Deci i dalje preteške torbe krive kičmu, nadležni ne reaguju

Preteška đačka torba, jedan je od uzroka deformiteta kičmenog stuba.

Kod četvrtine dece, na sistematskim pregledima uočava se loše držanje tela koje prethodi deformitetima kičmenog stuba, najčešće skoliozi, odnosno krivljenju kičmenog stuba u stranu ili pak krivljenju kičme napred ili nazad.

Tim povodom, dr Snežana Stojković, pedijatar u školskom dispanzeru u Požarevcu, izjavila je da se deformiteti javljaju već od trećeg razreda osnovne škole.

"Već u prvom, odnosno trećem razredu, obraćamo pažnju na deformitete kičmenog stuba i uglavnom kod većine dece vidimo loše telesno držanje, a kod pojedine dece počinje skolioza", kaže Stojković za "Danas".

Ona kaže da su "krivci" lošeg telesnog držanja, između ostalog, đačke torbe, koje su preteške za mlađi uzrast.

"Đačke torbe su baš teške i mi to primećujemo na sistematskim pregledima", ističe Stojković i dodaje da se ta deca upućuju fizijatru da rade određene vežbe, kako ne bi došlo do značajnijeg krivljenja kičmenog stuba i nošenja midera. Kao jedan od vidova prevencije su bavljenje fizičkom aktivnošću, posebno sportom koji istežu kičmu i kičmeni stub, pravilno držanje tela i lakše đačke torbe.

"Veoma je bitno da se izvrši restrikcija nošenja školskog pribora. Vidim da pojedina dečica čak i vuku torbe, jer je problem da ih nose pošto su teške. Čim se uoči deformitet odmah se mora reagovati, jer ukoliko se deformitet uoči u kasnijem uzrastu odnosno kod starijih učenika, tada je već kasno i sledi nošenje midera", naglašava Stojković.

Kao jedno od rešenja nameću se školski ormarići kako đaci ne bi svakog dana nosili rančeve pune knjiga. U većini požarevačkih osnovnih škola uglavnom nema ormarića za odlaganje školskih knjiga. Učiteljice u osnovnoj školi "Dositej Obradović" kažu da u njihovim učionicama uglavnom ima ormarića za mlađi uzrast, dok učenici starijih razreda nemaju gde da odlažu knjige i školski pribor, te su im rančevi preteški.

Inače, osnovci snovci prosečne težine 25 do 30 kilograma ne bi trebalo da na leđima nose ranac teži od tri kilograma, ali zbog velikog broja udžbenika torba im je i duplo teža.

Ovaj problem postoji jako dugo u našoj zemlji, evidentno je da su deca sve lošijeg držanja, ali nadležni ne preduzimaju konkretne korake da to i reše uvođenjem ormarića u što više škola, ili redukcijom količine knjiga koje đaci tokom jednog dana koriste na časovima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.