U Podgrađu Petrovaradinske tvrđave prvo se obnavlja 21 objekat

Ukupno 21 objekat, od kojih je većina u Beogradskoj ulici, biće rekonstruisan u prvoj fazi obnove Podgrađa Petrovaradinske tvrđave.

Ovo je definisano u programu sprovođenja mera tehničke zaštite objekata u sastavu prostorno kulturno-istorijske celine gornja i donja Tvrđava sa Podgrađem u Petrovaradinu, a koji će usvojiti Skupština grada na sednici koja je zakazana za četvrtak, 23. mart.

Donošenje ovog akta je potrebno kako bi se omogućila obnova fasada, o čemu je 021.rs ranije pisao. Do sada je za radove iz republičkog budžeta novosadskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture prebačeno milion dinara.

Program predviđa da se u prvoj fazi radi na objektima u Beogradskoj ulici 1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 11, 13, 15, 17, 19 i 23-25, Trgu Vladike Nikolaja 1, 3, Ulici Lisinskog 1 i 2, Štrosmajerovoj 1 i 3 i Ulici Prote Mihaldžića 14.

Podsetimo da je planirano da se u Podgrađu sredi ukupno 45 objekta, a sa dodatnih 200 miliona dinara koji će biti obezbeđeni u naredne dve godine, biće sređene i pojedine fasade u centru Novog Sada.

Ceo projekat obnove fasada se sprovodi u sklopu priprema za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine. Novi Sad je poslednji put finasirao obnovu fasada u 2004/2005. godine pred Evropsko prvenstvo u košarci, a i tada su renovirane samo fasade pojedinih kuća.

  • Piplfoks

    22.03.2017 16:35
    Stanko
    'Dodjosi su izgradili NS.'

    Pa i Goranci su ga odhranili pekarama, pa se ne lože i ne seljače kao vi brdski primitivci. Do čega je došlo kada svaka seljačina sa špahtlom hoće ključeve od grada.
  • I Love my Pezos

    22.03.2017 12:22
    pitam se pitam
    Zamislite samo kako je Varsava potpuno unistena obnovljena na osnovu Rembrantovih slika (svaki kamen,svaki prozor,krov,dimnjak) identican! Dakle jedan grad koji se kao Feniks digao iz pepela,sto znaci 90% posla uradjeno.
    Ono cega se najvise bojim je samo to spoljno usminkavanje,primer Vam je kapija koja se svakih 6 meseci moze kreciti, ali zbog vlage tj.kanalizacije ne moze dugo opstati.Pitam da li je u tih 200.mil.+200.mil.od EU(na osnovu projekta N.Sad grad kulture) uracunato i to.
    Pitam se ujedno, da li ce biti sredjena i dvorista unutar objekata u gradicu.Zavirite npr.u objekat poslednji s desne strane (kada se ide od grada) velika braon kapija da se uverite kako je to prelepo dvoriste tj.sam objekat koji ide u krug.Da su iole pametni , ali kanda nisu, tu napravili muzicku skolu i internat za iste.Pa dok se setas i razgledas prelep gradic dopiru zvuci klasicne muzike.
    Pitanje 3. da li je zaista moguce da vi dozvolite da se napravi kockarnica i javna kuca na Tvrdjavi umesto muzej kao sto su to pametni Austrijanci uradili od svojih dvoraca i naplacuju karte po 40E pa x 300 ljudi =12000eura.(dnevno) O.K. jasno je meni da mi ne spada u turisticku destinaciju kao sto je Bec ali neka bude i 1500,E.dnevno malo li je, a sta trenutn dobijamo od Hotela Leopold ni PDV drzavi ne placaju!!!
    Pitanje 4. s obzirom da je Petrovaradin opstina gde zavrsavaju nase pare sa kojima bi mi gradjani Petrovaradin mogli nesto da uradimo, da pri tom ne ostetimo budzet grada.
  • Vladimir

    22.03.2017 10:49
    Don pepe
    Svaka pohvala za popravak gradića bilo je vreme,vojvodino budi ponosna na ovo sto imas i nedozvoli da ti palamude seru po baštini stvaranoj vekovima..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti