FOTO: Grad obećao nove murale u Novom Sadu, ponovo poruke na zidu i cveće

Član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić izjavio je da će u narednom periodu utvrditi šta se dogodilo sa muralom svetski poznatog umetnika Remeda u Gimnazijskoj ulici, zbog čijeg se prekrečavanja juče i protestovalo.
"Podržavamo urbanu umetnost, zbog čega ćemo u narednom periodu utvrditi šta se desilo u vezi sa muralom francuskog umetnika Remeda. Evropska dimenzija, odnosno uključivanje internacionalnih umetnika, ali i participativnost građana u donošenju odluka o budućim muralima u gradu, neophodni su standardi na kojima su radile mnogobrojne evropske prestonice kulture. Planiramo da u skladu sa Strategijom kulturnog razvoja Grada Novog Sada u narednih nekoliko godina obezbedimo prostor za više murala domaćih i priznatih svetskih umetnika, što je i dokaz da itekako podržavamo ovaj vid umetnosti", rekao je Rožić.
 
Na osnovu predloga Novosađana, a uz konsultovanje stručnih službi, odrediće se više lokacija za murale koji će u budućnosti biti naslikani na fasadama Novog Sada, dodaje on.
 
"Kao što smo prošle godine insistirali na demokratičnosti i transparentnosti u donošenju strategije razvoja kulture grada, akcionim planom i kandidaturi Novog Sada za Evropsku prestonicu kulture, što je i donelo konkretne rezultate za sve Novosađane, tako ćemo i sada ostati dosledni i ne dozvoliti da se dnevnopolitička retorika bespotrebno nametne u kulturi našeg grada", kaže Rožić.
 
Ranije je za 021 poručeno iz Grada da vlasti nisu ni na koji način učestvovale u skidanju murala.
 
Više od 200 građana okupilo se juče u podne ispred lokacije na kojoj je donedavno bio Remedov mural, a sada protestni grafit zbog njegovog naglog uklanjanja, tražeći odgovrne za skidanje tog umetničkog dela, o čemu više OVDE. 
 
Grupa aktivista je i večeras oko 18 sati ostavila nove poruke na zidu, upalila sveću i ostavila cveće.  
  • АМ

    21.03.2017 13:26
    Кита је срце мурала
    Мук који се поводом Савамале чуо из ЕУ слушаћете и поводом мурала. Јер АВ је њихов човек. ЕУ ће мучати мучки као кита на зиду. Јер ако можемо без Савамале можемо и без мурала. А без Савамале можемо зато што можемо без Косова. О принципима је реч.
  • NS

    21.03.2017 13:05
    izbor murala
    Treba više pažnje dati ko i gde dobija da radi mural. Samo kod nas je mogao islamski umetnik Remed dobiti prostor kod pravoslavne svetinje da naslika antihrišćanski mural. Ostali murali i slike mu nisu antiverski angažovani, već sladunjavi inspirisani islamskom umetnošću i kaligrafijom. U svojoj biografijom hvali se da je glavni uticaj na njega ostavila marokanska i islamska umetnost, kao i alžirski strip umetnik.
    http://www.widewalls.ch/remed-in-marrakech-solo-exhibition-david-bloch-gallery-2014-2015/
  • Aleksandra

    21.03.2017 09:08
    Novosadska Savamala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti