FOTO: Srpsko narodno pozorište proslavlja 156. rođendan

Srpsko narodno pozorište danas slavi 156. rođendan, te je upriličen bogat program.

Jubilej je počeo promocijom knjige Anđelka Erdeljanina "Prolaz Miloša Hadžića" uz izložbu "Glumački naši roditelji" i svečanom akademijom na kojoj su dodeljene nagrade.

V.d. upravnika Srpskog narodnog pozorišta Zoran Đerić koji je besedom otvorio Svečanu akademiju, kaže da je istorija SNP-a ujedno i istorija srpskog naroda, kulture i umetnosti.

"Pozorište koje, poput našeg ima 156 godina, moglo bi da posvedoči o mnogo čemu. Ne samo o svojim počecima, nego i o srpskim revolucijma, ustancima, potom o ratovima, koji su pratili XX vek. Nastajanje SNP-a u Vojvodini, potom njegov život u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, potom Kraljevini Jugoslaviji, odnosno Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji, pa u Federativnoj Narodnoj Republici Jugoslaviji, potom u SRJ, SCG, pa u Srbiji u AP Vojvodini, u Novom Sadu, pre svega ukazuje na složene društveno-političke odnose, koji su se, neminovno odrazili i na kulturni, a naročito na pozorišni život", objašnjava on.

Đerić je najavio bogatu Enciklopediju SNP-a koja je u pripremi. 

"Pozorište nije bilo samo svedok, ono je, ponekad najavljivalo ono što će se tek desiti u društvenom, političkom, pa i svakodnevnom životu. Najčešće su uticaji dolazili sa suprotne strane, iz političkog, socijalnog okruženja. Pozorišni komadi su pisani o događajima koji su menjali ne samo geografske, državne granice, već i naše sudbine", naveo je Đerić i dodao da su krize koje dolaze iznutra, iz samog pozorišta, a njih pokreće svojevrsni pozorišni mehanizam u kome su podjednako bitni svi činioci.

Dan je obeležen i obilaskom spomenika Jovanu Steriji Popoviću, Marini Olenjinoj i Peri Dobrinoviću, biste Drage Spasić i groba Stefana Stefanovića kod Uspenske crkve.

Otkrivena je i tabla Prolaz Miloša Hadžića između Uspenske crkve i tehničkog ulaza SNP-a, a planirane su i dve predstave u večernjim časovima.

U večernjim satima biće izvedene predstave "Gospođa ministarka" na sceni "Pera Dobrinović" i opera Stevana Divjakovića "Vladimir i Kosara" na sceni "Jovan Đorđević".

  • Drndara

    28.03.2017 20:57
    @Andrija Šrek
    Vaistina Šreče - slažem se. A izgleda da im se ne uklapa u politiku kuće ni da se istakne da se SNP nekada zvalo i "Novosadsko-osječko pozorište". Ja bih se ponosila time... Na primer... Oni očigledno ne.
  • KkKk

    28.03.2017 17:32
    SFRJ ??
  • Andrija Šrek

    28.03.2017 16:10
    ??
    Da li je g. Đerić namerno izostavio najbolju od svih država u kojoj je delovalo SNP - Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti