Još nedelju dana za plaćanje poreza, ko plati manje moraće da doplati

Novosađani imaju rok do utorka, 14. februara da plate prvu ovogodišnju, a za brojne i uvećanu ratu za porez na imovinu.
Kao i prethodnih godina, Novosađani će poreska rešenja, sa tačnim iznosima koliko treba da uplate, dobiti sa zakašnjenjem od nekoliko meseci. Kako građani ne bi napamet plaćali iznose, a koji su u skladu sa prošlogodišnjom odlukom o skupljem kvadratu u gradu uvećani, u Poreskoj upravi Novog Sada kažu za 021 da se plaća akontacija u visini četvrte, poslednje rate u 2016. godini.
 
"Poreskom obvezniku koji u visini četvrte rate obaveze utvrđene rešenjem za 2016. godinu, na dan dospeća rate 14. februara 2017. godine uplati dospelu obavezu, neće se zaračunavati kamata", poručuju u Poreskoj upravi.
 
Podsetimo da je porez na imovinu po zonama veći počev od ove godine. Tako za I zonu koja obuhvata pretežno Centar, Limane, Grbavicu i Rotkvariju cena kvadrata za stan iznosiće 102.455 odnosno za 2.000 dinara više nego ove godine, dok je u II zoni gde su Novo naselje, Detelinara, Podbara, Salajka i deo Telepa, cena kvadrata određena u visini od 90.248 dinara, što je nepunih 2.000 dinara više.
 
Deo Telepa, Klisa, Adice, Futog, Veternik, Sajlovo, delovi Petrovaradina i Sremske Kamenice (III zona) plaćaju cenu kvadrata 46.726, odnosno za oko 1.000 dinara više u odnosu na 2016. godinu. U IV zoni, gde se nalaze Šangaj, Rumenka, Čenej i druga prigradska naselja, prosečna cena kvadrata za utvrđivanje poreza na nepokretnost je određena u visini od 44.000 dinara, a u V zoni gde su preostala prigradska naselja kao što su Bukovac, Ledinci, Begeč i druga, na visini od 39.000 dinara. U ove dve zone cene kvadrata nisu menjane.
 
U svim zonama su cene kvadrata u skoro istim iznosima povećane i za kategorije građevinskog zemljišta, kuća, poslovnih zgrada i garaža.
 
Kada građanima konačno stignu poreska rešenja, imaju rok od 15 dana da plate razliku između uplaćenog poreza i onog iznosa za tromesečje koji je utvrdila Gradska poreska uprava. Ako je građanin uplatio više novca nego što je trebalo, biće mu vraćeno ili raspoređeno za plaćanje naredne rate ili nekog duga za porez na imovinu.
 
Za svaki dan kašnjenja plaćanja sledi zatezna kamata, a za izbegavanje plaćanja tog poreza predviđena je kazna od 5.000 dinara.
 
Različiti rokovi
 
Sekretarijat u Beogradu doneo je odluku da je rok za plaćanje poreza na imovinu pomeren na 17. februar zbog Dana državnosti. Istu odluku, međutim, Novi Sad nije doneo.
  • M

    12.02.2017 00:24
    Za G
    Dajte,molim Vas,kakav trotoar spominjete i javne ustanove...Koga branite?Uostalom nece novac od poreza ni otici na trotoare i ulice vec u neciji dzep,ako ne cela suma onda bar dobar deo.
  • ĐURA

    11.02.2017 08:38
    OTKRIVENO i....NI 5000 KAZNE
    "Gotovo 20 milijardi dinara iznos je utajenog poreza koji su inspektori otkrili tokom prošle godine. Polovina tog iznosa odnosi se na neplaćeni PDV, a čak 5,4 milijarde dinara na neplaćene poreze i doprinose koje su poslodavci ostali dužni radnicima. "
  • GradjanIN

    10.02.2017 23:48
    tromesecje po novom tumacenju
    Kvartalne rate( 4 rate godisnje odn na svakih tri meseca) za placanje poreza a prvi "kvartal" u 2017 je vec nakon 45 dana???!!!???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti