Novosadske škole bez ormarića za knjige, kriva kičma kod četvrtine dece

Ormarići u školama, koji bi pomogli deci da ne nose sve udžbenike, dugo su tema u prosveti.
Iako je bilo pokušaja da se ova ideja realizuje, đaci i dalje nose preteške torbe ili im pomažu roditelji. Statistika govori da četvrtina dece ima krivu kičmu, a jedan od razloga za to su i desetine knjiga u ruksacima.
 
Svega nekoliko škola se odlučilo da ih koristi. Za onu većinu koja mora svakodnevno da nosi torbu na leđima ostaju preporuke lekara i fizijatara da se deca bave sportom da bi sprečili nepravilno držanje.
 
Tanja Crepulja jedna je od roditelja čije dete ide u školu bez ormarića. Njeno mišljenje je da bi ormarići bili od pomoći deci. Ona ističe za naš portal da ima sreće sto živi blizu škole pa ne mora da pomaže detetu sa nošenjem torbe, ali da drugi roditelji to rade.
 
- Moj sin ide u drugi razred osnovne škole i svakodnevno nosi desetak knjiga i ta torba je prilično teška. Ima sigurno tri, četiri kilograma rekla je ona i dodala da njen sin nema problema sa kičmom, ali da se preventivno bavi sportom da bi sprečili ove probleme.
 
Jasmina Pastonjicki, predsednica aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu, kaže za 021 da je problem ormarića finansijske prirode, kao i da u nekim školama nema prostora za to. Rešenje koje je ona predložila je da se roditelji više uključe u dečije obrazovanje.
 
- Pozivamo roditelje, pogotovo u prvom razredu da sa decom prate raspored časova i da ne nose sve knjige u torbi, drugo, da se učitelji dogovaraju i da neke radne sveske ostavljaju u ormarićima koje imaju u svojoj učionici predložila je Pastonjicki i istakla da su u nekim školama postavljeni ormarići, ali da se škole razlikuju i po broju učenika, pa ni cena nije ista.
 
Specijalista medicine sporta u Domu zdravlja “Novi Sad” dr Zoran Šarčević kaže za 021 da ovaj problem postoji godinama i da je to problem uprkos vežbama. Dodao je da je to problem zdravlja stanovništva i da bi o tome trebalo da se dogovore nadležna ministarstva kako da se deca edukuju, a da ne nose tako težak teret. 
 
- Merio sam težinu tih torbi, to bude između šest i devet kilograma to je i za odraslog čoveka mnogo da nosi stalno. Bavljenje sportom ne može samo po sebi da reši problem – i istakao da su istraživanja pokazala da su deca koja treniraju plivanje takođe imala skoliozu, ali da bavljenje sportom ostaje preporuka.
 
Dok se ministri i nadležni dogovore deca i dalje nose đačke torbe koje im krive kičmu i ostaje samo da se roditelji što više uključe u školovanje svoje dece. Najčešće se radi o skoliozi, to jest krivljenju u jednu stranu, o tome više OVDE.
  • đokica

    13.03.2017 18:58
    @ministar
    Nema smisla,
    Zamislite Ministar ide na posao a TATA mu nosi RANAC ili MAMA...
  • Gari

    13.03.2017 14:16
    Gardru
    To sa ormarićima važi samo u slučaju da imaju dva kompleta knjiga,pa jedan komplet u ormarićima da stoji u školi,a drugi komplet kod kuće,pa nose svaki dan samo sveske i opremu,što znači da bi onda tajkunski izdavači duplo zarađivali.Zar nije jednostavnije da se uvedu elektronske knjige?Pa ljudi,ovo je 21 vek! Da,ali onda 85 izdavačkih kuća i tajkuna ne bi imali profit!!! E zato neće da uvedu elektronske knjige.Po starom srpskom običaju : "A gde sam tu ja!"
  • Građanin

    13.03.2017 11:19
    preteško
    Prvi problem je što više privatnih izdavača prodaje knjige, i imaju interesa da što više knjiga se uvali. Uz udžbenik imate obaveznu knjigu - radnu svesku, a i gomilu još koječega. Nekad ste imali samo udžbenik, i svoje sveske. Torbe su preteške, po 9 kg, a sve da bi tajkuni zarađivali. Pozvali su letos da država hvata preprodavce knjiga jer im smanjuju zaradu. A na deci se slama zbog nečije zarade. Treba im bar obezbediti ormariće u školama.A ako se u prosveti vrate normalne plate, dovoljne su i obične sveske uz udžbenik, a ne skupe radne sveske -knjige.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti