Klinike u kojima Novosađani mogu na vantelesnu oplodnju i operaciju katarakte o trošku RFZO

Građani sa overenom zdravstvenom knjižicom mogu da obave vantelesnu oplodnju u četiri, a operaciju katarakte u dve privatne klinike u Novom Sadu, o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Uz uput lekara, građani vantelesnu oplodnju mogu da obave u specijalnim ginekološkim bolnicama "Perinatal", "Genesis", "Ferona" i "Gins". Operacija katarakte dostupna je u oftamološkim bolnicama "Eliksir" i "Vidar - Orasis Swiss".
 
Fond je ove godine sklopio ugovore sa 10 klinika za lečenje neplodnosti, koje se nalaze u Novom Sadu, Beogradu, Kragujevcu, Leskovcu i Zemunu. Najduže liste čekanja su za operacije katarakte, gde intervenciju čeka nekoliko hiljada građana, zbog čega su sklopljeni ugovori sa 12 klinika u Novom Sadu, Beogradu i Zrenjaninu.
 
Pravo na refundaciju
 
Zdravstveni osiguranici bi trebalo da dobiju potvrdu za intervencije kod privatnog lekara, ukoliko državna ustanova nije u mogućnosti da obavi prvi pregled u roku od 30 dana. Na taj način bi liste čekanja trebalo da se smanje, a građani da dobiju bržu zdravstvenu negu.
 
"Nakon što od zdravstvene ustanove dobiju potvrdu, osiguranici imaju mogućnost da o svom trošku zdravstvenu uslugu koja nije pružena u zdravstvenoj ustanovi u koju su upućeni, dobiju u nekoj drugoj ustanovi, odnosno u privatnoj praksi, a da novac refundiraju od svog zdravstvenog osiguranja", navodi se na sajtu RFZO.
 
Zahtev za refundaciju osiguranik podnosi u matičnoj filijali RFZO i ukoliko u toj ustanovi utvrde da je zahtev osnovan, novac će osiguranika biti vraćen novac.
  • talandara

    16.02.2017 11:27
    MA DA
    Samo na pregled cekam dva meseca da mi zakaze operaciju.
  • mp3

    14.02.2017 21:05
    @Видовити Золтан
    Vidoviti Zoltane sve sto sam napisao apsolutno je tacno jer sam upravo u postupku istog...prikupljanje dokumentacije,analize i sve ostalo sto prati proceduru je vise nego konfuzno.Od odabranog ginekologa dobijete jednu pricu ODSTAMPANU po stavkama,zatim to sve obezbedite,odete na prvostepenu u socijalno,oni vam nadju jos dve stavke,pa trci opet zakazuj kod gindze,pa opet u socijalno....posle mesec dana dobijete propratno pismo i budete pozvani na prvi pregled u odabranu kliniku,medjutim tamo dobijete lekove za pripremu pre hormonske terapije kojih NEMA NA LISTI ,takodje i povratnu informaciju da nakon mucnog procesa i po zdravlje stetnong za zenu ako ne zelite da prodjete kroz isto pod uslovom da imate kvalitetetne embrione zamrzavanje placate 50000 din....ako se opet krene u proceduru opet idu terapije koje kostaju pa u krug...i veruj mi da sam itekako informisan o svemu,nema coveka koji udje u ovo da nije hteo ne hteo!
  • Видовити Золтан

    14.02.2017 13:33
    Жао ми је што сте разочарани и огорчени, али, ако модерација дозволи, не дозвољавам да се дискусија заврши Вашом лажном тврдњом да пацијенткиње из националног програма свуда противзаконито доплаћују за процес ВТО, као и да је свуда цена 3000 евра, јер није. Не знам одакле сте Ви, али у Новом Саду то бар није случај. Све се данас може веома лако сазнати и проверити. Потпуно ми је невероватно да неко хоће своју тугу и разочарење да набије сваком другом пацијенту, коме је нада потребна више него ишта. Сада и ја стављам своју тачку.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti