Vojvođani na osnovne potrepštine troše više nego što zarađuju

Kao i prethodnih godina, anketiranje stanovništva pokazalo je da građani Vojvodine na osnovne potrepštine troše više nego što zarađuju.
Ova činjenica potvrđuje i najsvežije podatke Republičkog zavoda za statistiku, prema kojima četvrtini stanovništva preti siromaštvo. 
 
Naime, kada se saberu svi izvori prihoda u domaćinstvu, prosečna vojvođanska porodica mesečno raspolaže sa 54.745 dinara. 
 
Međutim, da bi platila račune i živela, toj istoj porodici potrebno je najmanje 56.814 dinara. Najviše se troši na hranu - oko 20.000 dinara mesečno, a potom na komunalije (oko 9.000 dinara), transport, garderobu i lekove, u proseku između 2.000 i 3.000 dinara. 
 
Vojvođani najmanje novca daju za potrebe obrazovanja - svega 636 dinara mesečno.
 
Posebno je apstraktan podatak da su prihodi građana u prošloj godini bili za oko tri odsto viši u odnosu na 2015. godinu, ali su i troškovi života značajno veći.
 
Podsetimo, svaki četvrti građanin je u riziku da postane siromašan. Stopa rizika od siromaštva se meri na jedinstven način prema kojem se četvoročlana porodica koja mesečno živi samo od prosečne plate ne smatra socijalno ugroženom.
 
Istovremeno, prosečna plata u Novom Sadu prikazuje iznose koje većina građana ne zarađuje, već prosek podiže mali procenat zaista imućnih, dobrostojećih građana. Više o siromaštvu čitajte OVDE.
 
Prošlogodišnju analizu socijalnog statusa Novosađana čitajte OVDE.
  • Štediša

    04.04.2017 08:19
    Iskreno, Vaš...
    Ma to obesno, bahati se. Neki dan, pratim komšiju - kad ga vidim, molim vas.... nećete verovati! Taj kupuje suvi vrat! Ej, stao tamo kod frižidera i uzima kompletno pakovanje!
    I to ono, nasečeno, koje je skuplje! Ma, da!
    To obesno, hoće da jede.... stvarno, ne znam kako ćemo uštedeti za investitore onih 10.000 evra za radno mesto, ili za braću migrante, za njihovo školovanje i kupovinu kuća po selsima Srbije - kad se pojedinci ovako ponašaju....
  • Krle

    04.04.2017 00:02
    Sretan vam svima Vucic!
  • Danilo

    03.04.2017 18:17
    Vojvođani
    A ostalim građanima u Srbiji ostane od plate višak? Samo u Vojvodini građani troše više nego što zarade! Zanimljivo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti