Burna rasprava i masovan odziv Novosađana zbog rušenja Kineske četvrti

Gradska vlast danas nije prihvatila ni primedbe ni predloge građana u vezi sa planom da se sruši deo Kineske četvrti, a koji je bio na javnom uvidu u decembru prošle godine.

Naime, na današnjoj sednici Komisije za planove, u prepunoj Plavoj sali Skupštine grada, prilikom razmatranja pristiglih pritužbi građana i udruženja, videlo se da je sastavljač plana, preduzeće "Urbanizam", odbilo 99 odsto zahteva građana.

Iako nije potvrđeno da je i sama Komisija odbila sve primedbe, jer su imali tajnu sednicu i rezultati glasanja će biti poznati tek kada predlog urbanističkog plana dođe pred odbornike Skupštine grada, što će biti ovog ili narednog meseca, izvesno je da Kineska četvrt zasigurno menja sadašnji izgled i sledi ulazak privatnih investitora u nju.

Podsetimo da se u planu koji je predložen predviđa da se "Češki magacin" u potpunosti sačuva, da se ostali objekti očuvaju koliko je to moguće, a ako ne, onda "potpuno rekonstruišu", što laički znači sruše i sagrade nove zgrade koje liče na prethodne.

Takođe, predloženim planom je predviđeno i rušenje niza manjih i većih objekata koji su najbliži Mostu slobode i koje će zameniti objekat koji će imati visoki parter, galeriju, sprat i potkrovlje, odnosno zgrada ili više njih koje će imati četiri sprata.



Sva ova rušenja su omogućena, jer je prošle godine istekla zaštita prostora kao kulturno-istorijske celine. Baš ova mogućnost rušenja i potpuna promena izgleda Kineske četvrti je navela desetine građana da prilože prigovore, da li pojedinačno ili grupno.

Među prigovorima koji su odbijeni, a koji je bio zajednički skoro za sve i na čemu je insistiralo Društvo arhitekata Novog Sada, je da se održi javni arhitektonski konkurs kojim bi se uredio ovaj prostor. Novosadske arhitekte su istakle da je plan za Kinesku četvrt tako napisan da nema nijedne garancije da će se sprečiti loša praksa u gradnji, jer svuda u planu postoji opcija "ili".

Kako su naveli predstavnici Društva arhitekata, investitor će lako moći da proglasi da je neki objekat nemoguć za obnovu i tada će ga "potpuno rekonstruisati", odnosno porušiti i sagraditi šta želi, jer u planu stoji da u tom slučaju treba napraviti objekat u skladu sa "industrijskim nasleđem prve polovine XX veka". Kako su objasnili, ovaj termin može da bude i sve i ništa.

Predstavnici Društva su naveli i da nije dobro definisano šta će gde biti od sadržaja, uz napomenu da na sve veliku sumnju baca i podatak da se očekuje da privatni investitori ulože 9,5 miliona evra, a Grad 1,5 miliona evra u uređenje. Naime, investitor će zbog znatno više novca koji ulaže verovatno imati prvenstvo odlučivanja.

Arhitekte su dodale i da je sporno to što ne postoji Kancelarija za održivi razvoj, a koja bi trebalo da brine o čitavoj priči oko Kineske četvrti. Naime, ta Kancelarija bi trebalo da je već osnovana, i na nju se pozivaju autori plana za Kinesku četvrt.

Građani su kao i novosadske arhitekte imali slične primedbe, uz mnogobrojne ocene da ih brine ko ima interes da tu zida nove objekte. Predloženo je i da Komisija za planove odbije plan i vrati ga na ponovnu izradu uz javni arhitektonski konkurs.



Predstavnik "Urbanizma" Darko Polić je jedini donekle branio stavove Grada, jer su ostali članovi Komisije ćutali, dok se predsednik Komisije Zoran Bakmaz samo trudio da ubrza govornike.

Polić je više puta naveo da nema govora o tome da će u Kineskoj četvrti biti bilo kakve stanogradnje i da to neće biti dozvoljeno, a da se sa ovoliko opcija kada je u pitanju sadržaj i rekonstrukcija, otvara mogućnost da Grad nađe zainteresovane investitore za javno-privatno partnerstvo kako bi prostor postao Kulturni distrikt.

Tamara Zelenović iz Fondacije EP2021 je takođe pokušala da objasni prisutnima da je dobro da podrže plan, ali s obzirom da je bila zasuta pitanjima na koja nije imala odgovor, ubrzo je odustala.

Portal 021 je ranije pisao detaljno o predloženom planu o čemu više možete čitati OVDE.

  • kaljuga

    12.02.2017 10:53
    Sve sto su dohvatili, pretvorili su u Grand i kaljugu. laze teleckog je imala sjajna mesta za izlazak dok je nisu ruinirali. Da li su oni svesni da razlicitost cini lepotu. Ostavite prostore za urbane sugrađane. Za alternativu. Novi Sad je mala varoš. Poznata je bila po alternativi ( i Balaševiću, pride). Uložite u te prostore i izmestite šljunkaru. Pogledajte šta je uradio Radulovački u Sremskim Karlovcima. Zar baš niko od vas na vlasti ne voli naš grad?
  • x

    11.02.2017 10:50
    Basovi i Bubnjevi
    Kada krenu glasni basovi a leti do kasno u jutro,mi iz okoline sami bi smo vas srusili.
    Samo da se podigne nesto,MIRNE i TIHE delatnosti !!!
    I Strand nam je dosta sa svojom glasnom muzikom i DDj koji opet napanji bubnjeve..pa pevaljke sa broda Cristal uz Ribarko...Razglasi iz kafanica i fals pevaci koji se deru u mikrofon!!!
    Pa ti spavaj ako mozes....a mzes tek posle 04 ujutro !!!!!
    Letnje a i zimsko ludilo sve do Narodnog Fronta!!!!!UZAS
  • mix

    11.02.2017 03:19
    rušenje
    Gledam i nikako da shvatim koliko će para da se uzme na ovome što rade???Da li iko od svih Vas po tim kancelarijama i arhitekte i građevinci zajedno kao i ovi što misle nešto da znaju omaju pojma zašto se to zove kineska četvrt???A pod brojem 2 želim da napomenem da mo0st slobode gubi garanciju ako postave bilo kakvu mašinu u blizinu,da li se svi oni dobro zajebavaju ili će da unište i to malo što imamo???dvesta metara od mosta ništa od gradnje,kopanja,miniranja,nabijanja stubova,pa das li je moguće da su sve vollovi nepismeni u gradu???ima li neko gram mozga koji mu služi za razmišljanje,zato i nije bilo rušenja od kada je prvi put most i pušten u saobraćaj...bože mili pa bruka.Da nam se smeje ceo svet na ovakvim glupostima,radio na mostu pa znam šta pišem,a gospoda otimači para i pisači projekata uzimaju pare nizašta ma mozga samo da jedu i idu po pare i tačka,užas!imate pozdrav od bbr koji kontroliše šta mislite da radite,ako izgubimo garanciju ko će popravizi bilo šta ana njemu i kontrolisati???Baba Vuka Zviždana prva topaloviĆ???Volovi!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti