Centar "Srce" ostao bez prostorija, a broj samoubistava u Novom Sadu zabrinjavajuć

Centar "Srce" koji se već 26 godina bavi pružanjem podrške i prevencijom samoubistva, jedini u Srbiji, morao je juče da se iseli iz svojih prostorija u Kosovskoj ulici.

Kako za 021 objašnjava direktorka Tanja Bokun, morali su da se isele iz finansijskih razloga. Od Grada i Pokrajine do sada su dobijali finansije isključivo preko projekata, pa im je za opstanak neophodno trajnije rešenje.
 
"Centar Srce je u podzakupu u prostorijama koje koristi jedna druga organizacija, koja je, poput nas, bez stalnih prihoda i nisu više bili u mogućnosti da plaćaju, zbog čega smo morali juče da se iselimo. Stavili smo telefonske linije van funkcije. Pronašli smo mali prostor koji je neuslovan gde ćemo nastaviti da radimo, ali na to ne možemo da računamo kao na trajnije rešenje. Nisam sigurna koliko dugo će ovo funkcionisati, te intenzivno radimo na tome da nađemo dugoročno rešenje. Neka pomoć u vidu prostorija bila bi nam rešenje", kaže ona i dodaje da do sada nisu imali dijalog sa Gradom i Pokrajinom, a zbog toga što je u toku transformacija Poslovnog prostora u Upravu, ne postoji mogućnost da apliciraju kod njih.  

Srce će iz privatnog i neuslovnog prostora nastaviti da radi u narednim nedeljama, išćekujući da li će im biti ponuđeno neko rešenje.

O neophodnosti postojanja jednog takvog centra, govore podaci da su volonteri Srca imali oko 4.500 razgovora prošle godine, a ove ih je za sada bilo preko 700, uprkos svim poteškoćama u poslovanju. Otkako postoje, od 1991. godine broj samoubistava je opao, ali ih ipak ima u velikom broju.  

Dodajmo da su se pre dva dana, tokom 24 časa, u Novom Sadu i Rumenki dogodila dva slučaja za koja se sumnja da su u pitanju samoubistva. Prošle godine bilo ih je 93, što je u proseku svaki četvrti dan. Živote su okončala 73 muškarca i 20 žena. Među onima koji su digli ruku na sebe bilo je i maloletnika, a najviše je starijih od 51 godine, a zatim onih starosti između 36 i 50 godina.

"Dnevnik" prenosi da je među osobama koje su se odlučile da oduzmu sebi život najviše nezaposlenih, penzionera, studenta i učenika, te poljoprivrednika i radnika. Oni koji su se odlučili na takav potez, to najčešće čine vešanjem, vatrenim i hladnim oružjem, slede osobe koje su sebi skratile život skokom s visine i trovanjem.

Podaci Centra Srce o stopi samoubistava

  • Mare

    28.10.2018 20:03
    Da li su reseni problemi sa prostorijom?
  • R.R.

    16.03.2017 20:27
    Podrska srcu
    Novi Sad sem tri ili cetiri psihijatra u Domu Zdravlja nema ni jednu ustanovu koja se brine o mentalnom zdravlju gradjana. Ne postoji Centar za mentalno zdravlje, sem, sto je apsurdno, na Klinici za psihijatriju. Apsurdno jer je to svugde na svetu a i u Srbiji, mesto gde ljudi direktno bez uputa dolaze po pomoc i podrsku, a u Novom Sadu se do tog centra smestenog na Klinici u okviru KC Vojvodine, dolazi posle zakazivanja kod lekara opste prakse, uputa i pregleda dezurnog psihijatra. Zato treba podrzati "Srce" ne samo zbog humanutosti posla kojim se dugo uspesno bave, nego kao jedinu ustanovu u Novom Sadu koja se bavi prevencijom mentalnih poremecaja i gde gradjani mogu direktvo bez ikakvih prepreka da se obrate za pomoc.
  • mrva

    16.03.2017 18:53
    toliko nam dobro ide da smo počeli da se samoubijamo!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti