Handke gost ovogodišnjeg festivala proze u KCNS

Austrijski književnik Peter Handke biće gost ovogodišnjeg "Prosefesta" koji se u Kulturnom centru Novog Sada održava od 18. do 22. aprila

Njemu će prvog dana festivala biti uručena Međunarodna književna nagrada "Milovan Vidaković", koju su pre njega dobili Mario Vargas Ljosa, Orhan Pamuk, Klaudio Magris, David Grosman, Đerđ Konrad, Milorad Pavić...

- Handke je prvenstveno dobar književnik, a uz to i prijatelj srpskog naroda koji decenijama govori ono što deo evropskog establišmenta nerado sluša, a to je istina o raspadu Jugoslavije. Naš laureat boraviće u Novom Sadu sve vreme festivala - kazao je za Novosti direktor Kulturnog centra Bojan Panaotović.

Nedavno je u Matici srpskoj Kulturni centar ocenjen kao najuspešniji izdavač knjiga poezije u prošloj godini.

- Naša izdavačka delatnost je postavljena tako da se uvažavaju visoki književni i kulturološki kriterijumi. To je očigledno pravi put, jer se često u najužim izborima za prestižne nagrade nađe po nekoliko knjiga iz naše edicije. Objavljujemo 10 do 15 naslova godišnje i nastavićemo u tom ritmu - naveo je Panaotović.

On naglašava da kulturu ne treba doživljavati kao luksuz.

- Ako je shvaćena u širem smislu, to je jedna od bazičnih stvari društva - kaže direktor KCNS i dodaje da u ovoj ustanovi imaju punu podršku Grada kada su u pitanju programi što daje mogućnost bolje brige o kvalitetu umetničkih programa.

- Nije presudno da li neki umetnik dolazi iz ovog ili onog ideološkog kutka, ima li predznak avangarde ili "mejnstrima". Nema tabu tema, ali se poštuje i ono što je naše i što je kultura sećanja - kazao je Panaotović.

Kompletan program 11. Međunarodnog festivala proznog stvaralaštva biće objavljen danas. "Prosefest" je osnovan s namerom da se književnost vrati svoji korenima, pa tokom trajanja festivala domaći i strani pisci čitaju svoja dela u javnim prostorima, razgovaraju s publikom i vode dijalog sa đacima.

Teme

KCNS
  • Maja

    28.03.2017 12:19
    Bravo za KCNS.
  • Lenka

    28.03.2017 11:04
    Svaka čast za izbor učesnika. Biće ovo još jedan kvalitetan i zanimljiv Prose fest
  • Gordana

    28.03.2017 10:52
    Ovo je vest dana! Bravo za KCNS!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti