Haos u Novom Sadu zbog loših elektronskih potpisa i pada sajta APR-a

Veliki broj preduzetnika juče nije mogao da podnese finansijski izveštaj svog preduzeća ili organizacije zbog neispravnih elektronskih potpisa na ličnim kartama, ali i zbog pada sistema Agencije za privredne registre.
Pravna lica moraju koliko danas da podnesu svoje finansijske izveštaje ukoliko žele da izbegnu novčane kazne. Sve to moraju da urade isključivo u elektronskoj formi. Međutim deo njih našao se u nezgodnoj situaciji, jer je sistem APR-a preko kog se podnose, izveštaji juče pao.
 
"Ovo nije prvi put da se finansijski izveštaj podnosi u elektronskoj formi, isto smo radili i prošle godine kada nije bilo nikakvih problema. Sada kao da je neko obrisao baze podataka, jer odjednom naši elektronski potpisi, odnosno sertifikati, nisi radili. Nije mi bilo druge nego da odem u SUP i tražim novi elektronski sertifikat, gde je bila ogromna gužva. Još veći problem je to što je pao sistem, pa ne možemo ni da proverimo da li su u SUP-u uradili sve kako treba", priča za naš portal jedan novosadski preduzetnik.
 
U APR-u su juče za 021.rs naveli kako sistem radi, ali sa poteškoćama, te se njegova stabilizacija očekuje u narednim satima. Međutim, i danas kada smo pokušali da otvorimo stranicu APR-a dobili smo istu poruku: "U toku su radovi na sistemu usled kojih će pojedine aplikacije biti nedostupne kraće vreme".
 
"Problemi su se javljali kod građana sa neispravnim e-potpisima i rešavali su se odlaskom u MUP", dodali su APR-u za naš portal.
 

 
 
One koji su morali da traže novi elektronski sertifikat, osim velike gužve, sačekalo je još jedno neprijatno iznenađenje. 
 
"Kada sam prvi put tražio elektronski potpis, PIN za njega je stizao na kućnu adresu, u posebnoj koverti, jer je reč o ličnom podatku. Juče kad sam stigao u SUP, gospođa na šalteru mi je rekla da upišem na papir koji PIN želim, a u redu je stajalo još 50 ljudi. Onda sam ja PIN upisivao na papir, pa je ona to prepisivala kod sebe i onda je "peške" unosila u sistem. Smatram to povredom svojih prava na zaštitu podataka o ličnosti, jer su ti podaci ipak nešto što treba da bude tajna. Nastao je potpuni haos, jer se za dobijanje novog potpisalo čekalo od 10 minuta do pola sata po osobi", zaključio je naš sagovornik.
 
U Agenciji nisu odgovorili na naše pitanje da li će rok za podnošenje finansijskih izveštaja biti produžen, s obzirom na to da sistem ne funkcioniše kako treba, kao ni elektronski potpisi.
  • Kim

    01.03.2017 22:57
    PDF
    Danas je u Institutu MBA u Beogradu bila komercijalna obuka za potpisivanje NexU aplikacijom. Malo zakasnelo, ali vredi.
  • Brbaricknijeodavde

    01.03.2017 12:26
    Nije za nas nista komplikovano unistice sve podatke pa ce odlluciti da nas sve ubiju jer ce im to biti najjednostavnije resenje.
  • milla

    28.02.2017 20:16
    Evo rešenja
    Treba razdvojiti statistički i finansijski izveštaj. Za statistički izveštaj, koji ima rok 28.02., treba dozvoliti da može das ga potpiše knjigovođa sa ovlašćenjem poreske uprave. Finansijski izveštaj se može podneti do juna meseca i to bi u mnogome rasteretilo službe.
    Naša statistika je svejedno sviranje q... i taj izveštaj ne mora biti potpun.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti

Da li će Novosađani slušati Beograd?

Po prvi put od 2016. godine deluje da je opozicija u Novom Sadu koliko-toliko na nogama. Nije sjajno, ali je rezultat koji bi prodrmao aktuelnu vlast bio na vidiku.