FOTO: Kamp u kojem deca uče o prirodi, bave se sportom i zaboravljaju na telefone

Kamp Vidre, na području Panonije kod Bačke Topole, već sedam godina okuplja decu i mlade iz regiona a održava se i ovog leta, od 1. do 25. jula.
Roditelji dece koja su već bila na kampu imaju samo reči hvale za ideju, organizaciju I stručnost trenera. Tu su i mali kamperi koji kažu da im je to bilo najbolje iskustvo u životu.
 
Kamp je nastao kao rezultat aktivnosti Omladinskog udruženja "Vidre", kojem je glavni cilj podizanje svesti dece i omladine o uticaju sporta na rast i razvoj, kao i očuvanje životne sredine. Osnivači udruženja su profesori fizičkog vaspitanja, Velimir Kadović i Mladen Šarac, koji svoj rad zasnivaju na sistematičnom, sveobuhvatnom i analitičnom pristupu neformalnom obrazovanju dece.
 
U poslednjih sedam godina kamp se razvijao, dok su se navike i stil života dece menjali. Danas, ona najveći deo svog vremena provode uz telefone, računare, tablete, a najmanji deo posvećuju kontaktu sa drugima, boravku u prirodi i fizičkim aktivnostima. Kamp je, prema rečima njegovog osnivača, kineziterapeuta i profesora fizičkog vaspitanja, Velimira Kadovića, prilika da se deca druže, uče i igraju u prirodi, i da nakon pozitivnog iskustva u prirodi steknu naviku da borave u njoj, da je čuvaju i da se bave sportom
 
"Ideja je da deca kroz rad u malim grupama, učenju kroz rad, kao i život u prirodi, nauče da je cene i poštuju. O prirodi uglavnom uče na video-ekranima ili u zatvorenim učionicama. Zbog takvog načina života deca sve više vremena provode u sedećem položaju uz malo kvalitetne fizičke aktivnosti, a ona je u njihovom uzrastu neophodna. To dovodi do toga da imamo sve vise deformiteta kod dece, odnosno posturalnih poremećaja. Između ostalog, upoznaju se sa drugima, šire vidike i stimulišu sami sebe jer postavljaju nove ciljeve", priča Kadović.
 
  
 
Kamp Vidre je prvi kamp ovakvog koncepta u Srbiji. Organizuje se tokom jula u šest termina. Pedesetoro dece osnovnoškolskog uzrasta, podeljeno u dve ekipe, provode pet dana u šumi, pod stalnim nadzorom obučenih trenera i volontera. Tokom dana se bave raznim aktivnostima: od plivanja, veslanja, košarke na vodi, poligona na vodi i u šumi, odbojke na pesku, ribolova pa do streličarstva, jahanja, orijentiringa, nadvlačenja konopca, fudbala i košarke. Takođe, ona prolaze kroz obuku prve pomoći, obuku spašavanja u vodi, snalaženja u prirodi, postavljanja šatora, kao i pravljenja skrovišta u šumi. Za decu koja ne znaju da plivaju organizovan je poseban program obuke plivanja.
 
Kroz petodnevni boravak deca imaju priliku da obiđu Zobnaticu, jašu konje, vožnju kočijama ali i da posete konjički muzej. Prema Kadovićevim rečima, kamp se zasniva na aktivnom boravku u prirodi koji pozitivno utiče na zdravlje dece pa se tako sve aktivnosti i obavljaju napolju, osim kada to vremenske prilike ne dozvoljavaju pa se program prilagođava i odvija u zatvorenim objektima hotela Biser, koji i služi hranu.
 
"Nije reč samo o tome da kroz brojne sportske aktivnosti dobiju porciju fizičke aktivnosti koja je potrebna za školarce, nego i sam vazduh na Panoniji im prija s obzirom da je bogata hrastovom i četinarskom šumom. Dešavalo se da kod dece koja imaju alergije, ne dođe ni do kakvih reakcija.  Zbog toga je to na neki način za njih ovo i banja. Sa druge strane, uglavnom nam dolaze deca iz urbanih sredina i odlično je da osete život u prirodi, kada spavaju u šatoru i slično", dodaje Kadović.
 
  
 
Iako je za pojedine mališane to prvo iskustvo bez roditelja I telefona, treneri i volonteri su dostupni za roditelje.
 
Više o ovom kampu možete saznati OVDE ili na zvaničnoj Fejsbuk stranici. Takođe, više informacija možete dobiti i na brojeve telefona: 060/72-17-001 i 064/40-76-025.
 
  
  • đokica

    06.03.2017 15:47
    sva SREĆa
    što mnogi Dec imaju Deku i Baku na selu...
  • LOL

    06.03.2017 12:56
    Zaista sve savrseno zvuci ali mislim da je to za 4 nocenja previse za vecinu roditelja koja bi rado poslala dete.
  • Boki

    06.03.2017 11:40
    Moji su isli dve godine odusevljeni su. Svako ko moze treba da svojoj deci pruzi ovaj uzitak.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti