Slavni matematičar Sedrik Vilani naredne nedelje u Novom Sadu

Matematičar i dobitnik Fildsove medalje Sedrik Vilani boraviće naredne nedelje u Novom Sadu, Beogradu i Nišu u kampanji promocije nauke, saopštio je danas Francuski institut.
Vilani koji je i direktor Instituta Anri-Poenkare Univerziteta Pjer i Marija Kiri u Parizu, kao i autor više dela namenjenih popularizaciji nauke, pored gradova u Srbiji, obići će i Tiranu, Prištinu, Ljubljanu, Zagreb, Sarajevo i Skoplje.
 
On će u četvrtak, 6. aprila, od 10.00 do 10.30 u Rektoratu univerziteta u Novom Sadu održati predavanje "Kako se radjaju ideje", dok će od 18.00 do 20.00 u Centru za promociju nauke u Beogradu govoriti o "trouglovima, gasovima, nagradama i ljudima".
 
"Geometrija, ekonomija i teorija gasova, čini se, nemaju nikakve veze jedne sa drugom, pa ipak, u svetu matematičkih ideja, mogu da se sretnu i toliko različite oblasti, kao što se dogodilo tokom mojih istraživanja. Takvi susreti ideja su naučno bogatstvo, ali predstavljaju istovremeno i ljudske susrete", rekao je Vilani.
 
U petak, 7. aprila, u Gimnaziji "Svetozar Marković" u Nišu na francuskom će održati predavanje "Kada je planeta Zemlja bila suviše mlada za Darvina".
 
Ulaz na sva predavanja je slobodan, a Vilani će u Novom Sadu i Beogradu govoriti na engleskom jeziku.
 
Vilani je 2010. godine dobio Fildsovu medalju koja se dodeljuje na svake četiri godine matematičaru maladjem od 40 godina. Medalju dodeljuje Medjunarodni kongres Medjunarodne matematičke unije i smatra se najvećom nagradom koju matematičar može da dobije.

Teme

PMF

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti