuskim stajalištima. Takođe, dobili smo i pitanja u vezi sa linijama 5 i 1, odnosno građani se žale da autobusi skoro dva meseca ne voze po rasporedu od decembra.

"Vozim se trojkom svaki dan, ali u zadnje vreme nikako da pogodi vreme polaska, a krećem skoro uvek sa prve stanice na Detelinari. Pri tome mislim na polaske koji su po redu vožnje u 7:12, 7:20 i 7:28h. Već godinama idem u isto vreme na posao i iakos e i ranije dešavalo da autobus ne krene na vreme, u poslednja dva-tri meseca ne znam da li su i jednom krenuli po redu vožnje, a dešavalo se da se duži period uopšte ni ne pojave. Kada se vraćam s posla posle 16 časova, više i ne gledam red vožnje, nego samo čekam da autobus dođe. Pa kad dođe - dođe", naveo je za 021 Novosađanin M.Z.

Slično nam je ispričala i Novosađanka L.R. koja se požalila na polaske autobusa iz Petrovaradina.

"Čini mi se da su poslednjih mesec dana bar tri puta menjali red vožnje, a od prijatelja sam čula da su izbacili gomilu polazaka za sve linije. Ja živim u Petrovaradinu, i primetila sam da autobusi na linijama 3 i 9 već oko 19 časova idu tek na svakih 20 minuta umesto dosadašnjih 12 do 15. Koliko vidim po redu vožnje na sajtu GSP-a, to je slučaj i sa ostalim linijama. Moram reći i da mi se čini kao da se promenila struktura vozača i da nas voze neki novi ljudi, a ne oni koje smo redovno viđali na linijama koje svaki dan koristimo", primećuje ova stanovnica Petrovaradina.

Da se nešto dešava sa javnim prevozom u Novom Sadu sumnja i dvadesetogodišnji stanovnik Novog naselja, koji posebno ima pritužbe na liniju 2.

"Dvojka sada stalno kasni, a gužve su konstatne jer je u pitanju solo, a ne "harmonika" autobus. Ne znam, šta su radili, ali sam primetio da naročito uveče nema autobusa i po dvadeset minuta, a nekad i po pola sata. Pogledao sam red vožnje, tamo se vidi da od 19 časova idu na svakih 15, pa potom od 20 sati na svakih 21 do 22 minuta, ali uopšte zapravo nema razlike. Ovo je naročito problematično zimi, jer nikome nije svejedno da po debelom minusu čeka autobus i po pola sata. Ne znam šta im znači da idu na 20 minuta, kad peške za nešto malo duže vreme možeš stići iz centra do Novog naselja", priča za 021.rs ovaj Novosađanin.

Inače, kako se i 021.rs uverio u redu vožnje na sajtu GSP-a, sve gradske linije posle 19 časova uglavnom voze na 20 ili 30 minuta, što uglavnom i potvrđuje navode građana da je gradski prevoz, posebno u večernjim satima, značajno proređen.

U GSP-u su na naša pitanja o redu vožnje kratko odgovorili dopisom od dve rečenice. U dopisu je navedeno da se vozi po redu vožnje i da građani mogu da se žale slanjem e-maila ili pozivom kol centra preduzeća.

Podsetimo da građani ovom preduzeću, koje je jedino zaduženo za javni transport putnika u Novom Sadu, odnosno ima monopol, ne obezbeđuju prihode samo kupovinom karata i markica, već i kao poreski obeveznici, jer se iz budžeta grada svake godine finansira kupovina goriva, vozila, ali i obezbeđuju plate zaposlenima.

  • Стари возач у одлазу

    13.02.2017 02:13
    @NDV
    Професоре,
    Да нисте Ви то само по дипломи (можда и купљеној), па сте се као нестручни за своју струку преко странке и уз мало "чашћавања" докопали посао у ЈГСП-у, за који сте, иако нисте квалификовани, због степена стручне спреме, добили 90.000 динара плате (од којих 8% носите странци) да не радите ништа, тј. да се шетате по Фирми, јер за Ваше измишљено радно место нема радног простора, као ни посла који бисте радили? Пошто Вам је на "послу" досадно, видим да зарађујете и за сендвиче остављајући коментаре по порталима, пљујући по носиоцима посла у ЈГСП Нови Сад. Њих да није, тј. да нису толико издржљиви да још увек могу да подносе све притиске од стране руководства, не би било ни јавног превоза у граду, јер ако ми станемо, стаће цео град.
    Много се разумете, или мислите да много знате о стању у ЈГСП-у, као и о томе ко и где у иностранству може да вози. Једва чекамо да видимо те ваше нове возаче за које пријем иде преко СТИМУЛАТОРА вожње, који би требало да процене колико је који подобан за будући одговоран посао возача.
    Надам се да се не бавите педагогијом у слободно време или још горе на приватним часовима, јер би нам били јадни прираштаји које би Ви, тако бедни, нечему покушали да научите...
  • Zivko

    11.02.2017 13:51
    evo povrde
    mojih navoda u komentarima. Sa naglaskom na detalj da se dozvole iz Srbije priznaju u potpunosti tj. sve kategorije, sto za ostale drzave nije slucaj. http://www.021.rs/story/Info/Srbija/155815/Austrija-priznaje-vozacke-dozvole-iz-Srbije.html
  • Gsp

    10.02.2017 16:08
    NDV
    Ma stizu stizu novi vozaci samo sto nisu...prvo ce kazu da ih salju kod vas profesora sa kupljenim diplomama da vi odobrite dal mogu da voze pa onda tek na liniju...kazu vi ste najpametniji a vidi se to i iz tvojih komentara i iz tvog recnika i nazivanja ljudi pogrdnim imenima...odusevljen sam ko nam edukuje decu stvarno!Bolje da si cutao i nisi rekao da si profesor brukas postene ljude i prave profesore koji se time bave.A mani se ti vozaca Gsp-a ne brini se ti za nas nasa dozvola je vredna ako ne ovde onda jeste preko pa ako nam se hoce ici cemo dal u Bec London Pariz ili ne znam ni ja gde,a mozda i ostanemo ovde moze nam se eto u inat tebi,a tvoja kupljena diploma i taj tvoj stav koji imas... e pa to ne treba nikome"profesore".

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti